Főoldal BLOG Munkagépek az Agrotec kínálatában Váltás helyett szántsunk jól: megújult a Pöttinger SERVO 4000-es ekecsaládja

Váltás helyett szántsunk jól: megújult a Pöttinger SERVO 4000-es ekecsaládja

08. 11. 2023 , Agrotec Magyarország Kft.

Rögös, hantos vagy elkent szántás, sok gyúrással, tiprással elvégezve – komoly, a talaj szerkezetét és termőképességét érintő hibák, azonban ezek nem a technológiából, sokkal inkább a rossz használatból és gyenge munkagépekből fakadnak.

Forró Péter, termékmenedzser, szerint ez az, amivel sosem találkoznak azok a gazdák, akik a mezőgazdasági talajművelés terén meghatározó osztrák Pöttinger talajművelő eszközeivel dolgoznak. A robusztus anyagokból, széles kiegészítő eszköztárral elérhető klasszikus ekéket a gyártónál ugyanis teljesen megújították, hogy a műszaki tartalom megfeleljen a kor kihívásainak. Ennek egyik zászlóshajóját ma a SERVO 4000-es széria jelenti.

A márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. szakértőjével azt vettük végig, mi teszi előnyössé az új széria 4-5-6-fejes ekékkel szerelt Standard, NOVA, PLUS és PLUS NOVA modelljeit.

Jó időzítéssel és ekével a föld is hasznát látja a kártevők és gyomok gyérítésének vagy a trágya beforgatásának

Miután a kukoricát learatták és a napraforgó is „lejött a földekről”, minden gazdálkodó figyelmét a következő év sikerét megalapozó őszi alapművelés foglalja le. Az elmúlt évek parttalanná vált „forgassunk, vagy se” vitái helyett a sikerhez a lényegre kell koncentrálni: a helyes agrotechnikában a szántásnak igenis helye van, csak jól és jó munkagéppel kell nekilátni a feladatnak.

A megfelelő talajviszonyok között használt eke ugyanis, köszönhetően a jó vázgeometriának, az erőelosztásnak, könnyebben, költséghatékonyan fut, plusz megoldja az elmúlt években egyre égetőbb gyomkérdést is. Egyszóval a jó eke pont olyan, Forró Péter szerint, mint az osztrák Pöttinger idei évre teljesen megújított SERVO 4000-res szériája.

„Az osztrák Pöttinger ekéit az utolsó szegecsig a legnagyobb igénybevételhez tervezik. Mikroötvözött, finomszemcsés acélt használnak a folytonos vázcsőhöz, amit belül két, csavaros kötésű betéttel tovább erősítenek, megnövelve a gerendely merevségét. A szántóvas elnyűhetetlen bóracél, a kopóalkatrészek minősége is kiváló, így nemcsak jó húzású, de költséghatékonyan üzemben tartható talajművelő eszközökről beszélhetünk. Ezek közül az egyik legnépszerűbb termékcsaládot a hidraulikusan állítható SERVO váltvaforgató ekék jelentik, amelyek a 2-3-4 fejjel szerelhető SERVO 25-tel indulnak, ezek húzásához már elegendő egy 120 LE teljesítményű traktor is. A széria zászlóshajóját a SERVO 45 M és 45 S 4-5-6-fejes ekék jelentettékezeket számos, a hatékonyságot és a kezelői kényelmet szolgáló újítással az új SERVO 4000-es modellcsaládban egyesítették. A csúcsteljesítményt a szintén megújult SERVO 6000-es váltvaforgató ekék biztosítják, itt az új On-Land eke akár egy 500 LE-s traktort is ki tud szolgálni, úgy, hogy nem okoz gondot a talajtömörítést minimálaziáló speciális futómű se.”

Szakszerűen végezve a forgatás továbbra is számos előnyt kínál:

  • a szántás hasznos, ha növényi maradványokat, élő tarlót, istálló vagy zöldtrágyát szeretnénk a talajba forgatni,
  • a gyomirtószerek kivonása miatt néhány évente a megfelelő időszakban végzett szántás elengedhetetlen a gyomproblémák megelőzéséhez, hiszen az ekével a szártarackos gyomokat és a gyommagvakat is mélyebre tudjuk forgatni,
  • a forgatásos talajművelés megoldás a beteg tarlómaradványok méregtelenítésére is, de ügyeljünk rá, hogy ezt ne nedves talajon végezzük, ez ugyanis csak rothadást indít be a talaj mélyén.

Fontos, hogy a forgatásnál elkerüljük a régi, rossz beidegződéseket:

  • a szántás után mindig végezzünk elmunkálást, zárjuk le a talajfelszínt,
  • ne szántsunk se túl csapadékos, se túl száraz időben, az egyik ugyanis elkeni a szántást, a másik eldolgozhatatlan száraz rögöket hagy maga után.

Mitől tud többet a Pöttinger SERVO 4000-es váltvaforgató ekéje az elődöknél?

Az új függesztett SERVO 4000 4, 5 vagy 6 ekefejjel 140 és 360 LE közötti traktorokhoz jelentenek ideális megoldást a forgatásos talajműveléshez. Az alapfelszereltségű Standard változatok mellett a NOVA és PLUS NOVA ekéket hidraulikus kőbiztosítással is ellátják, ezek kioldóereje 1400 kg-ig állítható, aminek köszönhetően a gépekkel állásidő vagy sérülések nélkül dolgozhatunk még mostoha viszonyok között is. A megújult SERVO 4000 sorozat 95 vagy 102 cm-es ekefej-távolsággal, alapfeleszereltségként 80 cm-es vázmagasággal vásárolható meg, ez opcionálisan 90 cm-re bővíthető.

A váltvaforgató ekéknél számos újítás mutatkozott be: egyszerű és áttekinthető beállítási központ, rendkívül robusztus fordítómű és tartós váz, valamint optimalizált függesztési geometria teszi könnyebbé és hatékonyabbá a munkát.

1., Átalakították a függesztést, optimalizálták a fordítóművet

A traktorok teljesítménykategóriánként eltérő függesztési geometriájára válaszul fejlesztette ki a Pöttinger egy új függesztőbakot a SERVO 4000-es váltvaforgató ekékhez. A felső függesztőkar furatai (2 hossz és 2 fix) lejjebb kerültek, így a függesztőkar laposabb szögben áll. Egy kovácsoltvas elem beépítésével a felső konzolba a szerkezet nagyobb igénybevételt bír el az elődöknél. Az alsó függesztési pontok négyféleképpen rögzíthetők, így könnyebb az eke emelése, miközben a nagy számú beállítási lehetőségnek köszönhetően az eke bármely traktorhoz könnyen illeszthető.

A fordító munkahengert megerősítették a gépen, a lengőkar immár edzett öntött acélból készül, ezzel párhuzamosan kihasználható, hogy a 130 mm-es fordítótengely üreges kialakítású, az itt átvezetett hidraulikacső védve van a sérülésektől. Az új kialakítás csökkenti a csapágyra jutó terhelést, megelőzi a repedéseket, és összességében kitolja a szerkezet élettartamát.

2., Egyszerű és kényelmes: új SERVOMATIC beállítóközpont

A szériába tartozó Pöttinger váltvaforgató ekéknél átalakították a névadó SERVOMATIC beállítóközpontját is, amellyel gyorsan és egyszerűen állíthatjuk ekénket a talajviszonyokhoz és a traktorhoz. A kompaktabb, rendezettebb irányítórendszerben kevesebb mozgó alkatrész maradt, a beállítási pontokhoz pedig egyszerűbbé vált a hozzáférés. Az első ekefej fogásszélességének beállítását egy skála segíti a traktor belső nyomtávjának megfelelően. Ennek beállítási tartományát kitolták, immár 1-1,5 m közötti belső nyomtáv adható meg. Az ekéken a vonópontot gyárilag beállítják, és nem kell korrigálni, azonban speciális helyzetekben a beállítás továbbra is lehetséges. A vázbehúzó munkahengerrel szerelt modellek is integrált vonópont-beállítással rendelkeznek (más modelleknél a beállítás orsóval végezhető). A fejlesztéseknek köszönhetően gyorsan beállítható az eke munkavégzéshez, míg az optimális vonópont garantálja a gazdaságos üzemeltetést.

3., Átdolgozott vázkonstrukció

A Pöttinger SERVO 4000-es ekéknél a gerendelynél is találunk újdonságokat. A mérnökök javítottak az ekeszártartó konzol rögzítésén, csökkentve a furatok számát, ezzel párhuzamosan a munkagép új, csavarmerevítéses fővázat is kapott az elsőtől a harmadik ekefejig. A főváz a gerendellyel így erősebben rögzíthető, azok meghúzásakor csökken a sérülések előfordulása. A húzóerőt jobban felveszi, elosztja a szerkezet, az új belső váznak köszönhetően nő a munkagép stabilitása. A hidraulikus fogásszélesség-állítással rendelkező PLUS modelleknél a munkahengert helyezték át a munkagépeknél, ezeknél a termelő indirekt módon, egy konzolon keresztül állíthatja a fogásszélességet, a technika pedig ennek megfelelően automatikusan átállítja az első eketestet és a vonópontot is. A gépeknél átdolgozták az ekeszártartó konzolt és a csapágyazást is, könnyebbé vált a karbantartás, továbbá nincs holtjáték a rendszerben. A vázbehúzó munkahenger és a PLUS munkahenger Master-Slave rendszerben dolgozik, így például kisebb fogásszélességnél kisebb behúzásra van szükség. Ezzel időt spórolunk meg a fordításnál, és a csapágyakat is kíméljük, mert kisebb az igénybevétel.

+1, ami nem változott: gazdaságos üzemeltetés a Traction Control rendszerrel

A Pöttinger ekéknél nem változott a gazdaságos működést biztosító Traciton Control rendszer, amely aktívan átviszi a súlyt az ekéről a traktor hátsó tengelyére. A megemelt vonóerő garantálja a hatékony munkavégzést kevesebb csúszás mellett, és csökkenti a talaj káros tömörödését. Ez kedvez a talajéletnek, a növények fejlődésének, ráadásul a segítségével az üzemanyagfogasztás is 10%-kal csökkenthető.

Pöttinger SERVO 6000: eke a talajkíméléshez tervezve

A hatékonyság jegyében újult meg nemrég a gyártó SERVO T 6000-es váltvaforgató ekéje is. A 170 és 500 LE közötti erőgépekhez rendelhető, 6,7,8 vagy 9 fejes féligfüggesztett váltvaforgató eke különlegessége a hidraulikusan elforgatható On-Land lengőkar, amely kitolásával az eszköz egészen 4 m-es külső szélességig alkalmazható a talajkíméléséhez dupla abroncsokkal vagy gumihevederrel szerelt erőgépekkel is. Az ilyen felszereltségű ekékkel a széles erőgépek a barázdán kívül, a megmunkálatlan talajon haladhatnak. Ez javítja az erőátvitelt, óvja a talaj szerkezetét és a talajéletet.

Válasszon újgenerációs Pöttinger ekét a hatékony, fenntartható szántáshoz! A forgalmazó AGROTEC Magyarország Kft. munkatársai országszerte várják megkeresését!

Cikkünk megjelent a magro.hu oldalán. 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.