Tökéletes szántáskép hatékonyan: Pöttinger SERVO ekék

14. 10. 2020 , Agrotec Magyarország

A talajművelés célja egyértelmű: ezzel biztosítjuk az ideális feltételeket növényeinknek a vetéstől az aratásig. Az, hogy az alapműveléshez ma korszerű-e ekét használni, már inkább vita tárgya. A szakértők szerint a szántás, talajforgatás nem ördögtől való, számos egyedi haszna van, épp csak jó ekével, hozzáértéssel kell végezni azt.

Ehhez lényeges munkagépünk erőelosztása, stabilitása, robosztus, ellenálló kialakítása, valamint az, hogy pontosan, gyorsan állítható legyen. Hiszen így munkagépünk könnyen fut, kevesebb üzemanyaggal nagyobb területet forgathatunk meg vele rövidebb idő alatt. Mindezeket hiánytalanul teljesítik az osztrák Pöttinger ekéi. Munkagépei között a kisgazdaságok 90 LE-s traktoraitól a nagy, 350 LE-s erőgépekig is megtaláljuk az ideális eszközt.
Mindezt kiváló alapanyag-minőséggel, széles kiegészítő kínálattal, valamint intelligens beállítási rendszerrel. Nem véletlenül tartják a márkát itthon is az ekék királyának.
 
Szántsunk vagy sem? Miért érdemes?
 
  • A szántás a legjobb megoldás a nagy mennyiségű szármaradvány vagy szerves trágya beforgatására.
  • Áttelelő kártevők gyérítésére a talajforgatás ideális, különösen lényeges gyors vetésforgó esetén.
  • Visszaveti a gyomosodást.
  • Néhány vízoldhatatlan tápelem esetében, például foszfor, molibdén segíti a mélyebb talajrétegekbe kerülést.
  • Hatékony eszközt jelent a rágcsálójáratok okozta problémák kiküszöbölésére.
Ilyen tekintetben az eredményes gazdálkodáshoz korántsem kell elfelejtenünk az ekék használatát. Természetesen olyan munkagépre lesz szükségünk, amely korszerű testformája révén bármilyen talajfajtához képes átütő megoldást kínálni. A Pöttinger ekék kialakítása és egyedülálló SERVOMATIC beállítóközpontja ezt teszi elérhetővé egyszerűen, mindig az optimális paraméterekkel.
 
 

Pöttinger ekék: ütőerő nagy területek műveléséhez, gazdaságosan

„A Magyarországon elérhető ekék piacán az osztrák Pöttinger középkategóriás árért kínál műszaki tartalomban és anyagminőségben kiemelkedő színvonalat. Nem véletlenül népszerű választás gazdaságmérettől függetlenül” - emeli ki a márkával kapcsolatban Forró Péter, a munkagépeket forgalmazó Agrotec Magyarország Kft. munkagép termékmenedzsere.
„A Pöttinger az ekék terén is kiváló anyagminőséggel dolgozik, kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a kopóalkatrészek is kiemelkedő élettartammal bírjanak. Ennek köszönhetően a Pöttinger ekék fenntartási költségei alacsonyabbak a konkurenseknél, illetve ami még fontos, könnyű húzásúak. Az üzemanyag-megtakarítást a márkánál egy külön rendszer, a TRACTION CONTROL is segíti, míg a munka hatékony beállítását a munkagépszéria névadó szíve, a SERVOMATIC beállítóközpont teszi lehetővé.”
A SERVOMATIC beállítási technikával gyorsan és egyszerűen állíthatjuk ekénket a talajviszonyokhoz és a traktorhoz. Az első eketest fogásszélességét a hátsó orsóval állíthatjuk be, az elülső orsó a vonópont beállítására szolgál. A két funkció nem befolyásolja egymást, így csak néhány kézmozdulatra lesz szükségünk, és máris minden ideális a munkához. A SERVOMATIC PLUS rendszerrel a fogásszélesség-állítás hidraulikus módon valósul meg, így az szántás közben is végezhető. Ennek hála, az ék alakú területeken vagy a szántóföldszéleken is optimális feltételekkel dolgozhatunk. Mindezt a SERVO 35, 35 S és 45 S PLUS modelleknél opcionálisan megvásárolható Memóriahengerrel egészíthetjük ki, amely átfordításkor a fogásszélességet minimálisra csökkenti, hogy azt sokvasú ekéknél talajérintkezés nélkül hajthassuk végre.
 
 

Kiváló alapanyagminőség, egyedülálló szerkezet, maximális hajlítási ellenállás

A Pöttingernél a kopóalkatrészek minőségére nagy hangsúlyt fektetnek, szántóvasaik edzett bóracélból készülnek, amelyek a leginkább igénybe vett kopási pontokon extra megerősítést is kapnak. De a legnagyobb vázterhelés helyén egyedi csavaros kötésű betétekkel is ráerősítettek a szerkezetre a SERVO 35, 35 S, 45 M, 45 S modelleknél, emeli ki Forró Péter.
„A Pöttinger ekéket minden elemükben a legnagyobb igénybevételhez tervezték. A mikroötvözött, finomszemcsés acélból készült, folytonos vázcsövet belül két, csavaros kötésű betét erősíti tovább a nagyfokú gerendelymerevség érdekében. Az U profilú merevítők jelentette megerősítés akár 25%-kal növeli meg a hajlítási ellenállást. Ezeknek hála egy strapabíró, robosztus egységet kapunk, amiben nincsenek fellazuló, átmenő csavarok.
 
 

Pöttinger SERVO függesztett ekék: széles gépkínálat és felszereltség magyar talajviszonyokra

Vegyünk egy kis családi gazdaságot, vagy dolgozzunk nagyterületen, akár bérmunkában, a Pöttinger kínálatában széles kínálatot találunk ekékből az eltérő traktorteljesítményeknek megfelelően.
A SERVO 25 egy stabil, könnyű eke 120 lóerőig, amely a kisgazdaságokban tehet jószolgálatot. 2-3-4 ekefejjel szerelhető, függesztőtengelye 2-es kategóriás, de kérésre 3-as kategóriással is kapható. Az eke négyszeresen állítható, és elfordulás ellen is biztosított. Fordítótengelye 8 mm átmérőjű, a kúpgörgős csapágyakat koronás anya biztosítja.
Magyarországon a kedvelt típusok közé tartozik a SERVO 35 és 35 S, amelyek a közepes gazdaságokban használhatók sikerrel. A SERVO 35 3-5 ekefejjel maximum 140 LE-s traktorokhoz, míg a SERVO 35 S 4-6 ekefejjel maximum 175 LE-ig társítható. Ezeknél az ekéknél három felső függesztőlyuk-pozíciót találunk, ebből az egyik hosszlyuk a gyorsabb behúzáshoz és az alsó függesztőkar szabályozásához használható. A SERVO 35 fordítótengelye 100 mm, míg a SERVO 35 S-é 110 mm átmérőjű.
Szintén kiemelkedő népszerűségűek itthon a Pöttinger SERVO 45 M és 45 S eke típusai is. Ezek maximum 240 LE-s és maximum 350 LE-s traktorokhoz társíthatóak, egyaránt 4-6 ekefejjel szerelhetőek. Hárompontos függesztőszerkezetük kettős működésű, amelyeket elzáró, blokkos fordító munkahengerrel szereltek fel, így szántás közben a tömlők nyomásmentesek maradnak. A 45-ös széria átmenő függesztőtengelyei négyszeresen állíthatóak, elfordulás ellen biztosítottak. A SERVO 45 M fordítótengelye 110 mm-es, míg a SERVO 45 S-é 150 mm.
A félig függesztett ekék legújabb generációját a Pöttinger esetében a SERVO 6.50 jelenti. A 3 pontos felfüggesztéssel bíró, toldalékokkal akár 9 fejesre bővíthető munkagépet maximum 360 LE-s traktorok kiszolgálására tervezték. Kiemelkedő teljesítményt, optimális ekevezetést és rugalmasságot kínál tulajdonosainak, hála a hidraulikusan állítható fogásszélességnek.
Bármely típusra szavazunk, azokhoz számos, a magyar talajviszonyokhoz ideálisan használható kiegészítő közül is választhatunk.
Az ekék, amelyeket a Pöttinger kínál, mindegyike teli- vagy réselt kormánylemezzel választható, speciális ekefej-kialakítással rendelkezik A partner igényei mentén ezek igény szerint felszerelhetőek beforgató lemezzel, előhántóval, illetve tárcsás csoroszlyával is. A réselt kormánylemez ma különösen reneszánszát éli, hiszen így az ekénknek szebb a munkája, könnyebb húzni, a hantok is jobban szétesnek a használatával. Az előhántó itthon szintén roppant jól alkalmazható. A segítségével akár térdig érő szármaradványokat is könnyen elmunkálhatunk kukorica vagy napraforgó esetén. Míg gabonatarlóra a beforgatólemezzel növelhetjük a hatékonyságot.” - meséli Forró Péter.
Mindezt jól kiépített értékesítési- és szervízhálózat, gyors alkatrészellátás teszi világszinten megbízhatóvá és elismertté.
 
 

Gyakorlati tapasztalatok a Pöttinger ekékkel

A Pécs-Reménypusztai Kft. megközelítőleg 1400 hektáron folytat növénytermesztést Baranyában. Termesztett főbb növénykultúráik között repcét, árpát, búzát, kukoricát és napraforgót találunk, a társaság mezőgazdasági szolgáltatóként segíti a környékbeli gazdálkodók munkáját is. A növénytermesztési munkákhoz Pöttinger ekéket is alkalmaznak, amelyek közül a SERVO ekékről Sümegi Tamás növénytermesztési ágazatvezető is elismerően nyilatkozott.
 
„A növénytermesztésben mi ötvözzük a talajforgatás nélküli technológiákat a szántással. A kukorica után mindig szántunk, valamint akkor is bevetjük az ekéket, amikor szerves trágyát szórunk ki a területekre. A kukorica után sokszor búza következik a vetésforgóban, ilyenkor a fuzárium megelőzése miatt, valamint a szármaradványok eldolgozásához nélkülözhetetlen a szántás. A talaj igényeit mindig figyeljük. Amennyiben a szántáson túl szükséges, akkor egy közép-mély lazítást gond nélkül be tudunk iktatni. Mindig az adott tábla igényeihez alakítjuk a talajművelést. A munkákhoz használunk SERVO ekét is a Pöttingertől, amely tökéletesen működik. A réselt kormánylemeze nekünk teljes mértékben bevált, főként barna erdőtalajon, a szántás mélységében jó humuszellátottsággal nagyon jól alkalmazható. A gyártónak jó a híre, de gyakorlatban is szépen szánt, könnyen lehet húzni. Ami viszont nagyon lényeges: figyeljünk oda a beállításokra! Ugyanis ezek hiányában még a nagy erőgépeket is lefojthatjuk az ekénkkel.”
 

Képgaléria

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.