Főoldal BLOG Aktualitások Európa egyik legnagyobb center öntözőgépe Magyarországon bizonyít

Európa egyik legnagyobb center öntözőgépe Magyarországon bizonyít

04. 03. 2021 , AGROTEC Magyarország Kft.

„Megnyomok 5 gombot és 18 óra múlva 180 hektár területen kaptak pontosan annyi csapadékot a növényeim, ami a fejlődésükhöz ideális vagy épp a műtrágya hatásfokát csúcsra járatja. Nem kell ott lennem, a rendszer emberi erő nélkül folyamatosan dolgozik.”

A Kisújszállás térségében gazdálkodó Dr. Kiss László szerint kezdhetnénk a sort a robosztus anyagoknál, intelligens távvezérlésnél vagy a kedvező kiépítési hektárköltségeknél – a legfontosabb jó tulajdonságainak ezeket tekinti Magyarország rekorder center öntözőgépénél. A Lindsay 9500-as szériába tartozó körjáró öntözőrendszer (pivot) kiépítése 2020-ban fejeződött be a mezőgazdász földjén. 1090 m-es hosszával kategóriájában az egész régiót maga mögé utasítja.
 
Arra voltunk kíváncsiak, hogyan lesz megtérülő egy ekkora beruházás, mi a véleménye a Lindsay öntözőrendszerekről a gyakorlatban?
 
Dr. Kiss László 630 hektár földterületen gazdálkodik a Nagykunság területén található Dévaványán. A Kisújszállás térségében található táblákon az öntözőrendszer adta biztonság előtt főként búza és napraforgótermeléssel foglalkoztak. Ugyanis az extrém időjárás miatt más növények termesztése annyi kockázattal járt együtt, amit nem tudtak vállalni.
 

A 2020-as évben beüzemelt Lindsay rendszer megérkezése előtt kevés választásunk volt, mit termelünk a földeken. Problémát okoztak az egyre gyakoribb aszályok épp úgy, mint a kiszámíthatatlan csapadékeloszlás. Nincs gond 150-200 mm esővel, kivéve, ha egy viharból egyszerre esik le egy délután leforgása alatt, majd utána hónapokig nincs folytatás. Ilyenkor a korábbi viharos esővel jött nedvesség sem marad meg a táblákon, mert nem tud beszivárogni, csak lefolyik. Így, bár korábban is szerettünk volna nyitni az intenzív kultúrák felé, nem lehetett.” – Dr. Kiss László szerint emiatt kezdtek el egy öntözőrendszer kiépítésében gondolkozni néhány évvel ezelőtt.
 
 

Mezőgazdasági öntözőrendszer: nagyobb termés, új intenzív kultúrák szélsőséges időjárásban is

Az új center öntözőgép 360 köbméter vizet képes egyetlen óra alatt megmozgatni, 184 hektár területre biztosítva ezzel tervezhető nedvességpótlást egy 218 hektáros, szabálytalan alakú táblán. Teljesen új lehetőségeket teremtve ezzel a növénytermesztésben.
 
„Mindig szerettünk volna takarmány- és vetőmagkukorica termesztéssel is foglalkozni, de ezek nem bírják az aszályt. Azonban megoldásként már jó ideje foglalkoztatott az öntözés. Volt olyan földterületünk ugyanis, ami mellett öntözőcsatorna halad el. Ez indított el a pályázati források felkutatásában, az öntözőrendszerek feltérképezésében. Eredetileg lineár öntözőgépben gondolkoztam, de mivel speciális, trapéz alakú a táblánk, abból hasonló, 90%-os lefedettséghez négy darabra lett volna szükségünk. Ráadásul a lineáris mezőgazdasági öntözőrendszereknél folyamatosan karban kell tartani az öntözőcsatornát is, ami szintén folyamatos munka- és befektetésigényt jelent. Így ezt a tervet végül elvetettük. Az AGROTEC Magyarország Öntözési Üzletágával közösen vettük végig a lehetőségeket, akik a szakterületen szinte egyedülálló generálkivitelezői tudással bírnak. Majd megtaláltuk az ideális konstrukciót. Egy Lindsay 9500-as körforgót, ami több szempontból tökéletes választásnak bizonyult. A 2020-as évet teszt évnek szántuk, egy kalászos gabona volt a táblán, miközben beüzemeltük a rendszert, így ott egy kelesztőöntözés erejéig próbáltuk ki a tudását. Minden tökéletesen működött. Utána nemsokára megjöttek a viharos esők, így a folytatásban nem kapott ebben az évben szerepet. De ez teljesen másként néz ki, ha a lehetőségekre és tervekre gondolok! Belevághatunk a kukoricatermesztésbe, de az őszi káposztarepcét sem zárnánk ki. A gyakori szeptemberi szárazságok miatt eddig a keléssel ennél is problémák lettek volna, de ezt most már meg tudjuk oldani. Ha kalászos lesz a táblán, akkor műtrágyázás után is beindítjuk a rendszert, aszály esetén pedig szintén lesz eszközünk a védekezésre. Jobban ki tudjuk aknázni a terméspotenciált, más dimenziókban folytatódhat a munka.”
 
 

Lindsay mezőgazdasági öntözőrendszerek: táblára tervezve

Az Öntözési Üzletág 2015-ös indulása óta közel 5000 hektáron segítettek öntözőrendszerek kiépítésében az AGROTEC Magyarország Kft. szakemberei. Csuvar Árpád a vállalat Öntözési vevőszolgálati mérnöke szerint megvan az oka, hogy mindehhez miért a Lindsay rendszereket választják a cégnél.
 
„Napjainkban a világon egyedüliként a Lindsay képes kizárólag saját gyártású alkatrészekkel összeállítani egy komoly körforgó vagy lineár öntözőrendszert. Ez lehetővé teszi, hogy teljesen egyedi, táblára, gazdálkodói igényekre szabott megoldásokat tervezzünk, valósítsunk meg. Ennek köszönhetően ezek a rendszerek mind teljesítmény, mind éllettartam terén kiemelkednek a mezőnyből, míg a kivitelezési költségeik nagyon kedvezőek.
 
Márkaként a Lindsay hosszú utat tett meg, amíg az USA Nebraska államában 1955-ben Paul Zimmerer alapította kis cégből nemzetközileg elismert gyártóvá vált az öntözőrendszerek terén. Ebben a már említett időtállóság segítette őket, amiről elég annyit tudni, hogy az első, Nebraskában, 1960-ban beüzemelt center pivotjuk mind a mai napig működik. Valamint a folyamatos innovációk sora, mint FieldNET távvezérlő rendszerük, amivel ma már bárhonnét kényelmesen vezérelhetjük a berendezéseket, akár mobilkészülékünk segítségével is.
 
„Ma nincs olyan gyártó, amelyik nagyobb, erősebb toronylábakat kínálna az öntözőgépeihez, mint a Lindsay, ráadásul a versenytársakhoz mérten a szárnyvezetékekhez használt csövek vastagsága is 10%-kal jobb.” – folytatja a márkaerősségek sorát Csuvar Árpád. „A robosztus felépítmény, valamint a tény, hogy azoknál alapelvárás, hogy növénykultúráktól függetlenül még a legmostohább körülmények dacára is hibátlanul működjenek, teszik igazán jó választássá a Lindsayt. Ezt csak megerősítik az olyan egyedi megoldások, mint például a Lindsay Corner karA GPS vezérelt öntözőgéppel ugyanis legyen szó bármilyen szabálytalan tábláról, képesek leszünk azt lefedni.”
 
 

Pályázat, tervezés, kivitelezés: csak megbízható partnerrel!

Dr. Kiss László szerint ma, mikor kiváló pályázati lehetőségek érhetőek el, mindenkinek, akinek vízbefogadásra alkalmas földjei vannak és azok nem extrém belvízveszélyesek, érdemes lehet belevágni egy modern öntözőrendszer kiépítésébe. „Amennyiben a hektárköltséget pályázati forrásokkal már sikerül 500 ezer forintos szintre csökkenteni, nincs értelme túl sokat halogatni a dolgokat. Hála a pozitívumainak, ez egy ilyen géppel hamar megtérül.”
 

Amire azonban a gazdálkodó szerint lényeges odafigyelni: mivel összetett, tapasztalatot és szaktudást igénylő folyamat a tervezés és a gép kiépítése, így csak olyan partnerrel vágjunk ebbe bele, aki tudja, mit csinál.
Itthon ilyen téren megbízható partner az AGROTEC Magyarország Kft. Tapasztaltak nagy öntözőgépek telepítésében is, a tervezéstől a segítségnyújtáson át, a rendszer beüzemeléséig hibátlan kiszolgálást nyújtanak.” – zárj a beszélgetést Dr. Kiss László.
 
Lindsay öntözőrendszerrel növelné gazdasága hatékonyságát? Bízza a feladatot egy kézből az AGROTEC Magyarország Kft. Öntözési Üzletágára. Országos lefedettséggel várják megkeresését.


Cikkünk megjelent az Agrár Horizont 2021/1 kiadványunkban.
 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.