Főoldal BLOG Aktualitások „Az aszályban két névre tettük fel a növénytermesztés sikerét: AGROTEC és Lindsay mezőgazdasági öntö

„Az aszályban két névre tettük fel a növénytermesztés sikerét: AGROTEC és Lindsay mezőgazdasági öntözőrendszerek”

25. 08. 2022 , Agrotec Magyarország Kft.

Nézni, ahogy egy bérmunkával, integrációval és saját területekkel 1800-1900 hektáron dolgozó mezőgazdasági vállalkozás kukoricaföldjeinek 90%-án 85 centiméteres magasságon megrekedve, cső nélkül besül az állomány, az az Orosháza térségében dolgozó Szollár Szabolcs szerint sorsfordító élmény.

„Nagyon szomorú és költséges példája ez annak, hogy mindegy, milyen precizitással, szorgalommal végezzük a termelőmunkát, csapadék nélkül hiába minden.” Az eredményeket természetesen nem szabad és nem is kell veszni hagyni, a Vegetáció Kft.-nél az egyetlen lehetőséghez fordultak: a mezőgazdasági öntözőrendszerekhez. A 350 hektáron, 6 center pivottal megvalósuló rendszer tapasztalatai láttán az AGROTEC csapatát és a Lindsay öntözőgépeket bevallása szerint akkor sem cserélnék le, ha mindent szabadon újrakezdhetnének.
 
 

Mára a Viharsarokban is csak öntözőgéppel lát időben csapadékot a gazda

 
Szollár Szabolcs közgazdász végzettséggel, a mezőgazdasági gépgyártás területéről érkezett a növénytermesztés világába Orosháza térségében. A gazdálkodó azt a munkát viszi tovább, amit 50 évvel ezelőtt édesapja kezdett meg. Elmondása szerint a természet közelsége és az évszakról évszakra változó növények, valamint a táj szépségei olyan erővel vonzzák, hogy még a buktatók dacára sem választana más hivatást. Utóbbiból sajnos az elmúlt évek kritikus csapadékhiánya miatt bőven kijutott a térségnek.
A vállalkozásunk a saját területekkel, bérmunkával, integrációval 1800-1900 hektáros területen dolgozik a Viharsarokban, jellemzően középkötött, mezőségi talajokon. A legfontosabb kultúráink között őszi búzát, őszi árpát, kukoricát, napraforgót találni. Ezzel kapcsolatban mindig hittem az általános igazságban, hogy ha valaki a hivatásként tekint a munkára, odafigyeléssel, pontosan dolgozik, annak körülményektől függetlenül meglesz a gyümölcse. Abban az aszályban, amihez még hasonlót sem láttunk, ez a 12 éves hit dől meg idén. Augusztus elejéig, 7 hónap alatt itt 100-110 mm csapadék hullott az évi átlagos 450-600 mm helyett. Ez kritikusan alacsony, majdhogynem a mezőgazdasági munkához alkalmatlan állapot. A kukoricaállományaink 90%-a 85 centis magasságban megrekedt, cső nélkül besült a földeken. Ami kis eső érkezett, az hektikusan hullott le, nem igazodott a növények számára kritikus fejlődési fázisokhoz. A kemény munkának így itt csak akkor lesz gyümölcse, ha adott legalább a rendszeres, minimális nedvesség a táblákon. Nem volt más út, a munka stabilitásához egy közel félmilliárdos beruházás keretében belevágtunk 350 hektáron egy jól szabályozható öntözőrendszer kiépítésébe. Nem ismertük ezt a területet, így voltak bennünk kétségek. Szerencsére a 6 center pivot körforgó mezőgazdasági öntözőgép beüzemelésének tapasztalataival a hátunk mögött ma már azt mondhatom, jól tettük, hogy az aszályban két névre tettük fel a növénytermesztés sikerét: az AGROTEC-re és a Lindsay mezőgazdasági öntözőrendszerekre.”
 
 
 

A Lindsay mezőgazdasági önözőrendszerek: intelligens megoldások a hatékony öntözéshez szabálytalan alakú táblákon is!

 
Az USA mezőgazdasága szempontjából fontos Nebraska államban születtek meg, 1955 óta pedig az innovatív nagyüzemi mezőgazdasági öntözőrendszerek állócsillagainak számítanak. Ezek a Lindsay öntözőgépek, amelyek hírnevüket számos jó tulajdonságnak köszönhetik.
 
1. A versenytársaknál 10%-kal vastagabb csöveknek köszönhetően ezek az öntözőgépek még a legmostohább körülmények között is probléma nélkül üzemelnek.
 
2. A robusztus felépítmény, elnyűhetetlen anyagok itt tényleg nem reklámszlogen – az első, 1960-ban beüzemelt Lindsay center pivot körforgó öntözőgép még mind a mai napig dolgozik Nebraskában.
 
3. A stabil alapokra folyamatosan építik rá a Lindsay mérnökei az újdonságokat.
 
„A Lindsay öntözőgépeknél az új technológiákat is csak akkor vezetik be, ha azok működése már 100%-ban kiforrottnak számít. Ilyen például a Lindsay Corner karos rendszere, amellyel szabálytalan alakú tábláknál is biztosított az akár precíziós alapon végzett öntözés a kultúrákban. A Lindsay Corner karral 120 méteres plusz borítást tudunk biztosítani a táblákon, ehhez adódik hozzá az intelligens távoli vezérlést biztosító rendszerek kényelmi többlete, mint a FieldNET. A GPS alapon 2,5 centiméteres pontossággal működő öntözőgépek így kimagasló területhatékonysággal dolgoznak, kiküszöbölhetőek velük a fizikai akadályok. A lehetőségeket ráadásul mára olyan rendszerek bővítik ki, mint a FieldNET Advisor. Ez az öntözéshez kapcsolódó döntéshozatalban segíti a gazdálkodókat. Előre jelzi, hogy mekkora a szükséges vízmennyiség, mely a maximális fajátra jellemző termésmennyiség eléréséhez kell, és ennek elmaradása esetén milyen terméscsökkenéssel számolhatunk. Mindent megadnak, ami ahhoz kell, hogy a termelők előreléphessenek ezen a téren” – meséli a Lindsay gépekről Schober Gyula, az AGROTEC Magyarország Kft. Öntözési Üzletágának vezetője, aki csapatával több, mint 7000 hektáron épített ki precíziós öntözőrendszereket országszerte.
 
 
 2.jpg



Milyen területhatékonyságra képes egy Lindsay mezőgazdasági öntözőrendszer, mennyi idő a kiépítése?

 
Egy hasonló méretű Lindsay öntözőgép megoldás kiépítésére a szakértők nettó 2 hónap munkaidővel kalkulálnak, Szollár Szabolcséknál mindezt a vízügyi engedélyek megszerzése, valamint a betakarítási munkák miatt két ütemre bontott kivitelezés tolta ki a gyakorlatban.
„A térségünkben a Körös és a Maros sajnos olyan gyenge és rosszul karbantartott csatornahálózattal rendelkezik, ami nem teszi lehetővé a felszíni vízbázis használatát a mezőgazdasághoz. A vízjogi engedélyeztetés a fúrt kutakra hosszú időt vett igénybe, végül megkaptuk, így ez jelenti majd a vízforrást a Lindsay öntözőgépeknek, amikkel szeptember magasságában tervezzük a tesztüzemet.”
  • A 6 körben forgó mezőgazdasági öntözőgépből 5 azonos teljesítményre képes, 24 óra alatt 8 mm víz kijuttatását teszik lehetővé a 350 hektáron. A stabilizált csapadékforrással a vetésforgót Szollár Szabolcsék első lépésben étkezési zöldborsó és csemegekukorica termesztésével egészítik ki, a továbbiakat pedig kirajzolják majd a tapasztalatok.
„Az öntözéstől az inputanyagok jobb hasznosulását várjuk, illetve azt, hogy a legfontosabb fenológiai fázisokban meglegyen az állomány fejlődéséhez nélkülözhetetlen csapadék. Ez a stabilitás segítséget jelenthet a munka további átszervezéséhez is, hiszen a 350 hektáron korszerűbb tápanyag-utánpótlással már biztosan jobb terméseredményeket érhetünk el, bővítve ezzel az anyagi lehetőségeinket” – tér ki a várt eredményekre a Vegetáció Kft. vezetője.
 


Teljes körű segítségnyújtás a tervezéstől a kivitelezésig nagyüzemi öntözőrendszereknél is: AGROTEC Magyarország

 
Szollár Szabolcs szerint egyesével is lehet erősségeket sorolni az öntözőrendszert kiépítő AGROTEC Magyarország és a Lindsay márka mellett, de a legfontosabb az a csomag, amit egy gazdaságnak a két név együtt biztosít – a megbízhatóság.
„Az AGROTEC Magyarország neve itthon egybeforrt a mezőgazdasági öntözőrendszerek terén a kiszámíthatósággal komplett, nagy kapacitású rendszereknél is. Mi azt tapasztaltuk, hogy erre rá is szolgáltak. A tervezéstől kezdve az engedélyeztetésen át a gépek helyszíni kiépítéséig maximálisan elégedettek vagyunk az együttműködéssel. A Lindsay szintén jó nevű márka az öntözésben, ráadásul az alapgépen túl a plusz technológiák is műszakilag stabilak. Akik nem szeretnének egy ilyen komoly komplex fejlesztéssel zsákbamacskát vásárolni, nyugodtan bízzák a feladatot az AGROTEC-re. Amennyiben a jövőben a vízellátás és a szerviz is úgy fog működni, mint az eddigiek, akkor minden 100%-osan rendben lesz.”
 
Lindsay öntözőrendszerrel növelné gazdasága hatékonyságát? Bízza a feladatot az AGROTEC Magyarország Kft. Öntözési Üzletágára.


Cikkünk megjelent az Argó Napló című magazinban.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.