Főoldal BLOG Munkagépek az Agrotec kínálatában Energiahatékony talajművelés a legmostohább körülmények között is: Pöttinger Terria kultivátorok

Energiahatékony talajművelés a legmostohább körülmények között is: Pöttinger Terria kultivátorok

15. 11. 2022 , Agrotec Magyarország Kft.

Nehéz eldönteni, hogy modern szemlélettel készülő szántóföldi kultivátornak a talajok vagy a gazda örül jobban.

A jó vázszerkezettel, elnyűhetetlen kapákkal szerelt grúber ugyanis egyszerre végez talajkímélő művelést extrém szárazság és esőzések idején, mulcsos művelésnél kiválóan őrzi a nedvességet, és megoldást kínál a növényvédőszer-kivonások miatt elburjánzott gyomkérdésre is. A hangsúly ennél a talajművelő eszköznél is a jó megoldásokon van, hiszen csak így kapunk olyan gépet, ami akár egy menetben is képes minőségi magágyat készíteni és csökkenteni a művelés energiaigényét a szakértők szerint nagyságrendileg 25-35%-kal.
A Csongrád-Csanád megyében gazdálkodó Balázs József szerint tehát a jó gép pont olyan, mint a náluk dolgozó 6 méter munkaszélességű Pöttinger Terria szántóföldi kultivátor.
Legyen szó ugyanis tarlóhántásról, direktvetés előtti talajelőkészítésről, a gazda szerint olyan eszközzel van dolgunk, ami kiváló ár-érték arányon ad meg mindent, amit a sekély és mély forgatás nélküli talajműveléshez szükséges a földeken. A mindszenti gazdát az új munkagépre váró feladatokról, kiválasztási szempontokról kérdeztük.

 

A jó kultivátor nagyobb mozgásteret ad extrém csapadékviszonyok idején a forgatás nélküli műveléshez


Balázs József az 1970-es évek óta dolgozik a mezőgazdaságban, ahol a kezdetek óta szeret a változásokkal lépést tartani. 1983-ban adták ki az első munkakönyvét önálló gazdálkodóként, majd később az immár 600 hektárra bővült területen azok közé tartozik, aki szívesen kísérleteznek a mulcsos talajművelés, direktvetés technológiáival Mártély, Mindszent és Szegvár határában.
„Nem egyik pillanatról a másikra szoktam változtatni, hanem szépen, lépésenként kísérletezve, de az extrém időjárás miatt muszáj. Már évek óta nem dolgozom forgatásos technológiával, és látszanak az előnyei: jobb a talaj vízmegtartó képessége, kevésbé porosodnak, merülnek ki a földjeink.”
A mindszenti termelő szerint ehhez náluk jól bevált a nagy munkaszélességben a kapás kultúráknak is ideális 30-35 cm-es mélyművelést is biztosító kultivátorok és direktvetőgépek kombinációja.
Hagyományos kalászos kultúrákkal, valamint napraforgónál és kukoricával dolgozunk. Próbálkoztam repcével is, de a hatalmas munkaigénye és a nehezen fenntartható növényvédelme miatt azt elhagytuk. A tapasztalat az, hogy kultivátorral száraz talajon is kíméletesen és kisebb energiaigénnyel halad a forgatás nélküli talajmunka, ami a mostani világban fontos. Ezen az őszön az eredeti tervet is az jelentette, hogy a napraforgó számára a Pöttinger Terriával készítjük elő a földeket, de a hirtelen lehullott 100 mm-es csapadék miatt végül itt a hagyományos megoldást választottuk.”
 


A mulcsos talajműveléshez ideális választás a Pöttinger grúber


A Pöttinger szántóföldi kultivátorok új szériájaként a 3 és 4 soros kivitelben készülő Terria grúberek 2020 végén mutatkoztak be Magyarországon. Szimmetrikus vázszerkezete és az ideális, 29 vagy 31 cm-es távolságra elhelyezett speciális kapái egyszerre biztosítanak hatalmas átömlési keresztmetszetet és kellő átrepesztő hatást a talajban felbukkanó tömörödött rétegek felszámolásához.
Balázs Józseféknél a gépek közül egy 6 méteres, 4 sorban 21 Durastar plus szárnyas kapákkal szerelt modell fut, ami 5-35 cm-es mélységig teljes szabadságot biztosít tulajdonosai számára az alapművelésben.
A Pöttinger Terra grúber gazdaszemmel legfontosabb előnyei között tartják számon:
 
  • A tekintélyes, 82 cm-es magasságú és szimmetrikus kialakítású vázat.
Ennek köszönhetően ezek a szántóföldi kultivátorok precíz talajkövetést tesznek lehetővé, könnyedén hasítják a talajt még magas szármaradványok esetén is.
 
  • A jó vázkialakításnak köszönhető alacsony energiaigényüket.
A grúber nagy teljesítményű traktoroknál alacsonyabb terheléssel képes tartani az ideális 10-12 km/órás tempót, míg az eszköz minimális gépigénye 180 LE-től indulhat. A hagyományos eke-tárcsa kombinációkhoz mérten ez akár negyedével lefaragott energiaigény mellett nyújt kiváló keverőhatást és alakít ki aprómorzsás talajszerkezetet.
 
  • A vázba integrált szállítókerekekkel biztosított szűk fordulóköröket.
A munkagép ezt 2 vagy 4 vázba épített szállítókerékkel biztosítja. A támkerekeknek és a gép végén található hengernek köszönhetően egy Pöttinger Terria grúber minden négyzetméteren pontosan tartja a beállított munkamélységet.
 
  • A gép problémamentes üzemóráiról kezeskedő NOVA kőbiztosítási rendszert.
A Pöttinger kőbiztosítási rendszerei között találunk mechanikus és állítható hidraulikus megoldásokat is, az előbbi 600 kg, míg az utóbbi 650 kg-os erővel emeli ki akadály esetén a talajból a kapákat.
 
  • A kultivátorokkal elvágott gyomproblémákat.
A hagyományos félelmekkel szemben, amik úgy tartják, hogy a kultivátor „gyomosít”, a gyakorlat azt mutatja, hogy ez inkább az ekével végzett hagyományos technológiákra igaz. Ezek ugyanis 30-40 centiméterre beforgatva csak elfedik a problémát, amit a kapákkal a kultivátorok valóban megoldanak.
Balázs Józsefék a Pöttinger Terria kultivátor érkezése előtti kiválasztásnál, a géppel látott demózások és az idei első tarlóhántások során maguk is meggyőződhettek a gép tudásáról.
„A talajkímélő megoldások alkalmazását komolyan vesszük a gazdaságban. Bár idén nem volt kötelező, mi 5-6 növény keverékével végeztünk zöldítést is. A nehéz talajmunkák taposási kárának minimalizálása érdekében rendelkezünk egy 620 LE-s gumihevederes Quadtrackal is az univerzális traktoraink mellett, aminek többsége ma már az AGROTEC Magyarország Kft.-n keresztül érkezett New Holland erőgép. A gabonavetéshez beszereztünk egy direktvetőgépet, ezt a sort egészíti ki most már a Pöttinger Terria, ami ideális választásnak tűnt a mulcsos talajműveléshez. A tarlóhántást idén rendben elvégezte, az őszi munkálatoknál 300-400 hektáron vár rá feladat. Mindegy, mennyire mostohák a körülmények, ilyen direktvetőgéppel és kultivátorral mindig energiahatékonyan tudunk dolgozni. Anyagiaskodni nem szeretnék, de a választásnál fontos volt számunkra az is, hogy ez a tudás a talajművelésben a Pöttinger Terriával kiemelkedően jó ár-érték arányon lehetett a miénk.”

 
Az AGROTEC Magyarországgal a mezőgazdasági gépek folyamatosan dolgozhatnak

 
A mindszenti gazdaságban is jól tudják, hogy csak az a mezőgazdasági gép tudja visszatermelni az árát, amit a kereskedőpartner segítségével üzemben is lehet tartani. Balázs Józsefék az AGROTEC Magyarországra nemcsak talajművelő gépek terén számíthatnak. New Holland traktoraik is mind a márkakereskedőtől érkeztek, hiszen az országos szervizhálózattal és raktárkészlettel körülményektől függetlenül kiszámítható a munka.
„A gazdaságunkban ugyan a legnagyobb traktor Case IH, de más LE-kategóriában az uralkodó szín a kék. Van régebbi New Holland TM155-ösünk, dolgoznak nálunk New Holland T6-osok és van egy 300 LE-s Heavy Duty New Holland traktorunk is. Ebből kifolyólag mondhatom, hogy tényleg számos területen számítunk és számíthatunk az AGROTEC Magyarország Kft. szakembereire, akik az évek során mindig rugalmasak és segítőkészek voltak. Nálunk egyre több a New Holland, most tőlük érkezett a kultivátor is, szerintem ez jól mutatja, hogy elégedettek vagyunk velük.”
Területteljesítményben és talajvédelemben is a maximumot várja az alapművelésben? Válassza a kiváló Pöttinger kultivátorokat az AGROTEC Magyarország Kft.-től, gépértékesítőink országos lefedettséggel várják megkeresését: www.agrotec.hu/kapcsolat

Cikkünk megjelent a Gépmax című magazinban.  


AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.