Főoldal BLOG Munkagépek az Agrotec kínálatában Égbe szökő terméshozam helyes talajműveléssel: talajlazítók a DONDI-tól

Égbe szökő terméshozam helyes talajműveléssel: talajlazítók a DONDI-tól

15. 04. 2020 , Agrotec Magyarország

Amennyiben intenzív növénytermesztést folytatunk, a termésbiztonság és a kimagasló hozam biztosításához lényeges, hogy elkerüljük a művelőtalp tömörödést szántóföldjeinken. A tömörödött rétegek jelenléte ugyanis több szempontból profitunk ellensége a mezőgazdaságban. 

Növeli a munka energiaigényét, ami extra költségekkel jár. Romlik a termény minősége, hiszen ilyenkor a talaj se levegőzés, se nedvesség szempontjából nem biztosít megfelelő közeget a növények fejlődéséhez. A tömörödés ezen kívül a környezetre is káros, hiszen erősíti az eróziót, növeli a belvízveszélyt. Ráadásul, mivel az élettani folyamatok leállnak a talajban, így az extrém időjárás is több kockázatot jelent. A cikkben a tömörödés megelőzéséhez, elhárításához adunk iránymutatást, valamint ismertetünk egy megbízható, olasz talajlazító munkagépcsaládot a talajművelésben: kiváló minőségben, korrekt áron a termés maximalizálásához. Ez a DONDI.

Miért gond a talajtömörödés?

Amennyiben az intenzív növénytermesztés nem megfelelő talajművelési technikával valósul meg, a földeken saját magunk ellen dolgozunk a gépeinkkel. Ugyanis a sablonos művelés, a lazítás nélküli azonos mélységben végzett szántás és tárcsázás a gépek súlya miatt egy tömörödött réteget hoz létre a megművelt mélység alatt.

dondi_talajlazito_1_885x495.jpg

 

Művelőtalp tömörödéskor megszakad a kapcsolat a fel- és altalaj között, a tömör, levegőtlen réteg elveszíti vízáteresztő képességét, leáll benne a biológiai aktivitás. A növények gyökere kevésbé hatol le, romlik a tápanyagfelvétel hatásfoka is.

Mindezeken túl, a rossz vízáteresztőképesség több szempontból is növényeink, így termésünk ellensége:

 • A zivatarok csapadékvize nem szivárog el, felgyűlik, így fokozódik a belvizesedés.
 • A domboldalakon növekszik az erózió, hiszen a víz nem elszivárog, hanem lemossa a felszínt.
 • Leszivárgó csapadékvíz nélkül kevesebb tartalékkal vág neki a hőségnapoknak a táblánk is.

Hogyan ismerhetjük fel, hogy a tömörödés jelentette problémák a mi szántóföldjeinket is érintik?

A következő intő jelekre figyeljünk:

 • Pang a csapadékvíz a felszínen / mohásodik a szántóföld a felszáradás után
 • Növényeink gyökerei inkább vízszintes irányban növekednek
 • Hőségnapokon a vetés előbb kezd hervadni, gyorsabban mutatja a vízhiány tüneteit, mint a környező táblákon
 • A művelés a táblán több energiát igényel, a művelés után a talaj minősége rosszabb, jelentős a rögösödés

Talajtömörödés elhárítása mélylazítózással: ezekre figyeljünk!

A talajlazítók sikeresen vethetők be a tömörödés felszámolásához, ráadásul mindezt nagyobb teljesítmény mellett, kevesebb ráfordítással teszik, mint az ekék. Egy 28-30 centiméteres szántáshoz mérten, a talajlazítózás ugyanis körülbelül 15-20%-kal kevesebb üzemanyaggal megvalósítható.

Azonban itt is vannak olyan alapvetések, amelyek befolyásolják a munka hatékonyságát:

 • A lazítással mindenképpen menjünk 5-10 centiméterrel a tömör réteg alá!
 • Az alacsony energiaigényhez a műveletet száraz talajon végezzük, a nedvesség ugyanis ront a hatékonyságon!
 • Segítsünk rá a talajfolyamatok újraindulására biológiai trágyázással!
 • Figyeljünk oda, hogy a tarlóhántást követően ne maradjon nyitva a szántóföld, ugyanis a hőségnapokon kiégetheti azt az erős napsugárzás!

DONDI talajlazítók: kiváló minőség korrekt áron, helyes talajműveléshez, a maximális termésért!

A hozam maximalizálásához az is lényeges, hogy a minőségi talajlazítás optimális energiafelhasználással, megbízható géppel valósuljon meg. Hiszen minél több a folyamatos munkaóra, párhuzamosan a lehető legkevesebb a szerviz- és üzemanyagköltség, annál nagyobb a profit! Ezek együttes teljesülése emeli ki a talajlazító munkagépek kínálatából az olasz DONDI-t, amelynek kizárólagos forgalmazója hazánkban az AGROTEC Kft.
dondi_talajlazito_2_885x495-(1).jpg
A DONDI talajlazítóit megtérüléshez tervezték a növénytermesztésben, hiszen kevesebb energiával dolgoznak hatékonyabban, mint az ekék.” - meséli a márka erősségeiről Forró Péter, az AGROTEC Kft. munkagép termékmenedzsere. „Késeik speciális 45 fokos dőlésszöge egyedülállóan gyorssá és eredményessé teszi velük a munkát. Kialakításuk ugyanis csökkenti a közegellenállást a tömörödött talajrétegek felszakítása során. A gépcsaládhoz olyan speciális művelőelemek is elérhetőek opcionális felszereltségként, mint a szárnyas kések, amelyek a felső talajrétegek, tarlómaradványok átforgatását teszik eredményessé. Vagy épp a duplakörmös talajegyengetőhengerek, amelyeknek a talajnedvesség megőrzésében van kiemelkedő szerepük. Segítségükkel eldolgozott, egyenletes talajfelszínt kapunk végeredményként. A gépcsalád darabjai szakítócsavaros és hidraulikus biztosítással is elérhetőek, ahogy a lezáróhengereknél is dönthetünk: mechanikus vagy hidraulikus állításra lesz szükségünk.

A DONDI széles szortimentjében minden gazdálkodási mérethez, kis és nagy teljesítményű erőgéphez egyaránt találunk talajlazítókat.

130 - 550 LE közötti erőgépekhez a legmegfelelőbb eszközt a DONDI 800-as szériája jelenti. Ezek a talajlazítók 50-60 centiméteres művelési mélységre képesek, miközben a standard gerendely magasság 80 cm. A talajlazító munkagépeket 5, 7, 9, 11 és 13 késes kivitelben rendelhetjük meg. A törzscsuklós traktorokhoz elérhető egy univerzális gyorskapcsolókocsi széria (CTR400-CTR800) is. Ezzel a lazítás jó minőségben végezhető el, plusz más, függesztett eszközök vontatását is lehetővé teszi.

A 80-130 LE teljesítmény közötti erőgépekhez a DONDI P sorozatú talajlazítói közül választhatunk. Késeik kialakítása hasonló a 800-as széria gépeihez, ráadásul extrák terén is ugyanúgy széles az opcionális kínálat. A DONDI esetében altalajlazításhoz is találunk robosztus munkagépeket, ezek a DONDI MEGA széria darabjai.

A DONDI talajlazítók a gyakorlatban is jól vizsgáznak a földeken

A DONDI talajlazítói ráadásul nemcsak a prospektusokban mutatnak jól. A gépekről elismerően nyilatkoznak a gazdák is. Táborukat erősíti Vöő János is, aki 41 éves múlttal rendelkezik a szakmában, jelenleg 5 éve a Pécsváradi Agrover Kft. növénytermesztési ágazatvezetője. A cég a Kelet-Mecsek nyolc községének határában gazdálkodik 1693 hektáros területen. A szántóföldi talajmunkáknál 2019 óta számítanak egy 11 késes DONDI talajlazító tudására is, amely eddig megbízható eszköznek bizonyult:

„Célzottan kerestünk talajlazítót egy nagyteljesítményű New Holland erőgépünkhöz és a DONDI a bemutatók és leírások alapján meggyőzött minket. A munkagép 2019 nyarán érkezett meg hozzánk. Első körben 260 hektáron használtuk talajmunkákhoz, itt a kukorica betakarítása után a búzavetést készítettük elő vele. Szerencsére a gép jól vizsgázott. Száraz körülmények között 45 centi volt a munkamélységSzárnyas késeket is használtunk, ezek nagyon jól felhúzták a talaj alsó, tömörödött rétegeit. A csillaghenger sorok a talajt jól felaprították, visszazárták. Ennek hála elmunkált, egyenletes talajfelületet kaptunk. Néhány adat a 12 órás műszakból: 22 hektár volt a napi átlagteljesítménye 34 liter/ HA gázolajfelhasználás mellett. Ez természetesen talajtípusonként, területenként változik, de ez volt az átlagszám. A nyári száraz körülmények után ősszel, nedvesebb földön is leteszteltük a hatékonyságot, ekkor 180 hektáron. Azt tapasztaltuk, hogy a nedvességtartalom tényleg csökkentheti az eredményességet. Alacsonyabb művelési mélységgel, eltolt művelési iránnyal dolgozva megoldottuk. Közben ügyeltünk arra is, hogy az ekkor felkerülő nagyobb nyersfölddarabok a hengerek között se okozzanak problémát. A gép munkabírásával, minőségével elégedettek vagyunk. Minden alkatrész a helyén van, a jó minőségű anyagoknak hála minimális a kopásBátran ajánlom a DONDI-t mindazoknak, aki talajlazító vásárlásban gondolkoznak.”

Talajlazítással biztosítaná a kimagasló profitot a növénytermesztésben? Válassza a kiváló minőséget korrekt áron a DONDI talajlazító munkagépeivel! Egyeztessen a gazdaságára szabott megoldásokról a DONDI gépek hazai forgalmazójának szakértőivel az Agrotec Kft.-nél!

Cikkünk megjelent az Agrofórum 2020/04 szaklapban és a www.agroforum.hu oldalon.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.