Főoldal BLOG Aktualitások A gazdákkal együtt gondolkodunk a legkézenfekvőbb megoldások megtalálásán

A gazdákkal együtt gondolkodunk a legkézenfekvőbb megoldások megtalálásán

10. 06. 2021 , Agrotec Magyarország Kft.

Ünnepélyes keretek között történt gépátadás az AGROTEC Magyarország Kft., Sárvári Területi Központjában a napokban; az eseményen az Agro Napló munkatársa is részt vett.

Erőss Ádám a Rábamenti Agrár Kft. ügyvezetője és gépkezelői május második felében vették át azt két vadonatúj New Holland CX8.70 kombájnt, ami a továbbiakban a nyugat-dunántúli cég munkáját teszi majd hatékonyabbá. A cég már a múltszázad 90-es évinek közepétől New Holland márkájú gépeket használ. A gazdaságban jelenleg már 8 New Holland erő- és betakarítógép dolgozik hatékonyan, támogatva a cég teljesítményének növelését.
A társaság gépparkjának legújabb tagjait László Balázs, az Agrotec Magyarország Kft. területileg illetékes gépértékesítője adta át, a két új kombájnt használó cégnek. A gépértékesítő az átadáskor kiemelte: a legkorszerűbb New Holland kombájnok megvásárlásával a Rábamenti Agrár Kft. jelentős lépést tett gépparkjának fejlesztése terén. A két új betakarítógép megvételével a tulajdonos cég a ládás kombájnok felső kategóriájába tartozó munkaeszközökkel lett gazdagabb. Rámutatott: a vétel azért is kedvező a vásárló számára, mert a gépek utógondozását, teljeskörű szervizelését is elvégzi az AGROTEC Magyarország, ha szükséges. Ez pedig nagy előny – húzta alá a gépértékesítő, majd ismertette a New Holland CX 8.70-es kombájn műszaki paramétereit. Mindehhez Erőss Ádám még azt fűzte hozzá, hogy a szervizelés lehetősége nagyon fontos, mert jó munkát csak jó műszaki állapotban lévő gépekkel lehet végezni. Sárváron pedig a jó minőségű karbantartásnak minden feltétele adott az AGROTEC Magyarország telephelyén.     
Lapunk munkatársa Zsigmond Ágnes az átadást követően beszélgetett Erőss Ádámmal (E.Á.) és László Balázzsal (L.B.).
         
Agro Napló (A.N.): Kérem, mutassa be a Rábamenti Agrár Kft. tevékenységét.
E.Á.: Cégünk Sárvár közelében, Ikervár és Meggyeskovácsi határában végez mezőgazdasági tevékenységet, mind szántóföldi növénytermesztéssel, mind pedig állattenyésztéssel is foglalkozik a társaság. Egyrészt a szokásos szántóföldi kultúrákat termesztjük mintegy ezer hektáron, valamint szolgáltatásokat is kínálunk, minden munkaművelethez megvannak a saját eszközeink, a korszerű munkagépek.
Másrészt tojótyúk tartással foglalkozik a Rábamenti Agrár Kft., ez a tevékenység adja a cég munkájának nagyobb hányadát. Ezen a területen a naposcsibe fogadásától, a takarmánykeverésen át, a végtermék, azaz a tojás előállításával, csomagolásával is a vállalat foglalkozik. Ez évente mintegy 18 millió darab tojást jelent, ami több, mint 60 ezer tojótyúk termelése.
 
A.N.: A mostani fejlesztés mellett, más területen is modernizál a cég?
E.Á.: Rátapintott a lényegre, folyamatos a korszerűsítés. Így a múlt évben is pályáztunk egy állattartótelep korszerűsítését célzó projekttel, azaz ÁTK pályázattal, mellyel nyertünk is. Ennek alapján valósítunk meg egy új jércenevelőt, és egy új termelő ólat létesítünk. Mindez többlet kapacitást jelent, amit jövedelmezően kívánunk hasznosítani. Tulajdonképpen a most vásárolt betakarítógépek is ehhez a termelési folyamathoz kellenek azért, hogy a takarmány-alapanyagot gazdaságosan elő tudjuk állítani, saját szükségletre, illetve eladásra is.
Erőss Ádám még beszélt arról is, hogy cégüknél most zajlik a generációváltás, most veszi át édesapjától a cégirányításának feladatait. Sőt, jelezte azt is, hogy a Vidékfejlesztési Program (VP) pályázati lehetőségeit is szeretné a későbbiekben kihasználni, lépésről-lépésre megfontoltan.
 
Az Agro Napló munkatársa az eseményen László Balázst, az AGROTEC Magyarország gépértékesítőjét is kérdezte pályájának alakulásáról.
 
L.B.: Tizenhatodik éve dolgozom az IKR-nél illetve a jogutódvállalatnál, az AGROTEC Magyarország Kft.-nél. Így ugyanennyi ideje foglalkozom a New Holland márkával. Először Győr-Moson-Sopron, majd Vas megyében. Most már Veszprém megye nagy része is hozzám tartozik, így az ország egész északnyugati régióját átlátom.
Amióta a cégnél dolgozom arra törekedtem, hogy széles körben meghonosodjon az a szemlélet, mi szerin az AGROTEC Magyarország munkatársai nemcsak a gazdák mellett vannak, hanem ha megvan a kellő nyitottság, akkor a gazdákkal együtt gondolkodnak a legkézenfekvőbb megoldások megtalálásán. 
A most nyélbe ütött üzlet is ennek a szemléletnek az eredménye, mert ismertük a Rábamenti Agrár Kft. igényeit, elképzeléseit. Így sikerült a meglévő három betakarítógépet két nagyon korszerű kombájnra lecserélni, megtalálva a vállalat számára legmegfelelőbb üzleti konstrukciót.
 
A.N.: A pályázatok adta lehetőségekkel élnek-e a gazdák?
L.B:: Természetesen van igény a támogatások nyújtotta lehetőségek kihasználására, a gazdák, ha módjuk van rá, élnek is vele. Mindezt mi sem támasztja alá jobban, mint az, hogy tavaly a koronavírus-járvány ellenére is üzleti szempontból jó éve volt az AGROTEC Magyarországnak a mi térségünkben.
Vagyis: a cégnek mintegy 3,0-3,5 milliárd forintos forgalma volt 2020-ban Magyarország északnyugati régiójában, és az idei év is jól indult, a pályázatos csomag pedig „csak még dobott rajta”. A korábbi tapasztalatok alapján azt lehet mondani: „várhatóan őrületes hónapok jönnek”.
 
A. N.: Jelent-e előny, hogy az AGROTEC Magyarország szervizelési lehetősége is kínál a vásárlóknak?
L.B.: Mi csomagban gondolkodunk a cégnél. Ez a szemlélet pedig akkor működik jól, ha 5-10 év múlva találkozunk egy vásárlóval, aki még akkor is elégedett. Ehhez pedig az szükséges, hogy ne csak a gépet adjuk el a vevőnek, hanem ajánljuk mellé a szervizszolgáltatást is és találjuk ki mire lesz szüksége a gazdának néhány év múlva. E mögé kell tenni a financiális hátteret, és a szerviz lehetőségét.
 
A.N.: Érződik-e a kiállítások hiánya ebben a munkában?
L.B.: Természeten a kiállítások, az árumustrák hiányoznak, főként az év eleji bemutatók, amikor a gazdáknak több az idejük. A kiállítások ugyanis segítik az eladást, mert meg lehet mutatni, és többször be is lehet mutatni egy-egy újdonságot. A vevők ugyanis általában ekkor döntenek arról, mit is szeretnének vásárolni, ez pedig kijelöli a következő hónapok feladatait a gépértékesítők számára. Ez most a járvány idején megváltozott: nekünk kell kezdeményeznünk. De várjuk már, hogy minden visszatérjen a megszokott kerékvágásba – summázta véleményét az értékesítő.

Cikkünk megjelent az Agró Napló című szaklapban.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.