New Holland Agriculture

eAgrotec.cz honlapján

Az Ön gépei már felkészültek a munkára?

Az Ön gépei már felkészültek a munkára?

Felkészülés… Átvizsgálás… Karbantartás… Ugye ismerős?

Közeledik az új szezon az agrárszférában és sokan előrelátóan már felkészítették a szántóföldi erőgépeiket, valamint a különböző munkagépeket, de még mindig akadnak szép számmal olyan gazdálkodók, akik az utolsó pillanatig halogatják az átvizsgálást.

Mi az Agrotec-nél évről évre igyekszünk felhívni partnereink figyelmét arra, hogy ne késlekedjenek és időben gondoskodjanak a mezőgazdasági gépeik karbantartásáról. Célunk ezzel, hogy a tavasz beköszöntére vevőink gépparkja munkára alkalmas állapotba kerüljön. Az őszi munkák befejeztével általában a december, a január és a február azok a hónapok, melyek alkalmasak a szervizelési feladatok elvégzésére. A téli évszak az az időszak, amikor érdemes erre fókuszálni, hiszen amikor már újra elkezdődik a munka a szántóföldeken, a legnagyobb kellemetlenség a gazda számára, ha nem tud dolgozni, mert nem jó, vagy meghibásodott a gépe. Végezzük el a gépek karbantartását szezonon kívül, kezdjük el az átvizsgálásukat, amikor vége van az agrár szezonnak, mérjük fel a hibákat, javítsuk ki azokat, hogy a következő periódusban már csak be kelljen ülni a traktorba és dolgozni.

Mik a karbantartási feladatok?

A gépek folyamatos ápolásán és gondozásán (tisztítás, mosás, időszakos műveletek, kenés, tárolás, korrózióvédelem) kívül a következő idényre való felkészülés a szezonvégi leállástól kezdve ellenőrzéssel és felülvizsgálattal indul. Ezek a teljes körű műszaki felülvizsgálatok, a különböző diagnosztikai vizsgálatok. Az a gazdálkodó, aki ezt komolyan veszi, lehet, már túl is van mindenen. Viszont aki még nem lépett, ne késlekedjen. Főleg akkor, ha előző évben tapasztalt valamilyen jellegű problémákat a berendezésekben, haladéktalanul foglalkozzon vele. Abban az esetben is, ha nem volt semmi gond a gépekkel érdemes átnézni azokat, kipróbálni a funkciókat, elvégezni egy szakértői állapotfelmérést. Most még van idő arra, hogy a szükséges alkatrészeket beszerezzük és javításokat elvégezzük a szántóföldi munka megkezdéséig.

Mezőgazdasági munkagépek karbantartása

Ezen eszközöknek nagy része idényjelleggel dolgozik. Velük kapcsolatban arra kell figyelni, hogy szezon előtt meglegyünk a javításukkal, karbantartásukkal. A tavasszal használt munkagépek – vetőgépek, magágykészítők, permetezők, műtrágyaszórók – felkészítésére most még van idő.

A rosszul felkészített vagy nem felkészített munkagépeknél rendszerint a szezon közbeni kiesés tudja a legnagyobb károkat okozni. De a kopott, elhasznált, sérült, károsodott munkagépek használata ugyancsak drasztikus minőségromlást eredményezhet a munkavégzés során. Ez lehet egy pontatlan, vagy egy nem megfelelő tőszámmal történő, esetleg hiányos vetésből adódó termelési hatékonyság csökkenés, melyre ugyancsak negatív hatással van a rosszul kijuttatott műtrágya, vagy a nem megfelelő szórásképpel üzemelő permetezőgép.

Az idő = pénz

Annyiszor halljuk ezt a kifejezést a hétköznapokban. Nos, a mezőgazdaságban ez sokszorosan igaz. A szántóföldi munka közbeni meghibásodások okozta kiesések kerülnek a legtöbbe a gazdálkodóknak. Ha megtörténik a baj, azonnal cselekedni kell, és a gyors beavatkozás mindig többe kerül. Emellé társul az a tényező is, hogy amikor optimálisak a munkafeltételek, akkor épp szerelni kell a gépeinket, vagy el lehet végezni velük időben a munkát? Az utóbbi években a környezetünk folyamatosan változik, az időjárás egyre mostohább, nem kíméli a gazdát. Évről évre egyre rövidebb idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy megfelelő időben, optimális körülmények között végezzük el az adott munkamennyiséget. Gondoljunk csak bele, a vetést nem szabad elhúzni, mert kiszárad a talaj és nem fog kikelni a növény. De vehetjük akár a magágykészítést – egy rossz művelőelemmel rendelkező, vagy egy nem megfelelően működő gép egyrészt rossz minőségű munkát végez, másrészt több üzemanyagot fogyaszt, ami ugyancsak anyagi veszteséget eredményez. És persze van még tovább is – előfordulhat, hogy meghibásodik, vagy nem úgy működik a gépünk hidraulikája, ahogy kellene, egy esetleges olajveszteség miatt még a környezetet is szennyezzük. Ezért is megéri időben lépni és megelőzni a bajt.

Szakszerviz vagy „öngyógyítás”?

Aki használja a gépeket, az idővel elég jól megismeri őket, így az egyszerűbb karbantartási feladatokat, melyek az adott eszköz kezelési és karbantartási útmutatójában is megtalálhatók, az üzemeltető sokszor gond nélkül, önállóan is el tudja végezni. Viszont ha nagyobb szakértelmet igénylő munkáról van szó és nem érzi magát elég felkészültnek a feladathoz, mindenképp forduljon szakértőhöz. Mint ahogyan a betegségek esetében is, vegyünk egy megfázást. Van, hogy pár nap és kint is vagyunk belőle, de sokszor előfordul, hogy elkezdjük magunkat gyógyítani, kipróbálunk sok mindent, közben megy az idő, kiesünk a munkából és az orvosságokra is csak megy a pénz, de semmi nem segít. Végül orvoshoz megyünk, aki megállapítja, hogy ez nem is megfázás, célzott megoldást javasol a problémára, ami gyorsabb, hatékonyabb és adott esetben költségkímélőbb is lehetett volna. Tapasztalt kollégáink – a mezőgazdasági gépek „orvosai” – készséggel és felkészülten állnak partnereink rendelkezésére. Ők azok, akik gyakran olyan hibákra is rá tudnak világítani, amelyek nem egyértelműek vagy nem tűnnek fel a felhasználók számára. A szerelőink széleskörű technológiai ismeretekkel rendelkeznek a gyári javítások terén, ismerik a gyártók előírásait, továbbá a műszaki képzettségük is megvan ahhoz, hogy szakértői szemmel felmérjék az gépek állapotát és kiszúrják az esetleges hibákat. Többek között ezért is célszerű inkább szakmai segítséget kérni az átnézéseknél és nem belenyúlni az eszközökbe. A jelenlegi gépek egyre komolyabb elektronikai felszereltséggel rendelkeznek, illetve egyre precízebb munkára képesek. Ezt a precíz munkát a megfelelő műszaki állapotban és a megfelelő beállításokkal lehet elérni. A gépek optimális műszaki szinten tartása érdekében rendkívül fontos a szakember jelenléte, aki gondosan és körültekintően átnézi a gépet.

Ne késlekedjünk!

A szezon előtti felkészülési időben beszerzett alkatrészekhez mindig kedvezőbben tudunk hozzájutni, mint közben, illetve egyszerűbb olyan szerelőt is találni, aki gyorsan el tudja végezni a karbantartási feladatokat, a felmérést, a javítást és a beállításokat. Idényben mindenki azonnali beavatkozást igényel, ilyenkor akármilyen szerelői gárdával is rendelkezünk, kevés lesz a kapacitás és a javítási költségek is 20-50%-al megnőhetnek. Javítani így is úgy is kell, csak nem mindegy, hogy mikor. De ami még ennél is rosszabb, az az állásidő – a gazda számára ez az igazi nagy veszteség.

Alkatrészellátás

Ideális esetben már a szezon befejeztével felmérjük a partnerünk gépét és konkrétan az adott géphez időben meg tudjuk rendelni a szükséges alkatrészeket. Ugyanakkor igyekszünk mindig alaposan felkészülni és megfelelő készletekkel rendelkezni az idényre. A sok éves tapasztalat alapján szezonban általában 85-90%-os az alkatrész elérhetőséggel rendelkezünk. A fennmaradó részt CNHi gépek esetén gyors, illetve normál rendelések formájában tudjuk beszerezni. A gyors rendelés azt jelenti, hogy a megrendelt alkatrész 1 munkanapon belül Magyarországra érkezik, aminek egyúttal felára is van. Normál rendelés esetén pedig az alkatrész 4-5 munkanap alatt ér be. Az alkatrészellátás biztosítását 2019-től a CNHi-nál, Torinoban egy külön csapat erősíti, így az esetek nagyon nagy százalékában minden alkatrész igényt időben ki tudunk elégíteni. Ugyanúgy az alkatrészek elérhetősége, illetve a szezonra való felkészülés része az is, hogy a 18 mobil alkatrész értékesítőnk folyamatosan igyekszik időben felmérni a gépek állapotát, továbbá a telefonon, vagy e-mail-ben érkező megrendeléseket is haladéktalanuk kezelni, beszerezni, összekészíteni és kiszállítani az ügyfeleinkhez.

Bár a tavaszi mezőgazdasági munkák leginkább a traktorok és különböző munkagépek alkatrészellátását érintik, mégis mindenképpen javasoljuk már a téli időszakban elkezdeni felmérni a betakarítógépek állapotát és alkatrészigényét, ugyanis a kombájnoknak vannak olyan speciális alkotóelemei, melyek bizonyos időszakokban nem elérhetőek, és ez egy hirtelen felmerült probléma esetén komoly károkat tud okozni a gazdálkodónak. A betakarítógépekhez kapcsolódó alkatrészek előrendelése már márciusban elkezdődik.

Cikkünk megjelent a 2020. februári Agrofórum szaklapban, illetve a www.agroforum.hu oldalon.

12. 2. 2020

RMI - Javítási és karbantartási információk Hasznos linkek Feliratkozás a hírlevélre Oldaltérkép