Főoldal BLOG Gépek az állattenyésztésben Az állattartó szemével: a New Holland Pro-Belt hengeres bálázó összegyűjti az ugarról a pénzt a foly

Az állattartó szemével: a New Holland Pro-Belt hengeres bálázó összegyűjti az ugarról a pénzt a folytatáshoz!

12. 06. 2024 , AGROTEC Magyarország Kft.

Több mint 60 év tapasztalatával a mezőgépek terén egy gazda szeme rögtön észreveszi, ha olyan műszaki felépítést és munkát lát, amiért érdemes azonnal lekötni a gépet egy szántóföldi demonstráción. 

A családjával 1000 hektáron növénytermesztéssel és charolais marhák tenyésztésével foglalkozó Taskó József ezért is döntött úgy, hogy első látásra beruház egy New Holland hevederes hengeres bálázók új, prémium kivitelű modelljére, egy Pro-Belt 165-re.

Az ágazatban ugyanis ma úgy látják, ha nem tudják önköltségi áron odatenni a takarmányt az állatok elé, akkor nincs folytatás. Jó hengeres bálázóval ráadásul nemcsak a nullszaldóra, egy kis nyereségre is van kilátás – főleg, ha azt az ÁTK 2024 pályázatban akár 50%-os támogatással szerezzük be. A Mezőcsáton található gazdaságban az évek során rúdláncos és más hevederes bálázókkal is bőven volt tapasztalat az évek során, Taskó József mindezek tükrében tartja az új New Holland Pro-Belt szériát kiemelkedő gépcsaládnak. Annak jártunk utána, miért gondolja így mindezt.

 


Azt, hogy költséges hobbi vagy bankbetét az állattállomány, a gazda hozzáállása (is) dönti el

Taskó József életét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei elnökségéig vezető úton szinte gyermekkorától a mezőgazdaság töltötte ki. Szülei egy kistelepülésen dolgoztak gazdálkodóként, így a fő megélhetési forrást jelentő növénytermesztés szépségeit és nehézségeit igen jól ismeri. A mára a családi vállalkozásokkal közel 1000 hektárt megművelő és több mint 600 charolais marhával foglalkozó gazda szerint a szakma értéke, hogy életet teremt, legyen szó állatokról vagy épp az apró magvakból sarjadó növényekről. A kihívás ma – főleg az állattarttásban –, hogy megtaláljuk azokat az eszközöket, amelyekkel a munka a nehéz gazdasági környezetben is folytatható.

„Az 1990-es évek eleje a Mezőcsát Augusztus 20 Termelőszövetkezetben dolgozva ért, ez volt az egyik első TSZ, amit felszámoltak az országban, így lépnem kellett, azt viszont tudtam már akkor, 35 évesen, hogy ha ezt csináltam eddig életemben, akkor ezt is fogom folytatni. Az eredeti szakmám autószerelő, ezért elkezdtem gépeket javítani, használt gépeket vásároltam, felújítottam és adtam tovább vagy épp szolgáltattam a segítségükkel a környéken, a kárpótlás idején ugyanis sokan szereztek úgy földet, hogy utána a művelésben segítségre szorultak. Ebből nőtte ki magát a mai gazdaság. Termesztett kultúráink között búzát, kukoricát, napraforgót, repcét találni, illetve az állatok takarmányozásához lucernát, szénát állítunk elő. Ez évente mintegy 350-400 hektáron zajlik. Szenázs, szálastakarmány, siló mind innét kerül ki, az első kaszálású lucernánkat általában beszenázsoljuk, a többiből széna lesz, illetve a természetes ősgyep kaszálásából is fűszénát állítunk elő, az ugarokról is fűszénának valót kaszálunk.”

A szálas takarmány előállítása kiemelt fontosságú, hiszen egy állattartó telepen ez a választóvonal veszteséges és nyereséges működés között.

„Jelen pillanatban 630 állatunk van, amibe beleszámolom a növendékeket és a teheneket is. Az állattartásban ugyan nagyon kicsi a nyereség, jövedelmezőség, de a vidék élete miatt fontos fenntartani. Ez ugyanis munkát biztosít azoknak, akik az év többi részében a növénytermesztéssel foglalkoznak. Jelenleg azonban csak kiegészítő tevékenységként tekintünk rá, hogy igazából ez egy szép hobbi. Azonban ezt érdemes minél jobban csinálni, hiszen nem mindegy, hogy kiadás vagy egy kis nyereség van mindezen. Ráadásul az állatok tartalékot, tőkét is jelentenek a gazdának, amihez nehéz helyzetben lehet és érdemes csak hozzányúlni. A tartásuk ugyanis évtizedes építkezést és 365 nap munkát kíván meg egy évben.”

A nyereséges munkához jobb eszközök kellenek, ahhoz pedig elengedhetetlen a szakember szerint, hogy a gazdálkodók éljenek az olyan pályázati forrásokkal, mint az ÁTK 2024 pályázat. Sok olyan speciális eszköz is 50-65% támogatással érhető el ilyenkor, ami más kiírásokból hiányzik: bálázók, zöldgépsorok, silózógépek. Taskó József azonban arra int, hogy ma különösen fontos a megfontoltság a beruházások és a gépvásárlás esetében.

„Az ÁTK lehetőségei ugyan jók, de a mezőgazdaságban gyakorlatilag a túlélésért küzdenek a vállalkozók a körülmények miatt, így sokkal óvatosabban, többet mérlegelve kell dönteni a költésekről.”

De hogyan is hozzunk megtérülő döntést ma megtérülő mezőgépvásárláshoz egy állattartó telepen?

 


Olyan bálázógépet keres a gazda, ami jól, gyorsan, gazdaságosan képes bálázni

A beruházások egyik kulcskérdésnek a mezőcsáti járásban a saját célokhoz, technológiához ideális bálázógép megtalálását tartják.

„Sokéves tapasztalat mondatja velem, hogy ha nem tudnám a takarmányt önköltségi áron odatenni az állataim elé, akkor nem lehet fenntartani a vállalkozást. A 2022-es aszályos évben nem tudtam mást tenni, nagyobb tételben vásárolnom kellett, az egy nagyon nehéz időszak volt. Ezért az egyik kulcskérdés a megfontolt bálázógép-választást tartom, mert csak jó géppel, jó technikával tudunk jól, gyorsan és hatékonyan dolgozni egyszerre. Ott van példaként a lucerna betakarítása. Nagyon szűk az időablak a lucernának elég száraznak kell lennie, hogy jó minőséget kapjunk, de nem szabad túlságosan megszáradnia sem, hogy levél és a szár ne törjön meg. Meg kell várnunk az estét, amikor a napnyugta környékén kissé megpuhul a lucerna, majd indulhat a bálázás, hogy selymes, puha takarmányunk legyen. Azonban amikor nagyobb lesz a harmat, akkor le kell állnunk, mert be fog melegedni a takarmány. Rövid idő alatt kell sok bálát előállítani nagy odafigyeléssel, ehhez pedig olyan bálázógép kell, ami képes ezzel szinkronban dolgozni.”

A gazdaságban, ahol a 90-es évek óta a New Holland mezőgazdasági gépeknek szavaznak bizalmat (rendelkeznek egy T8.410 New Holland erőgéppel, több T5 New Holland traktorral és két CX8.80 kombájnnal is), egy demonstráción figyeltek fel az új prémium New Holland Pro-Belt hevederes bálázógépek tudására, amit azonnal vásárlás is követetett.

„Egy helyi gazdálkodónál néztük meg működés közben ezt a gépet. Közel 60 éves tapasztalatom van a mezőgépekkel, így ha látok egyet munka közben, azonnal el tudom dönteni, hogy jó vagy sem a technika. A New Holland Pro-Belt bálázógépet látva, helyben eldöntöttem, hogy megveszem, annyira meggyőző volt a műszaki tudása. Több bálázógépünk is van, hevederes, rúdláncos is, pontosan össze tudtam hasonlítani a képességeiket. 2023 júniusának vége felé érkezett meg ez a gép, az őszi árpa aratása után szalmabálázásban próbáltuk ki, és már a beállítások elsajátítása után látszott, hogy jó döntés volt, hatékony eszköz lesz. Egy New Holland T7.210-es Powershift váltós erőgéppel húzzuk, volt olyan nap, amikor 730 bálát készítettünk bármilyen probléma nélkül ezzel a munkagéppel. Egy szezonban 7900 bála körül kell nálunk teljesítenie egy ilyen gépnek, a szolgáltatásban is alkalmazzuk, éves szinten mindent összevetve 20000 bálát készítünk saját célra és megrendelésre együtt. Gyors a kötözés, gyorsan halad a rendfelszedés, így tempósan lehet vele dolgozni, ráadásul az üzemanyag-fogyasztás sem száll el, néztük, jó értékeket mutat a munka során.”

A New Holland a 2022-es év közepén mutatta be új, váltakozó kamrás prémium hengeres bálázóit, amely a Roll-Belt széria szilárd alapjain növelte tovább a hatékonyságot a bálázásban.

 

 

A New Holland Pro-Belt hengeres bálázók legfontosabb erősségei között találjuk:

  • A gépek megnövelt maximális bálaátmérőre képesek a Roll-Belt szériához képest, a Pro-Belt kivitellel 165 cm-es és 190 cm-es körbálákat készíthetünk.
  • A prémium bálázóknál nemcsak még ellenállóbb anyagokat alkalmaztak a mérnökök, de 65 mm-rel szélesebb beadagoló rotort is kapott a gép, az 520 mm széles egységgel még jobb területhatékonyság érhető el.
  • A 13 vagy akár 25 darab, aktív rugózású vágókéssel még sűrű terményszőnyegnél, nedves zöldárunál se lép fel betorkollás.
  • A bálázó igazolt áteresztőképessége szalma estében 30 tonna/óra, 140 kg szalma/m3 bálasűrűség mellett.
  • A karbantartást olyan megoldások egyszerűsítik le, mint a központi zsírzás és a központi láncolajozás. Ezek előnyeit Taskó József is kiemeli a gyakorlat alapján.

„A karbantartása a központi zsírzásnak köszönhetően kényelmes a Roll-Belt bálázónak, a láncok olajozása is automata, így a használat során ezek feszességére kell csak ügyelni. Amennyiben van kenőanyag a gépben, gyakorlatilag más, a régi bálázóknál megszokott teendőnk nincs. Az AGROTEC Magyarország Kft.-nek köszönhetően ennél a gépnél is stabil, gyors háttérrel, jó alkatrész-ellátottsággal dolgozhatunk. A szervizfeladatokat gyorsan megoldják, gazda szemmel az 5000-6000 Ft-os terményárakkal természetesen nincs olyan szolgáltatás, ami most nem tűnik drágábbnak, de a munkájukra nincs panaszom, megbízhatóan dolgoznak.”

ÁTK 2024 pályázat: most érdemes beszerezni a speciális zöldgépsorokat!

Az AGROTEC Magyarország Kft. értékesítői a pályázatíró kiválasztásától kezdve az ideális felszereltség kiválasztásáig teljes körű ügyintézéssel segítik az „Állattartó telepek korszerűsítése” pályázaton a gazdákat. A megye területén a gazdálkodók Bárány Balázs gépértékesítőre számíthatnak, aki hangsúlyozza, igyekeznek olyan kényelmessé tenni a folyamatot, mint bármely gépvásárlást. „Átbeszéljük az igényeket, leülünk a pályázatíróval, majd legközelebb már csak át kell olvasnia, alá kell írnia azt a pályázati anyagot, amiből minden forintot kisajtoltunk, olyan gépekkel, amelyek maximálisan illeszkednek az üzemi technológiájához. Az AGROTEC Magyarország Kft.-nél úgy dolgozunk, hogy a mi telefonszámunk legyen az egyetlen, amit egy sikeres beruházáshoz ismernie kell a partnereknek.”

A pályázatba illeszthető bálahordó kocsikról, bálázókról, kaszákról itt érhető el kiadvány

LetöltésLetöltés

ÁTK pályázatban 2024-ben akár 50-65% támogatással szerezhet be új bálázógépet!
Gépértékesítőink a pályázatíró kiválasztásától kezdve a típus és felszereltség kiválasztásáig teljes körű ügyintézéssel várják a gazdálkodók megkeresését az Állattartó telepek korszerűsítése pályázathoz:
www.agrotec.hu/kapcsolat
www.agrotec.hu/gepertekesito-kereso

Cikkünk megjelent az agronaplo.hu oldalon. 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.