Főoldal BLOG New Holland gépek New Holland traktorokkal a Farmer Lánya is csodákra képes a magyar földeken

New Holland traktorokkal a Farmer Lánya is csodákra képes a magyar földeken

12. 06. 2022 , Agrotec Magyarország Kft.

A családjával az Észak-Alföld térségében gazdálkodó Tóth Diánát nem lehet azzal vádolni, hogy nem szereti a kihívásokat.

Egy elsőre ártatlannak tűnő cél elérése érdekében – „összehozni a városi embereket a vidék élményeivel” – ugyanis képes volt gyakorlatilag nőként a sarkából kiforgatni a helyi agrárium világát. Mindez több költői túlzásnál, szüleivel 1500 hektárnyi szántó, dinnyetermesztés, 120 000 tulipánnal büszkélkedő Tisza-tó környéki tulipános kert teendőit sorolja, amikor egy napját említi. No meg a New Holland traktorokról és kombájnokról mesél, amikre immár 14 éve számíthatnak a földeken. A szakma szeretetéről és kihívásokról kérdeztük, valamint arról is, miért érdemes ma a mezőgazdasági gépmárkák közül „a kéket” választani.
 

A generációváltásnál fontosabb megtanulni közösen dolgozni a sikerért

Az egyetem után ugyan rövid ideig elcsábította a városi lét, de Tóth Diána, zsebében egy gazdasági agrármérnök, majd növényorvosi végzettséggel végül visszatért Abádszalókra. Ahogy fogalmaz, „valójában a vidék választott engem”, ami egy komoly, 15 éves kapcsolat kezdetét jelentette. Tóth Diána ugyanis nemcsak gazdálkodik, 2017 óta írja a „Farmer Lánya” oldalát, elindította a Nők a mezőgazdaságban Facebook-csoportot, 2019-ben pedig a Jövő Agrárszakemberének is megválasztották.
Körülbelül 1500 hektáron foglalkozunk klasszikus szántóföldi növénytermesztéssel, de hogy ne unatkozzunk aratás után sem, egy kis dinnyetermesztés is van a tevékenységek között. Két éve belevágtunk egy igazi szerelemprojektbe, ez lett a TulipGarden Tisza-tó, ami komoly mezőgazdasági turisztikai attrakció Abádszalók mellett 120 000 tulipánnal, amit csodálni épp úgy élmény, mint hazavinni belőle az egyik szedd magad szüretünk alkalmával. Ez természetesen elképzelhetetlen a családom nélkül, akikkel gyerekkorom óta együtt visszük, építjük a mezőgazdasági vállalkozásunkat. Divatos ma generációváltást emelgetni, de nekünk nem ez volt a feladat vagy a kulcs a sikerhez. Sokkal inkább az, hogy megtanuljunk együttdolgozni, mindenkinek meglegyen a saját szerepe, amivel hozzátehet a fejlődéshez. Nekünk ez sikerült, így ma annak élhetek, amit szeretek: a természetnek, a növények ápolásának, gondozásának. Ennek a szépségeiről mesélek a bejegyzésekben, közösségi médiában. Igazából a turisztikán keresztül is az a célom, hogy hidat képezzünk a városi vendégek és a vidék élményei között” – vág bele munkájuk ismertetésébe Tóth Diána.
 

Megfelelő vonóerő, jó fogyasztással, megbízhatóan: a New Holland traktorokra „perctalajokon” is lehet számítani

A sikeres mezőgazdasági munkához a természeti környezettel is meg kellett birkózni a Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Tóth Diánáék ugyanis sok helyen dolgoznak gépet és gazdát egyszerre próbára tevő problémás talajokon.
A területeink valódi szikes, kötött fekete földek, mondhatnám, hogy „perctalajok”, ahol a csapadék épp úgy problémát jelent, mint annak a hiánya. Itt, ha nem megfelelő időben végzünk el egy művelési feladatot, egyértelműen kihat a termelékenységünkre. Észnél kell lenni, hogy időben odaérjünk, ahová kell, nem mellesleg megfelelő erőgép-munkagép kapcsolatokra, betakarítógépekre van szükségünk. Lényeges a megbízhatóság, az egyszerű üzemben tartás, ahogy a munkagépekhez lényeges vonóerő megléte is. Nálunk ilyen téren az egyik biztos pont a New Holland. Megbízhatóságukról csak annyit, hogy 14 éve vásároltunk egy CS660-as szalmarázóládás kombájnt, ami azóta is dolgozik. A gépekkel pont ugyanannyira elégedettek vagyunk, mint az egész márkakereskedői és szervizcsapattal. Az AGROTEC Magyarországnál jó szakemberekkel dolgoznak, ha alkatrészre van szükségünk, megérkezik, emberileg is jó a viszony, teljes egész a szolgáltatás, amit nyújtanak.”
 

New Holland T5 és T6 traktorok – kompakt traktorok ideális tudással odafigyelést igénylő feladatokra is

A nehéz talajmunkák sűrűjével birkózó 280-300 LE-s erőgépek mellett a tulipánfarm és a dinnyetermesztés feladataival kiegészülve különösen fontosak az univerzális, kompakt erőgépek Tóth Diánáék vállalkozásában. Ilyen téren számukra bevált megoldást a New Holland traktorok T5 és T6 szériái jelentik, amelyből egy T5.95-ös és egy T6.120-as dolgozik Abádszalókon.
„A New Holland T5 traktorunk 8 éve, a T6-os pedig 6 éve a családunk tagja. Elégedettek vagyunk velük, hiszen az alapvető szervizelési munkákon túl még semmilyen problémánk nem volt ezekkel a gépekkel. A fogyasztásuk jó, a nyomatékuk szintén, így vonóerőben is csak dicsérni tudom őket. Szántástól kezdve a permetezésen át az aratási pótkocsizásig minden téren megállják a helyüket. Kifogástalan felszereltségük, de egyszerre könnyen kezelhető, könnyen tanulható erőgépek is, amelyekkel még az idősebb gépkezelők is könnyen szót értenek.”
A New Holland márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. részéről a térségben dolgozó gazdák munkáját segítő Cs. Tóth Zoltán gépértékesítő szerint a kedvező gazdálkodói véleményt nem a véletlennek köszönhetik ezek a szériák.
Masszív motorteljesítmény, kezelőbarát irányítószervek, nagytraktoros kényelem. A New Holland mérnökei tudatosan egyesítették mindezt már a 75 LE-vel induló legkisebb T5-ös New Holland traktorokban is. A New Hollandnál tisztában vannak vele, hogy nálunk a 90-120 LE közötti kategória fogy legnagyobb darabszámban, így erősségekkel zsúfolták tele az ezt képviselő T5 és T6 modelleket. Optimális tengelytávval, az első kerekek nagy befordulási szögével biztosított mozgékonyság mellett dolgozhatunk velük. A kényelemről pedig a rugózott kabin vagy az opciósan választható mellsőhíd-rugózás gondoskodik. A New Holland T5 traktorokban mindezt 5420-5500 kg emelési kapacitás, 84-108 literes hidraulikaszivattyú teszi optimálisan kihasználhatóvá, míg a 125-180 LE közötti T6 szériában az akár 6 hengeres motorral is kérhető modellek 150 literes szivattyúikkal 7864 kg-os emelési kapacitásra képesek. Szerelhetjük őket gyári mellső függesztésű TLT-vel, képesek homlokrakodó gémmel dolgozni, PowerShift vagy AutoCommand váltóikkal pedig kombinálják a hatékonyságot az akár 50 km/óra haladási sebességgel.”
 

Precíziós gazdálkodás: az új CR New Holland kombájnokkal tovább növelhető a hatékonyság

Tóth Diánáék gazdaságában több erőgép is évek óta 2,5 cm pontosságú RTK korrekcióval dolgozik, az igazi fejlesztések azonban csak most következnek.
„GPS-vezérelt robotkormányzással zajlik a talajmunka, növényvédelem, így dolgozunk a vetőgépekkel is. Érezhetően javult az üzemanyag- és inputanyag-felhasználás egyaránt. Ebben látjuk a jövőt a mezőgazdaságban, ennek megfelelően vásároltunk két új New Holland CR 8.90-es kombájnt is, amiket gyárilag 100%-ban a precíziós gazdálkodáshoz készítettek fel számunkra. Ezek képesek megadni azt a plusz területteljesítményt, amit az üzemméretünk indokol, ráadásul szemtisztaságuk, kezelhetőségük, tanulhatóságuk egyaránt kifogástalan. Mindkét kombájn InstelliSense automatizált cséplésvezérléssel érkezik majd, a szenzoros hozam- és nedvességmérő rendszerük, a szemtisztaság és szalmaminőség terén kiemelkedő ikerrotoros technológiájuk társaságában sokat várunk ezektől a gépektől is.”
Cs. Tóth Zoltán gépértékesítő szerint a mennyiségben és minőségben egyaránt maximumra törekvő gazdák körében jó okkal népszerűek a CR New Holland kombájnok. „A kabinból állítható szárnyas rotorborításokkal, a cséplés és leválasztás intenzitásának szabályozhatóságával, azzal, hogy érzékelőrendszereiken keresztül ezek a kombájnok képesek a terményfajták és az időjárás egyediségeihez alkalmazkodni, akár 20%-os kapacitásnövekedés érhető el a betakarításban. Arról a könnyebbségről nem is beszéltünk, amit az automatizált cséplésvezérléssel előre programozott 4 betakarítási stratégia nyújt a kezelőknek – Minimális Veszteség, Legjobb Minőségű Tisztamag, Maximális Kapacitás vagy Állandó Kapacitás.”
Kiemelkedő munkabírású megbízható traktorokat keres a precíziós gazdálkodáshoz tervezve? Bízza a feladatot a New Hollandra a márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től: www.agrotec.hu/kapcsolat.
 
Cikkünk megjelent a Profi Magazinban.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.