Aki átélte a cég baranyai történelmét

22. 09. 2021 , Agrotec Magyarország Kft.

Az AGROTEC Magyarország Kft. szentlőrinci területi központjának mobil alkatrész-értékesítő munkatársa, Kovács Miklós beszélt a mezőgazdaságban eltöltött közel 40 évéről. A napi rutinján és a Baranya megyei tapasztalatain kívül azt is megtudtuk tőle, hogy az alkatrészek kiszállítása után a szőlőhegyen tudja a legjobban kipihenni a heti fáradalmakat.

Pécs déli részétől 8 kilométerre, délre, Kökény településen él Kovács Miklós. Az AGROTEC Magyarország Kft. szentlőrinci területi központjának mobil alkatrész-értékesítő munkatársa beleszületett a mezőgazdaságba: a családnál mindig voltak szarvasmarhák, lovak és egyéb jószágok, szőlőt és szántót műveltek. Ezek egy része ma is megmaradt; a szőlőbe örömmel jár gondozni az ültetvényt, a saját földjét épp az IKR Agrár cégcsoportjának egyik vállalata bérli tőle, ő maga pedig 5 hektár szántóföldet bérel és azt műveli. Az állatokkal más a helyzet: a ház körül 3 éve még disznókkal is foglalkozott, már csak egy kakas és 18 tyúk teszi mozgalmassá az udvari életet.
 
 
 

Helyben tanult, helyben maradt

A szakember Pécsen végzett általános gépszerelőként a Baranya Megyei Szakképzési Centrum Zrínyi Miklós Gimnázium és Szakképző Iskola elődjében, majd 1983-ban került a baranyai megyeszékhelyhez közeli Reménypusztai mezőgazdasági szövetkezetbe. Ott először általános gépszerelőként dolgozott, majd a gépek javításán kívül a traktorok és a kombájnok kezelését is rábízták, szezonban vetett és aratott is. Kitanulta a Rába a Crystal és az IHC traktorok csínját-bínját, együtt fejlődött a szövetkezettel. Több, mint 20 éve dolgozott ott, amikor a cég 2004-ben csődöt jelentett, és az IKR tulajdonosa felvásárolta azt. Rá egy hétre szóltak neki, hogy hiába a 40-nél is több jelentkező, a tsz-elnökkel egyeztetve, Katona Sándor akkori szervizmérnök javaslatára maradhat a jelenlegi helyén, mint mobil alkatrész értékesítő munkatárs.
Az új feladatomban nagyon sokat segített, hogy azonnal el tudtam igazodni a katalógusban és az alkatrészek világában, gyorsan felvettem a munkakör ritmusát - mesélte Miklós.
  
 

Így néz ki egy nap az Ormánság szélén, Szentlőrincen

 “Az SAP számítógépes rendszerét használva 10-11-ig vagyok az irodában, majd elindulok a területre, a gazdákhoz. Reggeltől kezdve egész nap sok telefonhívás és üzenet érkezik be hozzám a különböző alkatrészigényekkel. Ezeket rögzítem, és továbbítom az illetékes munkatársnak, hogy minél hamarabb elinduljon a folyamat. Az útjaim nagy része Pécs felé és azon túl vezet, sokat járok borászokhoz Villányba, többek között a Csányi, a Csiki és a Pannonvin pincészethez, valamint Baranya megyében több termelőhöz is, a partnereim között tisztelhetem a Reménypuszta Kft., a Pécsváradi Agrover Kft., az Agrár-Béta Mg. Kft. és a Dá-Vidok Bt. szakembereit is. A Fiat Ducato-val átlagosan 6 ezer kilométert teszek meg havonta úgy, hogy egy kicsit átjárok Somogy megyébe is. Ezeket a feladatokat a szerelő kollégák segítségével igyekszem megoldani, egyeztetjük az útvonalat, és ha arra indulnak, elviszik az én küldeményemet is. Természetesen ez fordítva is működik, ha nekem van ott dolgom, szívesen berakom a nekik szükséges árukat az autómba. A közösségünk összetartó, a szentlőrinci területi központ munkatársai jól kiegészítik egymást: 7 szerelővel, 2 raktárossal, egy asszisztenssel és a telepet vezető szervizmérnökkel alkotjuk az itteni csapatot.”
  
 

Ezt szereti a legjobban a tapasztalt mobil alkatrészes 

“A munkavégzésben leginkább azt a részt szeretem, amikor egy feladat sikeres befejezése után meg van elégedve a partner az elvégzett munkámmal. Jó érzés, hogy időre, hiánytalanul tudom teljesíteni az alkatrészek szállítását, és a termelők ennek köszönhetően a lehető leghamarabb folytatni tudják a gazdálkodást. Számomra minden helyzetben az őszinteség a legfontosabb, ezt pedig a partnerek is elismerik, megbíznak bennem.”
  
 

Fejlődik és gyorsul a munkafolyamat

“A technika fejlődésével egyre több az olyan partnerem, akivel nem telefonon, hanem email-ben tartom a kapcsolatot, ez sokat segít a pontosabb adatkezelésben. Ahol pedig zajlik, vagy már le is zajlott a generációváltás, és a fiatalok részt vesznek a gazdálkodás szervezésében, ott nagyon érezni a digitális kommunikáció eszközeinek használatát. Fotón küldik az alvázszámot vagy az adattáblát, ez rendkívüli módon felgyorsítja az egyeztetési folyamatot. Hozzáférnek a katalógushoz, és képesek kezelni is azt, így hamar megtaláljuk a keresett alkatrészt és a megoldást. Aztán előfordult olyan is, hogy egy New Holland TR 75-ös kombájn javításával küzdöttek az egyik partnerem szakemberei, kértek hozzá több alkatrészt is, de csak nem akart sikerülni a művelet. Másra gyanakodtam, mint ők, elmentem hozzájuk, és szóltam a 10 kilométerre lakó szerelő kollégának, aki gyorsan átugrott és 10 perc alatt megoldotta a javítást.”
  
 

Család, futball és szabadidő

Miklós felesége az óvónő hivatást választotta és gyakorolja, a gyerekeik pedig szintén a mezőgazdaságon kívül találták meg a számításukat. A fia cukrász és szakács, a lánya óvodapedagógusként dolgozik. A szakember a labdarúgás világában is tevékeny volt, katona korában Nagykanizsán az NBIII-as bajnokságban, később pedig a helyi megyei első osztályban szerepelt bal oldali középpályásként és támadóként is. Sportpályafutása befejezése után 7 évig volt vezetőedzője a kökényi futballcsapatnak a 600 fős településen. Az idén júliusban 60. születésnapját ünneplő szakember szabadidejében a 600 négyszögölnyi lugasszőlőjével foglalkozik, ez a legjobb kikapcsolódás számára.

Cikkünk megjelent az Agró Napló magazinban és Kedvezményes Termékkatalógusunk 2021/4 számában.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.