Főoldal BLOG New Holland gépek 2023-tól érkeznek a New Hollanddal közös MacDon flexibilis gabona vágóasztalok

2023-tól érkeznek a New Hollanddal közös MacDon flexibilis gabona vágóasztalok

14. 02. 2022 , AGROTEC Magyarország Kft.

Szélesebb, gyorsabb, hajlékonyabb. Ez a három legfontosabb jelző, amit mára a gazdák Magyarországon is összekötnek a gabonaadapterek terén a MacDon névvel.

A kanadai Winnipegben dolgozó gyártó ma már 70 éve számít éllovasnak a kombájn vágóasztalok terén, ahol 2004-ben teljesen újraírta az iparági normákat a talaj egyenetlenségeket rugalmasan lekövető FlexDraper® adapterével. A gyárban most új korszak elé néznek, ugyanis 2021 decemberében stratégiai együttműködést írtak alá az ikerrotoros kombájnok terén hasonlóan erős pozíciót birtokló New Hollanddal. A gazdavélemények szerint a magyar dombvidékeken eddig is kiváló megoldást jelentettek a MacDon adapterekkel szerelt New Holland CR kombájnok, így a társmárkázott fejlesztésektől sokat remélhetünk.
A betakarítási munkák nyereségének maximalizálásáról eddig is egy nyelvet beszéltek a MacDon és a New Holland mérnökei. A kanadai gyártó katalógusaiban az aratással kapcsolatos jelszavak közül a gyorsabban-tisztábban-többet hármas áll a dobogó tetején, amihez az olyan kombájngigászok, mint a New Holland CR Revalation-széria modelljei képesek megadni a teljesítményt is.
 
 

Ehhez a New Holland betakarítógépek több forradalmi technológiát kombinálnak:


 
Ilyen például a Dynamic Feed Roll rendszer, ami kiemelkedően gyors terménybeadagolást tesz lehetővé, vagy épp az Opti Spread, ami ezzel párhuzamosan a levágott szecska vágóadapterrel egyező szélességű szétterítésével gyorsítja a munkát. De legfontosabb a sorban a minden munkafolyamatot összefogó cséplésautomatizáció, az IntelliSense rendszer, amelynek hála még villámgyors haladás esetén is mindössze 0,2%-os törtszemaránnyal dolgoznak mérettől függetlenül a CR New Holland kombájnok. A rendszer szabadalmaztatott rostaszekrény-szenzorok munkáján alapszik, amelyek visszajelzéseire építve a gép valós időben korrigálja például az ikerrotorok fordulatszámát, a rostaszekrények állását vagy épp a tisztítóventilátor sebességét. Ezzel gyakorlatilag leveszi a terhet a gépkezelő válláról.

 

Munka közben négy előprogramozott betakarítási stratégia mentén dolgozhat a New Holland kombájnnal:

 
 1. Minimális veszteség
 2. Legjobb minőségű tisztamag
 3. Maximális kapacitás
 4. Állandó kapacitás
Amennyiben a paraméterekhez adjuk a top teljesítménykategóriát képviselő CR 10.90-es kombájnok 700 LE-s motorteljesítményét, látszik, hogy sok múlik a vágóadapterünk képességein is, hogy a rendszer maximális kapacitással működjön.
 

Mitől egyedülállók a MacDon flexibilis adapterei?

 
 
 • Akár 43,2 cm kitérésre képes egyedi, lebegő vágófej
A MacDon vágóasztalok legfontosabb megkülönböztetője, hogy az Active Float System rendszerével ezek nem hagyományos fix, hanem flexibilis adapterek. Egy egyszerű, de mozgékony központi felfüggesztéssel a vágóasztal képes két oldalon külön-külön elhajolni a talajegyenetlenségeknek megfelelően. A megoldás a domboldalakat is szinte leborotválja, 30-40 centiméteres kitérés sem gond a mechanikának. A gabonaadapterek teljesítményét növeli, hogy a bevett konzolcsigás továbbítás helyett ezek konstrukciók hevederrel szereltek, így a vágás után nem változik meg a kalászok iránya sem a behordásnál. A kaszasín által levágott gabona egyszerűen aláhullik a hevederre, mely bárminemű tömörödés nélkül továbbítja azt egyenesen a kombájn gyomrába. Az előbbi előnyökön túl, hála a strapabíró alumínium alkatrészeknek, a MacDon vágóasztalok élettartamban is az élmezőnybe tartoznak.
 
 • Megspórolt átszerelési idő a több kultúrához állítható adapterrel
A MacDon vágóasztalok használatával nincs szüksége a gazdáknak külön szójaadapterre, ezek a felxibilis vágóasztalok ugyanolyan pontosan dolgoznak a szójánál lényeges 2 centiméteres magasságon, mint a legtöbb gabonanövénynél bevett 10-15 cm-es tartományban. A kevesebb vágóadapter kisebb beruházási és karbantartási költséget jelent. Az állítható magasság és precíz talajkövetésnek hála pedig nincs átszerelési idő sem. A 2 centiméteres vágásmagasságból azok a gazdaságok is profitálhatnak, akik a betakarított gabona mellett a saját célra használható szalma mennyiségét is maximalizálnák.
 
 • Centiméteres pontosságú talajkövetés a ContourMax talajkövető kerekekkel
A vágóadapterek hibátlan talajkövetéséről a kabinból állítható magasságon futó ContourMax kerekek gondoskodnak, ezekből 4 ponton függesztve 6 darabot találni az adaptereken. A kerekek 2,5 és 45,7 centiméter között tudnak kitérni, megkönnyítve ezzel a vágóasztal dolgát még mostoha terepviszonyok között is.
 
 

image1644252168-0-(2).jpg

 

 

Flexibilis adapterrel dombvidéken is kiaknázható egy New Holland kombájn teljesítménye

 
  
Erősségeik a hazai dombvidékéken is keresetté teszik a MacDon adaptereket. Ezek közül Lőrincz István, a vágóasztalokat forgalmazó AGROTEC Magyarország Kft. termékmenedzsere szerint a hazai viszonyokhoz ideális 9-12 méteres kivitelből adják el a legtöbbet.
A termelők számára egy modern nagyteljesítményű kombájn komoly beruházást jelent, érhető, ha minél gyorsabban szeretnék, ha az új gép profitot termelne. Olyan vágóasztalra van szükségük, ami képes a cséplésautomatizált rendszerek teljesítményével szinkronban dolgozni, ilyen téren a MacDon asztalok sosem vallanak kudarcot. Egyik, Villány térségében dolgozó partnerünk például 2020-ban vásárolt New Holland CR 10.90-es kombájnjához 12,2 méter szélességben ilyen gabonaadaptert. A Villány-Villánykövesd-Nagyharsány térségtől a horvát határig nyúló táblákon nagyságrendileg 850 hektárnyi őszi búza betakarítását kellett elvégeznie a gépkapcsolatnak, az elvégzett munka minőségét később tulajdonos és gépkezelő egyaránt dicsérte a visszajelzéseikben. Az ilyen teljesítménykategóriában fontos hangsúlyozni, hogy gépet vagy alkatrészt csak hivatalos értékesítőtől szabad beszerezni. A gépek ugyanis gyakorlatilag több másik tudását váltják ki, így egy esetleges leállásnál még fontosabb, hogy gyorsan, szakszerűen, jó garanciális feltételek mellett oldódjon meg a probléma. A márkakereskedővel ezen a téren nem hibázhatunk” – emeli ki Lőrincz István.

 

A MacDon flexibilis adapterek a következő munkaszélességekben érhetőek el:

 
 • 9,1 m / 30’’; egy késes kivitelben 3701 kg
 • 10.6 m / 35’’; egy késes kivitelben 2900 kg, két késes kivitelben 3985 kg
 • 12.2 m /40’’; egy késes kivitelben 4050 kg, két késes kivitelben 4133 kg
 • 12.5 m / 41’’; két késes kivitelben 4328 kg
 • 13,7 m / 45’’; két kése kivitelben 4635 kg
 • 15.2 m / 50’’; két késes kivitelben 4853 kg

 

Mikortól gördülnek le a gyártósorról a New Holland és a MacDon első, társmárkázott adapterei?

 
Az első társmárkázott New Holland–MacDon gabonavágóasztalokat 2023-tól érhetik el a termelők világszerte, ez alól csak a dél-amerikai országok jelentenek kivételt. Természetesen azoknak a gazdáknak sem kell aggódniuk, akik a New Holland saját vágóasztalait kedvelik. A bejelentéssel párhuzamosan a CNHi csoport jelezte, a Varifeed és CornMaster vágóasztalok fejlesztése a jövőben is folytatódik.

Talajkövető, nagy szélességű flexibilis vágóasztalokkal aknázná ki New Holland kombájnja teljesítményét? Válassza a közös gyártásból kikerülő társmárkázott MacDon adaptereket az AGROTEC Magyarország Kft.-től!

Cikkünk megjelent az agrárszektor.hu oldalon. 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.