Dondi talajlazítók a nedvességtartalom megőrzéséért

10. 06. 2020 , Agrotec Magyarország

A talaj nedvességtartalmának megőrzése a gazdálkodók egyik legfőbb feladata. A rossz műveléssel csak a legfelsőbb rétegekben marad meg a víz, ez pedig belvizek kialakulásához vezethet. A kíméletes talajművelés megoldást nyújthat erre a problémára.

A területek vízháztartásának javítására kiváló munkagépek az altalajlazítók, amik 30 cm mélység alá képesek dolgozni és felszakítják a megtömörödött, vízzáró rétegeket is. A felső 30 cm-nél lentebb nyúló gyökérzettel rendelkező növények így nincsenek beszorítva arra a területre, amit az előző művelések kialakítottak, jobban képesek fejlődni.
A lazítási folyamat egyik része csak a művelési talp áttörése. A nedvesség megőrzésének érdekében azonnal vissza kell zárnunk a talajt, mert a felső réteg annyira kiszárad, hogy alkalmatlan lesz a későbbi munkálatokra. Emiatt fontos, hogy a jó minőségű lazító után, egy jó minőségű rögtörőnk, illetve lezáró hengerünk legyen. Mindez megoldható egy géppel is.
Az AGROTEC Magyarország Kft. kínálatában 5 késes talajlazító a legkisebb késszámú, ami 40 cm vagy még nagyobb mélységben képes dolgozni. Minden esetben egy dupla körmös lezáró hengerrel van a gép felszerelve, függetlenül attól, hogy hány késes vagy milyen munka szélességű. Ez végzi a rögtörést, illetve a talaj visszazárását a nedvesség megőrzésének érdekében.
A két nagy irány a forgatásos és a forgatás nélküli, kíméletes talajművelés. A kettő közti alapvető különbség a műveletek hosszában rejlik. Amíg a forgatásos, „klasszikus” verzió egy 3-4 lépcsős művelet (szántás, simítózás, hengerezés, magágy készítés), addig a forgatás nélküli esetében csak egyszer megyünk rá a területünkre. Egy szántóföldi nehéz kultivátor több munkafolyamatot képes egy menetben végrehajtani. Így mindenképp időt és üzemanyagot spórolhatunk, illetve kiküszöbölhetjük, hogy a mai szeszélyes időjárás miatt egyre kevesebb időnk jut az egyes munkafolyamatokra.  
 
Ön is hatékonyabbá szeretné tenni gazdáságát egy Dondi talajlazítóval?
Vegye fel értékesítőinkkel a kapcsolatot!


Cikkünk megjelent a Magyar Mezőgazdaság szaklapban és a  www.magyarmezogazdasag.hu oldalon!

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.