A modern gazda új kedvence „A-Connect”

23. 03. 2023 , Agrotec Magyarország Kft.

Az AGROTEC Magyarország Kft szervizszolgáltatási kínálata újabb elemmel bővül 2023 évben. A szolgáltatás neve „A-connect”, melynek célja, hogy egy átfogó gépüzemeltetést támogató informatikai eszközt adjon a gazda kezébe.

Mint ismeretes vállalatunk a magyarországi partnerei számára igyekszik évről évre fejlett eszközöket és műszaki megoldásokat rendelkezésre bocsátani, hogy gazdálkodásukat minél hatékonyabban tudják végezni. Különösen fontos kérdés most a hatékonyság, hiszen gazdaságilag nagyon nehéz időszakot élünk. A pandémia miatt kialakult ellátási lánc problémák még nem oldódtak meg teljesen, illetve egyéb geopolitikai tényezők is korlátozzák a termeléshez szükséges input és egyéb anyagok beszerzését. A beszerzési nehézségek mellett inflációs és pénzügyi események éreztetik árfelhajtó hatásukat, ami tovább nehezíti a gazdák helyzetét. Ebben a könnyűnek nem mondható gazdasági helyzetben felértékelődik minden olyan műszaki megoldás melynek segítségével, időt, erőforrást és legfőképp pénzt takaríthatunk meg.

Erre a kihívásra az AGROTEC Magyarország Kft. egyik válasza az „A connect” szolgáltatás. A név finoman utal a kapcsolatra, amely az AGROTEC és a gazdák között lassan 10 éve fent áll. A szolgáltatás alapja egy flottakövető rendszer, mely kiegészül a fejlett erő- és munkagépek vezérlésdiagnosztikai hálózatának átfogó ellenőrzésével és GPS alapú nyomon követésével. Flottakövető rendszereknél már nem újdonság az esemény alapú figyelmeztetések küldése a megbízott személynek vagy tulajdonosnak, de az A connect ezeket az értesítéseket helyspecifikus üzemi paraméter figyeléssel és igény szerinti naplózással kezeli majd az adatokat tárolja.

Mint minden hasonló rendszernél, így az A connect működtetéséhez is szükségeltetik egy minimális elektronikai kezdőcsomag beépítése. Ezek a berendezések végzik el a pozíció GPS alapú figyelését, illetve kapcsolják hozzá az üzemi paraméterek értékeit vagy estleges hibaüzenetek adatait. A beépítés egyszerű és gyors. Az üzembe helyezést követően, pedig a tulajdonos kap egy tájékoztató levelet, mely a rendszer használati feltételeit és az elsődleges bejelentkezési adatokat tartalmazza. A felhasználói felület webes alapú. A hozzáféréshez érvényes előfizetés szükséges. Internet böngésző segítségével az előre megküldött belépési adatokat megadva a felhasználó hozzáfér a gazdaság számára létrehozott felhasználói fiókhoz és a kezdőképernyőn mintegy összefoglaló jelleggel láthatóak a gazdaság gépei, illetve azok elhelyezkedése egy Google Maps alapú térképen.

Az A connect rendelkezik egy egyszerűsített mobilapplikációs felülettel, melyben számos webes funkció használható, így laptop nélkül is hozzáférünk a gépünket érintő értékes információkhoz. A webes felhasználó felületet használva különböző funkciókat használhat az előfizető és különböző szolgáltatásokat indíthat.

A rendszer legfontosabb funkciói a felszerelt gépeket illetően:
 
  • aktuális gépüzem állapot megjelenítése,
  • karbantartási feladatok ütemezése,
  • tevékenység naplózása,
  • üzemi paraméterek figyelése, (sebesség, teljesítmény, hozamadatok)
  • kimutatások készítése,
  • felügyeleti eszközök használata,
  • tankolókártyák adatainak beolvasása,
  • táblák és táblahatárok létrehozása,
  • értesítések beállítása,
  • műszaki vizsga érvényesség figyelés,
  • következő szervízciklus emlékeztető,
  • hibaüzenetek megjelenése esetén,
  • műszaki távfelügyelet az AGROTEC közreműködésével,
  • hibakódok aktív figyelése, műszaki paraméterek naplózása,
  • aktív beavatkozás a gépkezelő közreműködésével pl. hibakód kiolvasás és törlés,
  • távdiagnosztikai műveletek elvégzése, rendszerkonfiguráció ellenőrzés, korlátozások feloldása.
A kezelői felület könnyen érthető, használata gyorsan tanulható. A felhasználók számára természetesen támogató háttércsapat áll rendelkezésre, hogy minél hatékonyabban tudjanak elmélyedni az A connect használatában. A fenti szolgáltatásokon kívül a rendszer alkalmassá tehető lopásgátló és adatcsere funkciók ellátására is.

A különböző feladatokat melyeket a szolgáltatás keretein belül végez az AGROTEC egy erre a célra kialakított távfelügyeleti iroda látja el cégünk központi telephelyén Komáromban. Ebben az úgy nevezett „vezérlő szobában” futnak össze a rendszerbe bekapcsolt gépek adatai itt láthatóak egy nagy összefoglaló térképen a rendszerhez kapcsolódó gépek és az itt dolgozó kezelők végzik, napi nyolc órában az aktív távfelügyeleti munkálatokat. A rendszer telepítés és beállítás után egyes üzemi eseményekről (pl.: alacsony a motorolaj nyomása) automatikusan értesítést küld a felügyeletet végző kollégáknak, így lehetőségük van azonnal riasztani a területileg illetékes AGROTEC Területi Központot, akik elvégzik a szükség szerinti beavatkozást. Mindemellett az érintett gép kapcsolattartója is értesítést kap így a gép hibaelhárítása a lehető leghamarabb meg is kezdődhet. A rendszer egyik különlegessége, hogy azonnali beavatkozásra is lehetőséget biztosít a távdiagnosztika használatával. A vezérlő szoba dolgozói között mindig van egy szakképesített technikus is aki az adott gépre csatlakozva el tudja végezni a kezdeti hibakód olvasást esetleg, megkezdheti a hiba feltárását.

Az említettek alapján szinte magától értetődő, hogy miért növeli jelentősen a hatékonyságot az A connect rendszer, a hagyományos telefon alapú hibabejelentés és kapcsolattartáshoz képest. A tulajdonos eleve hozzáfér a gép bizonyos üzemi paramétereihez és maga is ellenőrízheti annak kihasználtságát. Továbbá az azonnali beavatkozás segítségével csökken a hibaelhárítás ideje, csökken az állásidő. A szükséges diagnosztikai kiszállások mennyisége jelentősen csökkenthető ez tovább csökkenti az állásidőt és jelentős üzemanyag és kiszállási költségtől mentesíti a tulajdonost. A karbantartási ütemező segítségével gördülékenyebb a karbantartás, illetve szervezhetőbb és tervezhetőbb lesz a gépfenntartás.

Nagyon egyszerű számítás példával illusztrálható a megtakarítás egy kiszállás esetén. Amennyiben egy feltételezett elektronikai meghibásodás, egy a központtól 120km re lévő gép esetében teljes lekorlátozást okoz a kiszállás km és idő költsége elérheti akár a 98000Ft is. Ezt a feladatot távdiagnosztika segítségével teljes mértékben mentesíthetjük a fenti költségektől.
Az AGROTEC Magyarország Kft. A connect szolgáltatása 2023 évben szerződött minden új gépre illetve a igény szerint a korábbi években eladott, megfelelő műszaki specifikációjú gépre igénybe vehető.


 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.