Főoldal BLOG Munkagépek az Agrotec kínálatában Milyen a jó kombinátor? Ami perctalajon is hibátlanul teljesít, azzal nem lehet gond!

Milyen a jó kombinátor? Ami perctalajon is hibátlanul teljesít, azzal nem lehet gond!

09. 12. 2020 , Agrotec Magyarország Kft.

Az optimális tavaszi magágyelőkészítés és az ahhoz ideális kombinátor kiválasztása eddig csak a kötött, perctalajokon dolgozó gazdáknak okozott álmatlan órákat. Azonban a rendszeressé váló aszályok, hősokkok és viharos esőzések miatt mára mindenkinek érdemes hasonló odafigyeléssel munkagépet választania!

Egy jó kombinátor ugyanis rövid időablakok esetén is bevethető. Ráadásul, ha kiemelkedő átömlési keresztmetszet mellett kifogástalan rögtörő és simító hatással is bír, akkor úgy biztosít a növényeknek fejlődési előnyt, hogy azt se a talajszerkezet, se a gazda pénztárcája nem szenvedi meg.
Legalábbis Patkó Csaba, a Jász-Nagykun-Szolnok megye területén közel 3000 hektáron gazdálkodó Versivet Kft. műszaki vezetője elmondása szerint nekik ezt nyújtják finn Multiva kombinátoraik. A munkagépekkel 2018-től fokozatosan váltottak le egy nagynevű konkurenst, amit nem bántak meg. A kemény, kötött finn földekre tervezett Multivák ugyanis gond nélkül birkóznak meg az itthoni termőföldekkel is. A tapasztalatokról kérdeztünk, illetve utána jártunk, kinek érdemes a finn kombinátorokra váltania.
 

A szélsőségeket csak jó kombinátorral tudjuk kivédeni a földeken

„Kétpó község vonzáskörzetében művelünk meg 1000 hektár saját, és 2000 hektár bérelt földterületet, amelyen klasszikus növénytermesztést folytatunk árpával, búzával, repcével, kukoricával és napraforgóval. Errefelé jellemzően perctalajokon dolgozunk, ami speciális feladatok elé állítja a munkagépeket a tavaszi magágykészítésnél. Ezek a kötött fekete földek ugyanis nehezen száradnak ki, viszont ha nekikezdenek, akkor szempillantás alatt válnak igen keménnyé. Plusz a belvizes részek miatt fontos, hogy a gép ne torkolljon be, miközben lehetőleg nagy munkaszélesség mellett kell kialakítania ideális rögstruktúrát.” – vezeti fel Patkó Csaba a szempontokat, amikre ügyelnek kombinátoraik kiválasztásakor.
Egy jó kombinátorba megéri beruházni, ugyanis gyorsabban, kevesebb ráfordítással teremthetünk ideális feltételeket a növényeink kezdeti fejlődéséhez. A megfelelő vetőmag kiválasztása és a tápanyagvisszapótlás mellett ugyanis a tavaszi talajelőkészítés minőségén is sok múlik. A kiegyensúlyozott keléshez megfelelő nedvességtartalom és hőviszonyok kellenek a növényeknek, ehhez pedig egyenletes, aprómorzsás magágyra, talajfelszínre lesz szükségünk. Ebben nekünk 2017 óta bizonyítanak a Multivák. Ezekből 2018-as és 2020-as beszerzésekkel egy darab Multiva Optima T600-as és két darab Multiva Optima T800-as kombinátor teljesít nálunk szolgálatot. Számtalan előnyük van, amiket kedvelünk, de az egyik legfontosabb, hogy a finn munkagépekkel hatékonyabban dolgozhatunk. Míg más márkával egy 240 LE-s traktorral csak 6 méteres szélességben tudtunk dolgozni, addig a Multivából ugyanez elviszi a 8 méterest is gond nélkül. Az amúgy is mostohább talajtípusoknál fontos, hogy további szerkezeti kár ne érje a termőföldet – a Multiva Optima T-kkel kisebb a taposási kár. Miközben a kapaelosztásuk is ideális – nagyjából 70 mm-es elosztással rendelkeznek, a rugós kapák szépen rezegnek, egyenletesen dolgoznak. Erős, 80 mm-es első simító kapák segítik mindezt.
 

Kinek lehet ideális kombinátor típus a finn Multiva?

„Szerencsére nagyon könnyű helyzetben vagyok, ha valaki megkérdezi, miért éri meg a gazdaságának egy finn Multiva kombinátorba beruházni. Az 1997-ben, Loimaa városában alapított márka ugyanis több tekintetben számít itthon „leg-nek”, ha ilyen munkagépekről beszélünk. Ilyen a kimagasló átömlési keresztmetszet, a váz stabilitása, vagy épp a közúti szállíthatóság biztonsági és technikai kérdései.” –ezt már Forró Péter, a finn márkát itthon forgalmazó AGROTEC Magyarország termékmenedzsere teszi hozzá az előbbiekhez. A szakember szerint ráadásul ezek a tulajdonságok nemcsak a „reklám részei”, komoly kutatási eredmények, valamint megbízható gazdálkodói visszajelzések tanúskodnak minderről itthon és Finnországban is. „A rugós kapák munkaminőségét például a Helsinki Egyetem Mezőgazdasági Technológiai Karán vizsgálták be, itt több más gyártó megoldásához mérten zárt az élen a Multiva. A Multiva Optima T széria TerraFlex rugóskapái, illetve szintén a márka TerraSuper kapái mind a munkamélység, mind a magágy egyenletesség terén maguk mögé utasították a többieket. De a hosszú élettartam, a jó alkatrész-ellátottság vagy épp a munkaszélesség rugalmas bővíthetősége egyaránt olyan tulajdonságok, amelyeket értékelni szoktak a gazdálkodók, akik Multivát vásárolnak. A gyártótól az Avaran, a Topline Cross és a Topline Super XL a nehezebb talajokon végzett magágykészítés mestereinek számítanak. Valamint megfelelő körülmények esetén akár tarlóhántásra is használhatjuk őket. Ezzel szemben a Multiva Optima T, ami a Versivet Kft.-nél is folyamatosan bizonyít, az a hatékony magágykészítő, amivel a legváltozatosabb talajtípusokon is helyt tudunk állni. Ezt a munkagépet a T600-asoknál 79, míg a 800-asoknál 105 kapával szerelik fel, amelyek 7 sorban helyezkednek el a vázon.”
 

Multiva Optima T – kombinátorozás maximális finomsággal, minimális talajterheléssel

Gazdálkodói oldalról Patkó Csabát is megkérdeztük: ők mit látnak, miként teljesülnek azok a további erősségek, amiket az értékesítő képviselője felsorolt. A műszaki vezető megerősítette a Forró Pétertől hallottakat.
„A gazdaságban elég tagolt területen dolgozunk, sok vonulást igényel a munkavégzés. Emiatt kiemelten ügyelünk a járószerkezetre a munkagépeknél. Amíg az elődmárkánál ez folyamatos problémát okozott, addig a Multiva Optima T tandemszerkezete kifogástalanul manőverezhető közúton is. 340 cm széles szállítási szélességgel bírnak, a T600-at masszív 250-es kerekekkel szerelték, míg a T800-asokat 300-as abroncsokkal. Valamint a csapágyazásuk is kimondottan jó. A Multiva páros munkaszélességben gyártja a kombinátorokat – 6 és 8 méter például – de jó tulajdonságuk, hogy ez igény szerint a két szélén fél-fél méterrel bővíthető. Mi ezt ki is használjuk. Széles az elérhető kiegészítők köre: a munkagépekhez használhatunk simítóhengert is, de mi alapvetően a simítópálcákkal járatjuk a gépeket. Amióta használjuk a kombinátorokat, azóta – hála a robosztus váznak, jó anyagminőségnek – különösebb probléma nélkül futnak. A munkamélység is kényelmesen, 5 mm-es lépésekben állítható, így tényleg egy kiváló, nagy területteljesítményű márka a kultivátorok között a Multiva.”
A Versivet Kft. műszaki vezetője ellenben arra is figyelmeztet, legyen bármilyen jó is egy ilyen munkagép, attól még a gazdálkodónak is mindig oda kell figyelnie. „Olyan kombinátor még nem készült, amin nem kell időnként kicserélni egy-egy kapát, ha nyomot vagy barázdát fogunk. A gép nem gondolkozik helyettünk. Érdemes az ilyen cserealkatrészekről már előre gondoskodni. Mi mindig berendeljük ezeket a szezon előtt. Az AGROTEC Magyarország Kft.-től megvan erre lehetőség, így egyszerű a közös munka.”
 

Optimális talajműveléssel biztosítana fejlődési előnyt növényeinek? Bízza a tavaszi magágyelőkészítést a kiemelkedő tudású finn Multiva kombinátorokra! Gépértékesítőink országos lefedettség mellett várják megkeresését!


Cikkünk megjelent a www.agroinform.hu weboldalon.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.