Intelligens Amazone műtrágyaszórók

30. 01. 2020 , Agrotec Magyarország Kft.

Ideális összetételű tápanyag megfelelő mennyiségben, a megfelelő helyre, épp úgy, ahogy arra növényeinknek szüksége van az optimális hozamhoz. Egyszerűnek tűnhet, de a precíziós gazdálkodáshoz lényeges tervezett tápanyag-visszapótlást csak olyan munkagépekkel valósíthatjuk meg eredményesen amelyek: képesek kihasználni a műholdas kormányzás, GPS navigáció nyújtotta előnyöket; olyan intelligens megoldásokat alkalmaznak vezérlésükben, amelyekkel használatuk során kiváltható az emberi tényező.

Ezzel ugyanis egyszerre takarítható meg termésnövelő anyag és üzemanyag, fokozható a gépek kihasználtsága, ráadásul biztosan nem borítja fel az egyenletes szórásképet a gépvezető figyelmetlensége. Pontosan ezt teszik elérhetővé a német Amazone műtrágyaszórói a magyar piacon, megfizethető árak mellett olyan technológiákat felhasználva, amelyek garantálják a versenyelőnyt tulajdonosaiknak. Mezőgazdasági munkagépek terén a német Amazone 1883-as megalapítása óta nem véletlenül örvend töretlen népszerűségnek. Filozófiájának megfelelően ugyanis kevesebb anyagi befektetés mellett nagyobb teljesítményű gépeket kínál partnereinek, amihez folyamatos fejlesztésekkel biztosítja a versenyelőnyt jelentő technológiákat. Ennek szellemében mutatkozott be néhány éve a gyártó új függesztett műtrágyaszóró családja is. Ezek közül a csúcskategóriának tekinthető Amazone ZA-TS-sel területteljesítmény, maximális kivitt mennyiség és menetteljesítmény tekintetében ismerkedhettek meg új dimenziókkal a gazdálkodók úgy, hogy mindezt egy páratlan automatika, GPS vezérlés és szenzorrendszer tette minden eddiginél kényelmesebbé és precízebbé. A gép „kistestvéreként” az Amazone ZA-V-t köszönthettük ezzel egy időben a piacon, amely a kedvezőbb árért cserében ugyan lemondott a szóráskép automatikus korrekcióját segítő radaros szenzorokról, vagy épp a szórótárcsákba integrált szóráshatároló rendszerekről, de még így is maradt épp elég újdonság ahhoz, hogy kategóriájában innovatív, megbízható munkagépre találjanak személyében a középgazdaságok. De lássuk pontosan a gépek képességeit!


Amazone ZA-TS: új szint a teljesítményben, köszönhetően az intelligens automatizációnak

1400 és 4200 liter közötti tartálytérfogat, akár 54 méteres munkaszélesség, 650 kg/perc áteresztőképességgel és 30 km/h végsebességgel. Már csak az alapadatokra pillantva is magabiztosságot sugároz az Amazone nagy teljesítményű műtrágyaszórója. Azonban egyedivé nem paraméterei, hanem kialakítása, a felhasznált alkatrészek minősége és automatikus vezérlésének, szenzorainak, fedélzeti rendszerének képességei teszik ezeket a függesztett munkagépeket. Újdonságaik sora tartályaik mélyhúzott kialakításával kezdődik, amelynek hála, nincsenek bennük hegesztési varratok, ami minimálisra csökkenti a rozsdásodás kockázatát, könnyen tisztíthatóvá teszi azokat. A varratok hiányának másik előnye, hogy azok nem befolyásolják negatívan az anyag kiáramlását, a műtrágyaszórók kiemelkedő áteresztőképességgel üzemelhetnek. Ráadásul az Amazone ZATS opcionális felszereltsége részeként olyan automatikával ruházható fel, amelynek eredményessége túlmutat a hibátlanul elvégzett tápanyag-visszapótlási teendőkön: leveszi a döntési feladatok egy részének terhét a gépkezelőről, könnyítve ezzel használatát, ami növeli az eredményességet. A hozzáadható elektronikus mérőrendszerrel gépünk például automatikusan ellenőrizni tudja, hogy a terveknek megfelelő mennyiségű műtrágyát szórunk-e ki, a mennyiség meghatározásakor korrigálja a terep egyenetlenségeiből, dőlésszögből származó torzulásokat. Ugyanígy az Amazone Argus Twin rendszere őrködik a tápanyag-visszapótlás tervszerűsége felett, amely radartechnológiával ellenőrzi, hogy a terméshozam-növelő anyagok valós kijuttatása követi-e azt, amit megadtunk a traktor és a munkagép közös digitális fedélzeti rendszerét jelentő ISOBUS-terminálon. Amennyiben a szenzor az adatok tükrében eltérést tapasztal a tervezettől, úgy az elektromos bevezetőrendszert szükség esetén automatikusan korrigálja. Ez a folyamatosan működő online ellenőrzési rendszer garantálja a műtrágya optimális keresztirányú eloszlását, aminek köszönhetően az jobban hasznosul, segítve ezzel a növények gyorsabb fejlődését. De a gép képességeivel nemcsak a munkafolyamatok irányítását oldhatjuk meg, GPS-Switch megoldással a precíziós munkához lényeges automatizált szakaszolást is elérhetővé teszi az Amazone rendszere.
 

GPS technológia az automatikus szakaszoláshoz: hozammaximalizálás a lehető legkevesebb kiszórt hozamnövelő anyaggal

 Nagy munkaszélesség estén különösen lényeges, hogy amennyire csak lehetséges, csökkentsük a műtrágya kijuttatásakor fellépő átfedéseket, valamint a kihagyott területek arányát, amely leggyakrabban a tábla szélein, vagy akadályok megkerülésekor keletkezik. Az egyik ugyanis az elpazarolt inputanyag miatt jelent veszteséget, míg a másik a nem megfelelő talajelőkészítés okozta hozamcsökkenés miatt. Az Amazone ZA-TS műtrágyaszórója, köszönhetően az elektromos bevezetőrendszer beállításnak, finoman képes reagálni ezekre a körülményekre, lehetővé teszi a szóráskép optimalizálását GPS-Switch technológia használata segítségével megvalósított szakaszolással. Ennek egyszerűbb opciójával 8 szakaszt lehet kézzel vezérelni, míg a terminál megfelelő Section Control Licenc-szel történő használatakor akár 128 szakasz kapcsolásra is lehetőség nyílik. Ezzel a megoldással nemcsak műtrágyát és üzemanyagot spórolhatunk meg, de kevesebb kárt okozunk a növénykultúrában, kisebb környezeti terheléssel jár együtt a munkavégzésünk, ráadásul mivel a rendszer a nappali- és éjszakai időtől függetlenül mindig azonos pontossággal dolgozik, így kitolódik munkagépünk munkaideje is. A kistestvér ZA-V képességei ebben a tekintetben is eltérnek: ugyan a ZA-V Tronic és a ZA-V Profis Hydro változataiban építhetünk ugyanígy az automatikus szakaszolás jelentette kényelemre, ott 16-ban maximalizálták a vezérelhető szakaszok számát.
 

Nemesacél szórórendszer a hosszú élettartamhoz, integrált szóráshatároló a pontos munkavégzéshez

Természetesen német gyártótól elvárható módon, nemcsak a navigáció vagy szenzorok jelentette külcsínben lett kifogástalan az Amazone ZA-TS, a gép „lelkét” jelentő műtrágyaszóró-tárcsák épp úgy figyelemre méltóak. A hosszú élettartam biztosításához a TS műtrágyaszóróknál a teljes műtrágyaszóró rendszer nemesacélból készült, amit keményfém bevonatú szórólapátok tesznek még ellenállóbbá. Ezeknél a típusoknál a tárcsába integrált AutoTS és ClickTS határszóró egységek lehetővé teszik a gépkezelőknek azt is, hogy megbízható megoldással hozzanak létre meredeken leeső határszórási képet, amelyekkel más hasonló eljárásoknál magasabb terméshozam érhető el. Ahogy az írásunk elején arról már szó volt, ebben a tekintetben is eltér az olcsóbb ZA-V gépek kialakítása. Ezekben ugyanis 3 különböző, kézzel állíható szórótárcsa-pár biztosít 10 és 36 méter közötti munkaszélességet, amelyek működését egy szintén mechanikus keverőszerkezet egészíti ki, beépített szóráshatároló egységek nélkül. A hagyományosnak mondható, oldalra szerelt verzióban elérhetők.
 

Kíméletes kijuttatási rendszer és további extrák

A két géptípus esetében viszont újra közös jellemvonás, hogy a már részletezett rengeteg erősségen túl, kíméletes műtrágyakezelési rendszerrel is rendelkeznek. A Soft Ballistic System, a lágy vezetésnek, kíméletes adagolásnak és kijuttatásnak köszönhetően, kizárja a betöltött műtrágyák esetében a sérüléseket. Ez azért lényeges, mert csak így garantálható a pontos és kifogástalan elosztás a növények részére a teljes munkaszélesség esetében. A ZA-TS és a ZA-V esetében egyformán az alapfelszereltség részét képzik olyan extrák, mint a baleset-megelőzési alapcsomag, a SafetySet körbefutó védőkengyellel, hátrafelé nagy felületű figyelmeztető táblákkal, valamint világítóberendezéssel, illetve különböző takaróponyvák, vagy épp leállító- és szállítóberendezések.
 

AMAZONE ZG-TS és ZG-B vontatott, nagy területteljesítményű műtrágyaszórók a legnagyobb gazdálkodók szolgálatában​

A német gyártó kínálatában a kompakt, függesztett műtrágyaszórók mellett természetesen nem hiányoznak a klasszikus, vontatott felépítményű változatok sem. Ezek közös jellemvonása kiemelkedő tartálytérfogatuk – a ZG-TS-é 7500 és 10 000 liter, míg a ZG-B-é 5500 és 8200 liter –, stabil és robusztus futómű technikájuk, amelyekkel a TS 30 km/h munka sebességéhez 60 km/h vontatási sebesség társul, míg utóbbi a B szóróknál 50 km/ h-át érhet el. Méretükből fakadóan igazán nagy gazdaságok vagy bérvállalkozások számára jelenthetnek ideális választást. A ZG-TS esetében a munkát a függesztett változatokból ismert radaros szenzorrendszer, integrált szóráshatároló megoldások, GPS alapú vezérlés, ISOBUS-terminál és egy egyedi online mérlegrendszer könnyíti meg. A ZG-B-t pedig univerzalitása emeli ki a sorból: ugyanúgy szórható ki a segítségével földnedves mész vagy épp az alapműtrágyázáshoz használt granulált műtrágya.

Az Amazone műtrágyaszórók új generációjával tenné hatékonyabbá gazdaságát? Vegye fel értékesítőinkkel a kapcsolatot, akik örömmel segítenek a feladathoz ideális típus, felszereltség kiválasztásában, összeállításában!
 
Az Amazone műtrágyaszórók új generációjával tenné hatékonyabbá gazdaságát? Vegye fel értékesítőinkkel a kapcsolatot, akik örömmel segítenek a feladathoz ideális típus, felszereltség kiválasztásában, összeállításában!​

Cikkünk megjelent a 2020/1-es Agrár Horizont kiadványunkban is.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.