Főoldal BLOG Precíziós gazdálkodás Sokat spórolhatunk a New Holland új precíziós eszközeivel

Sokat spórolhatunk a New Holland új precíziós eszközeivel

31. 12. 2018 , AGROTEC Magyarország Kft.

Árammal történő gyomirtás, differenciált műtrágyázás a növény valós szükségletei alapján, költséghatékony talajművelés, a növénybetegségek előrejelzése – rengeteg előnyt nyújtanak az új eszközök.

A modern kor legnagyobb kihívásai közé tartozik, hogy egy multi cég mennyire tud rugalmas és nyitott maradni a változó piaci körülmények között. A New Holland rátermettségét bizonyítva megalkotta a kiterjesztett precíziós eszközkínálatát „AgXtend” fantázianévvel, mely

piacvezető megoldásokat kínál a hagyományos GPS termékpaletta mellé.

Egy sokrétű és jól átgondolt munka eredménye ez a projekt, amelyet többéves előkészítő munka előzött meg. Nézzük át röviden a jelentős eseményeket.

 New Holland


A New Holland precíziós eszközkínálata piacvezető megoldásokat kínál a hagyományos GPS termékpaletta mellé

Az első fontos lépés a 2011-ben kötött viszonteladói megállapodás a Trimble mezőgazdasági GPS eszközöket forgalmazó divíziójával. A jól ismert márka termékeit saját New Holland arculattal ruházták fel, és egy minden igényt kielégítő termékpaletta vált elérhetővé a partnerek számára. Ez tartalmazza a márkafüggetlen, univerzálisan alkalmazható kormányzási és vezérlési megoldásokat, valamint a beépített, részben saját fejlesztésű IntelliSteer rendszereket.

A második fontos mérföldkő a szolgáltatási rendszerek kiépítése volt 2014-ben. Felhasználói támogató rendszer, oktató központ, és a saját fejlesztésű, világszerte több mint 7500 aktív felhasználóval rendelkező RTK korrekciós szolgáltatási rendszer vált elérhetővé.

Miután a hagyományos kínálat és a háttértámogatás létrejött, a következő nagy ugrás a 2018 szeptemberén elkészült végleges megállapodás az AgXtend partnercégekkel. Az első körben csatlakozott vállalkozások a Geoprospectors, a Fritzmeier, az AppsforAgri, a Dinamica Generale, a Zasso és Raven voltak.

A többségében kizárólagos viszonteladói megállapodás mellett, egy közös kutató és fejlesztő munka kezdődött a partnercégekkel. A komplex megoldások kínálatán felül a kompatibilitás kérdése az egyik legfontosabb pontja az idén indult együttműködésnek. A projekt által kínált megoldások jelentősen túlmutatnak a hagyományos kínálaton. A termékpaletta a valós idejű beavatkozásra is képes növény és talajszenzor rendszerekből, „okos” időjárás állomásból, elektromos gyomszabályozó készülékekből és szántóföldi körülmények között is alkalmazható NIR szenzorokból áll.

A megoldások egy része nem ismeretlen a Magyarországon tevékenykedő gazdálkodók számára, azonban számos újszerű és érdekes megoldáshoz is hozzáférhetünk. Az AgXtend projekt termékkínálatát ezen gondolatmenet alapján mutatja be az AGROTEC Magyarország Kft.

A piacon elérhető legfejlettebb, közeli infravörös technológiát alkalmazó megoldás a CropXplorer, mely sokkal több mint egy egyszerű biomassza szenzor. Ez egy olyan komplett rendszer, amely exkluzív funkciókat és algoritmusokat használ a műtrágya-mennyiség meghatározására a növény valós szükségletei alapján. A két nagypontosságú optikai szenzort alkalmazó készülék képes biomassza térképek előállítására és valós idejű műtrágyamennyiség-vezérlésre is.

New Holland

A CropXplorer egy olyan komplett rendszer, amely exkluzív funkciókat és algoritmusokat használ a műtrágya-mennyiség meghatározására a növény valós szükségletei alapján

A differenciált kijuttatáshoz felhasználhatjuk referenciaként a rendszer által korábban rögzített térképet is. Ezáltal nemcsak az aktuális viszonyokhoz igazodva, hanem egyedülálló módon, egy korábbi állapotot is figyelembe véve történhet a komplex szabályozás.

Ha azt gondolnánk, hogy egy ilyen rendszer használata nagyon bonyolult lehet, bizony tévedünk.

Egyszerűen csatlakoztatható a 3 pont felfüggesztéshez vagy a frontsúlyhoz, gyors kalibráció után használható, és egyedi fejlesztésű terminálja bármely ISOBUS vagy soros kommunikációra (VRA) képes műtrágyaszóróval kompatibilis.

A maximális terméspotenciál eléréséhez elengedhetetlen talajaink megfelelően részletes ismerete és kíméletes, gazdaságos művelése. A pontszerű vizsgálatok nem elég részletesek és a laboreredményekre is rengeteg időt kell várnunk. A SoilXplorer talajszenzor rendszer elektromágneses technológiát alkalmazva határozza meg a talaj elektromos vezetőképességét (EC) négy különböző mélységben (0-25cm, 15-60cm, 55-95cm, 85-115cm).

 

New Holland

A SoilXplorer talajszenzor használata változó mélységű talajművelést tesz lehetővé

A nagypontosságú vizsgálati módszert kétféleképpen hasznosíthatjuk. Egyrészt olyan térképeket készíthetünk tábláinkról, melyek segíthetnek elkülöníteni különböző talajtípusokat vagy művelési zónákat, illetve a talaj nedvességi állapotáról is tájékoztatnak bennünket. Másrészt a tömörödött rétegek érzékelésével egyidőben

szabályozott, változó mélységű talajművelést tesz lehetővé, annak érdekében, hogy költséghatékony munkát végezhessünk.

A rendkívül sokoldalúan felhasználható NirXact, beltartalmi mérésekre is alkalmas infravörös szenzorcsalád kombájnokra, silózógépekre, bálázókra és hígtrágyakijuttató gépekre is felszerelhető. Betakarítógépeken képes a nedvesség, fehérje, keményítő, nyerszsír, nyersrost, hamu és egyéb a takarmányozás szempontjából is érdekes minőségi mutatók mérésére, térképezésére. Ez a megoldás 2019-től gyári felszereltséggel is elérhető a New Holland kombájnokra. Továbbá hígtrágyakijuttató berendezéseken is mérhetjük a tábláinkra kijuttatott nitrogén mennyiséget egy jobb, környezet tudatosabb felhasználás érdekében.

Az egyre szűkülő, totális gyomírtásra és állományszárításra használható hatóanyagkínálat alternatívájaként elérhető az Xpower környezetbarát, elektromos energiát használó gyomszabályozási technológia csomag.

Az árammal történő gyom- és állománykezelés rendkívül hatékony, mivel az egész növényt érinti a gyökérzónát is beleértve anélkül, hogy káros utóhatással is rendelkező vegyszereket használnánk.

A kezelés hatása az alternatív módszerekhez viszonyítva rendkívül gyors, már néhány óra után látható az eredmény az állományon. Az egyedülálló eszközrendszer 1,2-3 méteres munkaszélességben érhető el.

New Holland

Az árammal történő gyomirtás hatékony és nagyon gyors

Az új FarmXtend egy okos időjárás állomás és alkalmazás egyben, mely számos szenzorcsomaggal képes kommunikálni. Ez a rendszer alkalmas arra, hogy a növényállomány mikroklímáját tanulmányozzuk és növényvédelmi beavatkozásokkal kapcsolatos döntéstámogatási segítséget is nyújtson számunkra.

New Holland

A FarmXtend egy okos időjárás állomás és alkalmazás egyben

A rendszer egy 1 méteres magasságban a növényállományba helyezett nedvesség- és páratartalommérő eszközt, egy automata csapadékmérőt és egy különböző mélységekben mérést végző talajnedvesség- és hőmérsékletmérő szenzort is tartalmaz. A mért adatok alapján az alkalmazás figyelmeztet minket a különböző betegségek megjelenésének veszélyére, számos előre betáplált algoritmus alapján.

Ezen felül a növényvédelmi beavatkozás optimális idejét is segít meghatározni.

Mindezek ismeretében megállapíthatjuk, hogy nem csak új eszközök, hanem komplett, költséghatékony és a gazdálkodás fenntarthatóságát is biztosító megoldások váltak elérhetővé a New Holland új precíziós kínálatában.

Az új projekt sikerességét garantálja a forgalmazók magas színtű technikai támogatása és az AGROTEC Magyarország Kft. speciálisan képzett, elkötelezett GPS csapata.


Kérdése van? Keresse termékmenedzser kollégánkat:
Dr. Virág István (PLM termékmenedzser)
Tel.: +36 30 324 9528
eMail: virag@agrotec.hu

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.