Főoldal BLOG Munkagépek az Agrotec kínálatában DONDI: kimagasló tudású szőlészeti kultivátor- és munkagépcsalád a páratlan borokért

DONDI: kimagasló tudású szőlészeti kultivátor- és munkagépcsalád a páratlan borokért

03. 04. 2020 , Agrotec Magyarország Kft.

Páratlan borok készítéséhez kifogástalan szőlőszemeken keresztül vezet az út. Ehhez más növénykultúrákhoz hasonlóan az ültetvényekben is alapfeltétel a szakszerű talajművelés. A rendszeres gépi talajlazítás, kultivátorozás ugyanis segíti a termőréteg szellőzését, az esővíz elvezetését és megtartását. Megteremti a feltételeket, hogy a tőkék kiváló gyümölccsé tudják formálni a talaj ásványianyag - tartalmát.

Azonban ehhez olyan munkagépekre lesz szükségünk, amelyek ki is bírják az igénybevételt, amit a bortermő vidékeken a munka jelent. Kemény, sziklás, vulkanikus talajok, meredek emelkedők, folyamatos munkavégzés. Ebből a szempontból emelkedik ki a mezőnyből itthon egy tradicionális olasz gépcsalád, a DONDI kínálata.

Az olasz gyártó a borászokhoz hasonlóan a minőséget preferálja a mennyiség helyett, képes széles kínálatával a magyar szőlészetek minden munkafolyamatára könnyen kezelhető megoldást kínálni. Nem véletlen, hogy tudásukról olyan ikonikus pincészetek is elismerően nyilatkoznak, mint a Mád – Tokaj-Hegyalja lejtőin dolgozó Szepsy pince. A cikkben áttekinthető formában megismerkedünk a gépcsalád tudásával, Vincze Zsolt szőlész segítségével pedig összegyűjtjük a használat legfontosabb gyakorlati tapasztalatait.

Szőlészeti kultivátorozás, talajlazítás: hogyan biztosít minőségi szőlőszemeket?

Számszerűsíteni nehéz lenne, mennyit tesz hozzá a megtermelt szőlő karakteréhez, de a talajmunkák, a mélylazítás biztosan a minőséget szolgálják ezen a téren is. Mindegy ugyanis, hogy sekélyen vagy épp mélyen találhatóak, a tömör rétegek ellehetetlenítik a talajban a nedvesség és levegő mozgását. Gátolva ezzel a kémiai és biológiai folyamatokat, az ásványianyagok hasznosulását. A leginkább gyors és költséghatékony változtatási lehetőséget a soraljművelők, kultivátorok, tárcsák új generációja jelenti. Ezeket a munkagépeket megfelelő traktorral akár egyszerre használhatjuk az első és hátsófüggesztésen, így akár egy menetben képesek lehetünk a sorok- és a tőkék között elvégezni a szükséges talajmunkákat az ültetvényeken.

„Abban a minősében, ahogy a Szepsy pincénél dolgozunk, minden részlet számít a munkában. Hiszen ahogy a tőkékkel bánunk, ahogy a talajt műveljük, mind hozzátesz a bor minőségéhez.” Utóbbit már Vincze Zsolt, a Szepsy pince szőlésze emeli ki erről a munkaterületről. A Mádon és Tokaj-Hegyalján elterülő birtokot kiváló aszú- és szomorodni borairól, furmintjáról itthon és külföldön is épp ugyanolyan jól ismerik. 62 hektáros területükön a munkákhoz már harmadik éve használják az olasz gépgyártó, a DONDI kultivátorait és mélytalajlazítóit.

„A Szepsy pincénél az őszi fedőszántás előtt a DONDI mélylazítóval 20-30 centiméter mélységben dolgozzuk át a földet. Ez azért fontos, mert így az évi csapadék könnyedén szivároghat le abba talajrétegbe, ahol már elég sűrű a szőlő gyökérzete ahhoz, hogy komoly, a szemek minőségét befolyásoló ásványianyag mennyiséget vegyen fel. Ehhez lényeges a nedvesség, a fellazított felülettel ezt könnyítjük meg. A nyitószántást követően a folytatásban kultivátorozunk, mivel az 5-6 centiméteres munkamélységnek hála, egy erősebb eső sem mos le jelentős talajmennyiséget ezzel a technológiával a lejtőkről. A szőlő szempontjából fontos, hogy minimalizáljuk az eróziót, így ezt tartjuk előnyös megoldásnak. A legmeredekebb részeken pedig a mulcsolunk.”

DONDI: gépgyártás a minőség és gyorsaság jegyében 1850 óta

Az olasz DONDI hagyományai 1850-ig nyúlnak vissza, gépgyártóként azóta folyamatosan fejlesztenek. Azonban filozófiájuk egy lényeges kérdésben sosem változott. Kiváló minőséget kínálnak reális áron. Természetesen, ahogy írják, a minőség nem lehet a legolcsóbb a piacon, de fontos céljuk, hogy gépeiknél a kiváló alapanyagok garantálta hosszú élettartamon, megbízhatóságon keresztül minden kiadott forint a többszörösét hozza vissza az évek során. „Minőségre törekvésük mellett a DONDI munkagépeket a gyártó gyorsasága teszi közkedveltté a gyümölcsösökben és a szőlőkben.” – meséli a márkáról Forró Péter, a magyarországi forgalmazó Agrotec Kft. munkagép termékmenedzsere. „Alkatrész cserénél az átfutási idő néhány nap, maximum egy hét. De arra is hajlandóak, hogy akár a termelésből vonjanak ki új alkatrészeket, ha arra egy vásárlójuknak szüksége van egy már megvásárolt munkagép üzemben tartásához.”
A DONDI esetében mindezt széles munkagépkínálat egészíti ki, amivel lefedhetünk minden munkafolyamatot, amely a talajművelés terén a magyar szőlőkben felmerülhet.
A magyar szőlészek számára ideális DONDI géptípusok
A magyar gazdálkodók igényei, a borvidékek talaj adottságai alapján a gyártó kínálatából a következő gépekkel mindenképpen érdemes megismerkednünk itthon.

  • Cultivitis – általános, köves talajra is bevethető kultivátor a szőlőkbe

A DONDI Cultivitis egy rugós biztosítású kultivátor, amely a kapák sajátos geometriájának és nagy súlyának hála kivaló hatásfokkal dolgozik a kötött, köves talajokon is. Rugózatának köszönhetően akadály esetén a kapák felhajlanak, majd maguktól visszaállnak, megóvva így a szerkezetet a károsodástól. Hasítóbordáival hatékonyan birkózik meg a gyomnövényekkel. A megmunkált talajfelületet hátsó hengerével folyamatosan egyenlíti ki, finomítja, amely az alapfelszereltség része. Opcionálisan tárcsákkal is felszerelhetjük a munkagépet.

  • Xvitis – x elrendezésű tárcsázó

 
A DONDI Xvitis egy kifejezetten szőlőültetvényekhez vagy gyümölcsösökhöz tervezett borona, amely kiemelkedően jó talajkiegyenlítésre képes „x” elrendezésének köszönhetően. Masszív felépítésének hála megbirkózik az elhanyagolt, erőteljesen elgazosodott sorközökkel is. De metszés idején a közökben hagyott nyesedéket is képes felaprítani 10-12 centiméteres darabokra, így ezzel sincs külön teendőnk.
 

  • RT Vitis - mélytalajlazító

 
A gépcsalád mélytalajlazítóját kimondottan a tömörödések felszámolásához alkották meg. Robosztus felépítése gördülékeny munkavégzést biztosít, levegőt juttat a talajba, átforgatva javítja annak vízelvezető képességét. A talaj lezárásához, elegyengetéséhez opcionálisan hengerrel is felszerelhetjük.
 

  • Vitis és Vitis 2 – soraljművelők

 
A munkagépek között találunk hidraulikusan vezérelt kitérőkéses soraljművelő egységeket is. Ezek 50 centis késeikkel 5 centiméternél nem nyúlnak mélyebben a talajba. Nem a sorok, hanem a tőkék közé benyúlva automatizálják a talajmunkákat. A munkagépek tapogató pálcáikkal 5-10 centiméter távolságból érzékelik a tőkéket, a megfelelő pillanatban lekapcsolják a nyomást, visszahajtva ezzel a késeket, így elkerülve a károkozást. A Vitis a típusból az egy-, míg a Vitis 2 a kétoldali változatot jelöli.
 
A munkagépek tudását a szőlőültetvények mellett ugyanolyan jól kamatoztathatjuk gyümölcsösökben is. Forró Péter kiemelte, hogy a márka gazdag opciós felszereltséget is kínál a gazdálkodóknak. Különböző tárcsás talajművelő egységek, hengerek, kultivátor- és feltöltőkapák közül válogathatunk.
A sorok között bizonyított megbízhatóság: kiváló alapanyagok és gyors alkatrész csere
A DONDI gépeknél a megbízhatóság ráadásul nemcsak a marketing része, Vincze Zsolt is megerősítette, hogy a munkagépek a földeken is jól vizsgáznak.
„Őszinte leszek, voltak fenntartásaim a munkagép vásárlás előtt a talajlazítókkal kapcsolatban. Ugyanis itt Mádon, Tokaj-Hegyalján általában elég köves, vulkanikus a talaj, ahol előfordul, hogy komoly szőlőművelő ekék is elszakadnak. Kemény feladattal kell megbirkóznia tehát egy kultivátornak. Meglepetésemre a DONDI sokkal komolyabb konstrukciónak bizonyult, mint elsőre gondoltam. Komoly, minőségi anyagokkal készül, így nagyon pozitívan csalódtam a gépekben. Már harmadik éve használjuk őket és az olyan kopó alkatrészek cseréjén túl, mint a kések, egyetlen teendőnk sem volt velük. Pedig szinte folyamatosan mennek a szőlő termelés során, közel 62 hektáron. Egy szezonban körülbelül két garnitúra kést használunk el, amit a gyártó rendkívül gyorsan, pár napos átfutással mindig megküld részünkre.”
Milyen traktorra van szükségünk a szőlészeti munkagépekhez?
A feladatra a keskeny nyomtávú traktorok közül választhatunk, de Forró Péter hangsúlyozza: a szőlőkben a kisebb mérethez is szükség lesz nagy teljesítményre. „Amennyiben a Cultivitis, Xvitis vagy az RT Vitis képességére van szükségünk, minimum 60-70 lóerős traktorban és afölött érdemes gondolkoznunk. A Vitis és Vitis2 soraljművelő itt kivétel, hiszen ezek nem igényelnek annyi teljesítményt, de a többinél szükség lesz rá. A New Holland traktorok T4-es, keskenynyomtávú szériája például tökéletesen teljesíti ezeket a kritériumokat, ideális erőgépet jelentenek a DONDI munkagépek használatához.”

Cikkünk megjelent a www.agroinform.hu weboldalon.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.