Főoldal BLOG Munkagépek az Agrotec kínálatában „Oda, ahova kell, annyi, amennyi kell” – Amazone munkagéppel egyszerűbb a precíziós gazdálkodás

„Oda, ahova kell, annyi, amennyi kell” – Amazone munkagéppel egyszerűbb a precíziós gazdálkodás

22. 06. 2023 , Agrotec Magyarország Kft.

A jelenlegi energia-, és inputanyagárak rákényszerítik a gazdákat, hogy a termőtalajuk igényeinek megfelelően juttassák ki az inputanyagokat. Ehhez nemcsak arra van szükség, hogy a gazda ismerje a talaj termőképességét, de arra is, hogy olyan precíziós gazdálkodáshoz tervezett gépparkja legyen, ami képes rendszerként együtt dolgozni.

A hangsúly itt a rendszeren van, hiszen a hozamtérképtől a farmmenedzsment szoftverben traktorunkban beolvasott adatoktól kezdve a két legkényesebb művelettel, a vetéssel és a műtrágyázással bezárólag csak így lehet minden rendben. A 800 hektáron gazdálkodó Becsehely és Környéke Kft.-nél ehhez két nevet tesznek a sor elejére: AGROTEC Magyarország Kft-ét és az Amazone munkagépekét.
A tapasztalat ugyanis az, hogy a New Holland márkakereskedő precíziós gazdálkodási üzletágával felesleges vásárlások nélkül épül fel egy használható precíziós eszközpark. Az Amazone műtrágyaszórók és vetőgépek újításaival pedig egyszerűbb elérni a célzott inputanyag-takarékosságot. A bevált gépekről kérdeztünk.


Ma nem gépekre, hanem komplett rendszerekre van szükség a precíziós gazdálkodáshoz

Ahogy gyűlnek a tapasztalatok a precíziós gazdálkodásról, úgy válnak egyre összetettebbé a gazdálkodók elvárásai is ezen a téren. Dr. Virág István az AGROTEC Magyarország Kft. precíziós gazdálkodási termékmenedzsere ezért is mondja, hogy ma már a termelők nem gépeket, hanem megoldásokat keresnek. A szakember szerint ez fontos lépés a partnerek sikeréért dolgozó gépforgalmazóknak.
A precíziós gazdálkodásra mindig igaz volt, hogy csak rendszerként képes eredményeket felmutatni. Nem tudunk úgy gazdálkodni, ha csak GPS-t, traktort vagy munkagépet szerzünk be külön-külön. Ezek hármasában kell gondolkozni, olyan szolgáltatótól, ahol van az ezek működéséhez lényeges RTK korrekció is, univerzális monitorok érhetőek el az eszközök összekapcsolásához, valamint a munka megkezdéséhez lényeges talajmintavételezési, elemzési és szaktanácsadási szolgáltatás is kérhető. Itthon az AGROTEC Magyarország Kft.-vel a gépeken túl is adott mindez, hiszen testvércégünknél, az IKR Agrár Kft.-nél komplett szaktanácsadói szolgáltatáscsomaggal rendelkeznek. A precíziós gazdálkodáshoz vásárlást megelőzően is szívesen segítünk a termelőknek, egy ilyen előzetes szaktanácsadással ugyanis elkerülhető, hogy például úgy rendeljen be külön-külön gyári monitorokkal szerelt eszközöket a partner, amikor mindez kiváltható lenne egy Trimble 1060-as érintőkijelzővel.”
A szakértő szerint az alapoktól tudatosan kiépített precíziós gazdálkodáshoz kiépített rendszerek egyik szép példája az, ami Becsehely térségében létrejött dr. Tóth Lászlóék agrárvállalkozásában. Ott a precíziós gazdálkodáshoz kiírt pályázati forrásokból Forró Péter, Amazone termékmenedzser, valamint Németh Lajos, az AGROTEC Magyarország területileg illetékes gépértékesítője segítségével újult meg a géppark. 


Csak a folyamatosan fejlesztett géppark tud lépést tartani a változó világgal

A Dunántúlon Zala vármegyében, a kanizsai járás területén dolgozik a Becsehely és Környéke Kft., amely egyike az ország kevés agrárvállalkozásnak, ahol átalakulások útján, de közösen képzelték el a mezőgazdasági munkát a rendszerváltás után is. Dr. Tóth László, a vállalkozás ügyvezetője 2002-ben csatlakozott a céghez, ma már nagy szerencsének tartja, hogy közösen folytatták. A területek ugyanis nem kimondottan jó adottságúak, így a tápanyagpótlás és a hatékony gazdálkodás az éghajlatváltozástól függetlenül is kihívás lenne. Nagyobb területen gazdálkodva ehhez precíziós gépeket vásárolni és azokat kihasználni egyaránt egyszerűbb.
 
„Családi indíttatásból kerültem a mezőgazdaságba, jó tanulónak számítottam, így az Állatorvostudományi Egyetem elvégzése után az akkori szövetkezetrendszerben kezdtem el állattenyésztéssel foglalkozni, amihez a 2000-res évektől a növénytermesztés is csatlakozott. Szerencse, hogy a szabadság után a szakmából a megújulás kényszerét szeretem a legjobban. Az ökológiai és az ökonómiai rendszerek jelenlegi változása mellett ugyanis csak akkor tud segíteni a technika, ha a gazdálkodó gondolkodásmódja is megfelelő. Mi kutatjuk a lehetőségeket, amikkel a megváltozott éghajlati és talajviszonyokat ellensúlyozni tudjuk. Ez vezetett el minket a precíziós gazdálkodáshoz tervezett új gépekhez is, ezekkel ugyanis észszerűen tudunk gazdálkodni, ami alatt azt értem, hogy kizárólag a talaj igényeit és a tápanyaggazdálkodási tervünket vesszük figyelembe. Kijuttatásnál csak az kerülhet ki a táblákra, amire szükség van, az is oda, ahová kell, annyi, amennyi és akkor amikor kell. Ehhez megfelelő mezőgépekre, jó technológiára van szükség. Ez épül most ki a frissen vásárolt gépparkunkkal, amiben a hozammérős kombájntól az erőgépen át a munkagépekig megvan minden.”

 
amazone.jpg


Stabil alapok a precíziós gazdálkodáshoz: New Holland traktorok és CR kombájnok

A gazdaság erősen kötött talajokon dolgozik, a Zalai-dombság miatt nagy a szabdaltság is. A földek esetében a lejtős oldalak is kihívást jelentenek, ahogy a pH-problémák is, a savanyú talajokat talajmeszezéssel javítják, ez a törekvés a tápanyag-kijuttatásban is megjelenik.
A mezőgazdaság digitális átállása pályázat jó lehetőséget nyújtott, hogy itt nagy előrelépéseket tegyünk. Pályáztunk egy New Holland CR 8.90-es rotoros kombájnra, mely fel van szerelve GPS antennával, hozam- és nedvességmérővel, valamint PLM szoftverrel. Ezen eszközök segítségével az aratás folyamán folyamatosan térképezzük fel a betakarított termény mennyiségét. A hozameloszlásokat is mutató térképeket a talajvizsgálati eredményekkel a differenciált tápanyag-kijuttatási tervek elkészítéséhez fogjuk használni. Olyan rendszert építünk, ami rendkívül pontosan, ráfedések nélkül, a legkevesebb energiafelhasználással dolgozik. Erőgépek terén ehhez vásároltunk egy új T7.165-ös New Holland traktort, hidraulikus robotkormányzással, RTK (2,5 cm pontosságú) korrekcióval, ISOBUS csatlakozással felszerelve. A már meglévő szintén T7.165-ös traktorunkat is felszereltük ezekkel a kiegészítőkkel. Az ISOBUS rendszeren keresztül csatlakoztatott munkagépek így meg tudják kapni azokat a terveket, amelyről az előbb beszéltünk.”
Amazone munkagépek: a tűpontos munkavégzés velük kevesebb feladat
A gazdaságban a tápanyagot szintén zónánként, a tervezett mennyiségben és ráfedések nélkül szeretnénk kijuttatni, hasonló elvárások fogalmazódtak meg a vetéssel kapcsolatban is. A munkákhoz egy-egy a saját kategóriájukban figyelemre méltó Amazone munkagépet választottak.
1., Amazone ZA-TS 3200 Super Profis Hydro műtrágyaszóró
3200 literes tartálytérfogat, 15-54 méter közötti munkaszélesség, 650 kg/perc áteresztőképességgel - az Amazone ZA-TS műtrágyaszórókat legalább annyira teljesítményre tervezték, mint precizitásra. A tartályméret függvényében már 110-120 LE-s traktorral kiszolgálható munkagépek akár 30 km/órával is anyagtakarékosan dolgoznak, köszönhetően az akár 128 szakasz lekezelésére képes szoftvernek, ami egyedülálló a piacon. A Profis mérlegrendszerrel szerelt modelleket a dombvidékeken dolgozó gazdák igényeire szabták: két 200 Hz-es mérőcella segítségével a rendszer online határozza meg a kijuttatandó anyag tulajdonságait, egy két tengelyes dőlésszög érzékelő méri előre-hátra, valamint jobbra-balra a dőlésszöget, ennek megfelelően korrigálj a gép a mérési hibákat. Az eredmény? A ténylegesen kiszórt mennyiség meredek terepen is egyezni fog az előírt mennyiséggel! A HeadlandControl technológiával a gép a fordulókban is megfelelő helyre végzi a szórást, orvosolva a fordulókban jelentkező anyagpazarlást és egyenetlen szórásképet.
2., Amazone Precea 4500-2CC Super – a hatékony vetés sosem volt még ilyen egyszerű
Akár 15 km/órás haladási tempó mellett is közel 100% pontosságú vetés, mindez úgy, hogy az olyan okos megoldásoknak köszönhetően, mint a SmartControl automata maglesodró-állítás, ehhez még csak a gépkezelő beavatkozása sem szükséges. Nem túlzás azt állítani, hogy a 2200 literes műtrágyatartállyal, 6 sorban 55 literes vetőkocsikkal és soronként 20 literes mikrogranulátum-tartállyal felszerelt vetőgépébe az Amazone minden precíziós technológiát belezsúfolt. A fejlett elektromotor-rendszernek köszönhetően a magelhelyezés grammra és szinte milliméterre pontos az eszközzel, az ISOBUS kapcsolatnak köszönhetően minden funkció a fülkéből vezérelhető – műtrágyadózis, tőszám, vetési mélység állítása, mind csak néhány kattintás. Az eszköz képes beolvasni a New Holland rendszeréből származó adatokat, kijuttatási terv alapján automatikusan el tudha végezni a differenciált vetőmag, műtrágya és a mikrogranulátum kijuttatását. A sortávolság fix 75 cm.

Cikkünk megjelent az Agrofórum magazinban. 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.