Főoldal BLOG Aktualitások A Lindsay-vel az öntözőrendszer nemcsak értünk, de helyettünk is dolgozik!

A Lindsay-vel az öntözőrendszer nemcsak értünk, de helyettünk is dolgozik!

07. 07. 2023 , Agrotec Magyarország Kft.

Sokféleképpen próbálhatnánk egy mezőgazdasági öntözőrendszert dicsérni, de a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében gazdálkodó Németh András szerint a gazdatársaknak elég, ha a történet elejére az kerül, hogy a 2020-as aszályos év után a körjáró és lineár öntözők segítségével 2022-ben is több kultúrában rekordtermést adtak az állományok.

A vetőmag olajrepce 57 mázsa/hektáros átlagát vagy az olajretek-vetőmag helyben kiemelkedő 19 mázsa/hektáros mérlegelését látva a gazdálkodó szerint mindegy, milyen az idei évben a csapadék, ő növelni fogja az öntözési kapacitásokat, ha kell, akkor önerőből.
Meglátása szerint ugyanis az AGROTEC Magyarország és a Lindsay Zimmatic öntözőrendszerek párosával még így is jócskán megtérül a befektetés.

Az öntözött terméstöblet eldöntötte: ahol lehet, ott lesz mezőgazdasági öntözőrendszer

Tökéletes minőség, magas termésátlaggal, kiegyensúlyozottan évről évre. Amennyiben a gazda megtérülést szeretne a vetőmagtermesztésben, akkor a mondat minden elemének teljesülnie kell.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 390 hektár saját földterületen és integrációban 700 hektáron dolgozó Németh András szerint azonban a változó klíma miatt már ez is kevés,ahol nincs mezőgazdasági öntözőrendszer, ott nem lehet a munkát sikerre vinni. A gazda szavaival élve ugyanis a különbség „ég és föld” öntözött és öntözetlen táblákon dolgozva.


„Keleten már jóval 2022 előtt gondot okozott az aszály. Mi már 2018-ban elkezdtük kutatni a lehetőségeket, majd a vízjogi engedélyek 2019-es megszerzése után 2020-ra tudtuk kiépíteni az első mezőgazdasági öntözőrendszerünket. A választás egyszerű volt, ugyanis helyben szinte senki más nem vállalta a munkát, mint az AGROTEC Magyarország Kft. az általuk értékesített Zimmatic öntözőrendszerekkel a Lindsay-től.

Kevés versenytárs mellett lehetne zsákbamacska, amit veszünk, de az AGROTEC Magyarországgal minden rendben ment, a tervezéstől a kivitelezésig segítettek. A kiépült a Lindsay 9502-es lineárunk 27 hektáron mutatkozott be, a vetőmag repcénkkel a csapadék szempontjából rendkívül rizikós évben 23 mázsa/hektár vetőmagsúlyt értünk el. Vetőmagból sosem terem annyi, mint árunövényből, és ha hozzávesszük, hogy ez a csemegekukoricánál sokkal szerényebb öntözővíz-kijuttatással már jelentős pluszt ért, érthető, miért láttuk az öntözőrendszer-telepítést az egyetlen járható útnak.”

A gazdaságban a következő lépést egy Lindsay Zimmatic 9500-as szériába tartozó center pivot körforgó mezőgazdasági öntözőgép kiépítése jelentette, illetve a 2022-es évre 2 öntöződob is érkezett az AGROTEC Magyarországon keresztül.

„A folytatásban is éltünk a mezőgazdasági öntözőrendszerek telepítésére kiírt pályázatokkal, és 63 millió forintos beruházási összegért vásároltunk egy újabb Zimmatic körforgó öntözőgépet a Lindsay-től.

Az egyik 45 hektáros táblánkból 39 hektár öntözését biztosítja a gép, az előnyeiről csak annyit, hogy helyben olajretek-vetőmag termesztésében a rekord 20 mázsa/hektár, a gép beüzemelése után nálunk sikerült elérni a 19 mázsa/hektár eredményt. A gépeket egységesen használjuk, vetés után adunk egy kelesztő öntözést, majd igazodunk az állományok vízigényéhez. A lineár és körjáró öntözőgépek egyidejű üzemeltetéséhez szükség volt egy trafócserére, most már elbírja a rendszerünk a nagyobb áramigényt is. 24 óra alatt 18-20 mm öntözővizet tudunk kijuttatni a területekre, de a gyakorlatban sosem volt még szükségünk 15-16 mm öntözővíznél többre. Sokkal hatékonyabb az öntöződoboknál, ott 35 mm-re volt szükség a búza kármentéséhez 2022-ben, igaz, ezzel sikerült 68-75 mázsa/hektár szinten tartani a termést.”

A Zimmatic öntözőberendezésekkel a Lindsay-től katasztrofális 2022-es évben is láthatott a gazda termésrekordot

A gazdaság legújabb Lindsay 9500-as center pivotja most vár összeszerelésre, az új géppel a teljes öntözhető terület 140 hektárra emelkedik. A gépet ez alkalommal is pályázati forrással vásárolta meg a gazda, azonban jelenleg a kifizetések elakadtak. Németh András viszont vallja, ha kell, önerőből kifizet mindent, és munkába állítja a gépet. Náluk ugyanis a csúcstermést a semmitől választotta el az öntözőgépek használata.

„A Lindsay körjáró öntözők nélkül ma az lenne a gondom, hogy milyen áron értékesítem a termést, hanem hogy nem termett semmi. Kiváló minőségben 57 mázsa/hektár repcetermésünk volt, a felvásárló nem akarta elhinni, hogy a termést valóban ekkora területen értük el.”

Mi teszi behozhatatlanná a Lindsay előnyét a mezőgazdasági öntözőrendszerek mezőnyében?

Szabó József, aki a tervezéstől a kivitelezésig segíti az AGROTEC öntözési ületágának partnereit, termékfelelős értékesítőként kiemeli, a pozitív tapasztalatok nem a szerencsén múlnak a Lindsay öntözőrendszerekkel.

  1. A Lindsay a mezőgazdasági öntözőgépek egyik úttörője, így számos technológiával elsőként mutatkozott be a piacon – ilyen például a GPS vezérlés vagy a GPS-vezérelt Corner kar, amivel a szabálytalan alakú táblák öntözése is megoldható. „A plusz 120 méteres vízborítást biztosító technológiához hasonlót máshol még csak most vezetnek be, a Lindsay már a továbbfejlesztett második generációs rendszereket alkalmazza ezen a téren.”
  2. A gépek masszívabb anyagokkal, 10%-kal vastagabb szárnycsövekkel készülnek, az alkatrészeket kiváló mérnöki munkával tervezik. „A fejlett vázgeometriának köszönhetően még a legnagyobb öntözőgépek is időtállóak, hosszú évekig bírják a terhelést.”
  3. A stabil alapokra folyamatosan érkeznek az olyan újdonságok, mint a FieldNet rendszer. „Ezzel nemcsak a távoli vezérlés, de a precíziós gazdálkodáshoz lényeges fúvóka szintű szakaszolás is kényelmesen, akár egy mobiltelefonról beállítható.”

 

Kiváló szervizháttérrel egy Zimmatic öntözőberendezés a Lindsay-től évtizedekre szól

A Lindsay körjáró és lineár öntözőgépek üzemben tartása is egyszerű, főleg azzal a háttérrel, amit az AGROTEC csapata biztosít. Ezt Németh András tapasztalatból megerősíti.

„Nálunk egyetlen egyszer, az első beüzemelésnél volt probléma az öntözőgéppel, amit az AGROTEC Magyarország segítségével azonnal megoldottunk. A hajtásoknál, járókerekeknél az olajcserékre kell ügyelni, esetleg cserélni kell egy szórófejet, de más gond még nem merült fel az évek során.”

Szabó József értékesítői oldalról hangsúlyozza, ehhez az üzembiztonsághoz a felkészült márkaháttérre is szükség van.

A gondos szervizcsapat szezon előtti ellenőrző, felkészítő munkájával ezek a gépek több tíz éves élettartamot futhatnak be. A hangsúly itt is a gyors és precíz szervizelésen van, az AGROTEC Magyarország Kft.-nél ez adott a márkaháttérrel. A gépek stabilitására jellemző, hogy többször okoz gondot egy óvatlan traktoros, aki ütközik az öntözőberendezéssel, mint maga a technika. A szervizhátterünk azonban még váratlan esetekben is biztonsági hálót jelent a termelőknek. Nagy raktárkészletet tartunk az újabb típusú öntözőgépek legtöbbet keresett alkatrészeiből, raktárról 48 órán belül beérkezik a cseredarab és szinte azonnal megkezdődhet a javítás. Az AGROTEC-től vásárolt öntözőrendszerek nagy előnye, hogy nemcsak az üzemben tartás, de maga az üzemeltetés is egyszerűbb, hiszen egyedülálló talajszondával kiegészített meteorológiai állomásaink is elérhetőek a partnereknek, amelyek pontosan jelzik a növények vízigényét. Ez anyagiak terén is növeli a hatékonyságot.”


Aki nem akar kiköltözni a táblákra, az a lineár vagy center pivot mezőgazdasági öntözőberendezéseket választja

Németh András amiatt is ajánlja a Lindsay mezőgazdasági öntözőberendezéseket, hogy azok kevesebb munkaórával biztosítják be a termést a táblákon, mint egy öntöződob.

Egy távolról üzemeltethető center pivot körjáró öntözőrendszer kényelmét össze sem lehet hasonlítani az öntöződobos munkával. A 2022-es aszály idején a búzatermés mentéséhez öntöződobokkal dolgoztunk, ehhez gyakorlatilag az alkalmazottakkal együtt ki kellett költözni a táblára, hiszen 12 óránként át kellett telepíteni a rendszert. A Lindsay Zimmatic öntözőgépek ezzel szemben nemcsak értünk, de helyettünk is dolgoznak.”

Szabó József szerint az AGROTEC Magyarországnál tudatosan erősítik azt, hogy a kényelem egyet jelentsen a Lindsay márkával.

Az igény felmerülésétől együtt dolgozunk a partnerekkel. Felmérjük a lehetőségeket, segítünk kiválasztani az ideális rendszert, majd egy tervezőprogram segítségével vizuálisan bemutatjuk, hogy mindez hogyan nézne ki a gyakorlatban. Felépítjük a rendszert a vízkivételtől az áramellátásig bezárólag, majd az engedélyeztetési elvárások mentén a tervezőink előkészítik a komplett dokumentációt. Segítünk a pályázatok előkészítésében, az esetleges hiánypótlásokban, majd kiépítjük, elmagyarázzuk a rendszer működését. Ma már 15-20 hektáros területtől megtérül egy lineár vagy körjáró öntözőgép telepítése. Épp olyan gyakorlottan dolgozunk kisgazdaságokkal, mint 200 hektáros öntözőrendszerben gondolkozó mezőgazdasági nagyüzemekkel.”

Cikkünk megjelent az agroforum.hu oldalon.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.