Főoldal BLOG New Holland gépek "Más kertészeti traktorokhoz képest a tudásuk ég és föld" – New Hollandok a Haraszthy Pincészetnél

"Más kertészeti traktorokhoz képest a tudásuk ég és föld" – New Hollandok a Haraszthy Pincészetnél

15. 06. 2023 , Agrotec Magyarország Kft.

Amit a reformkorban egy kalandos életű magyar gróf ajándékozott az USA-beli szőlészeteknek, azt a rendszerváltás után Kaliforniából egy argentin üzletember közvetítésével kapta vissza a magyar borászat.

Ez az Etyek-Budai borrégió ikonikus Haraszthy Pincészetének története, ahol a klasszikus fehérboros hagyományokat az amerikai kísérletezőkedv komoly technológiai fejlesztéseknek köszönhetően olyan testes vörösborokkal gazdagította sikeresen, mint a malbec vagy épp a klasszikus bordaux-i házasítások. Hogyan haladt mindez a pincészet parkolójában végzett kísérletektől a 350 000-res palackszámig? Miért választják ehhez ma már a szőlészetben kérdés nélkül a New Holland kertészeti traktorokat?
 
A pincészettől Kollai Sándor ügyvezető segítségével ennek jártunk utána.
 
Kollai-Sandor.jpg


Ahol a kiváló bor legalább annyira amerikai virtus, mint magyar: a Haraszthy Pincészet

 
Egy völgynyi Argentína, néhány hektár Bordeaux, mindez a Napa-völgy borászati technológiájával házasítva, ami mégis hamisíthatatlanul magyar. Etyek térségének második legnagyobb pincészete nem véletlenül viseli Haraszthy Ágoston, az USA-ba kivándorolt magyar gróf nevét, aki amellett, hogy várost alapított és seriffként is tevékenykedett, gyakorlatilag lefektette a helyi borászat alapjait Kaliforniában. Az etyeki szőlészet tulajdonosa az argentin Carlos Coelho ugyanis pontosan ugyanezt az örökséget hozta vissza az országba a ’90-es évek elején.
 
A Haraszthy Pincészet alapítója az 1990-es években szeretett bele az itteni borokba, tájakba és magyar feleségébe, ez a szerelem arra ösztönözte, hogy hasonlóan az amerikai borászatot megalapozó Haraszthy grófhoz, az óceán túlpartján valami újba vágjon bele. Ez a hagyományokon nyugvó kísérletezés több területen tetten érhető a mai napig a Haraszthy Pincészetnél” – meséli a kezdetekről Kollai Sándor, a pincészet szőlészeti termelését biztosító Irsay Szőlőtermesztő Kft. ügyvezetője, aki 2011-ben tért haza az USA-ból, hogy szakértőként segítsen a pincészet szőlészeti bővülésében.
 
visit_us_carousel_bg_v1-2-e1648824712926.jpg 

„A Haraszthy Pincészet eleinte csak Etyeken, az Öreghegy térségében termelt szőlőt, onnét vásárolt fel gyümölcsöt a borokhoz. Az áttörést 2016 hozta el, ekkor ugyanis eladóvá vált egy száz hektáros birtok a térségben, Válon, amit azonnal megvettünk. A pincészet életében ekkor indult komolyan az újító szemléletű szőlészeti munka és gépesítés, építve Veress Miklós, soltvadkerti szőlész tapasztalatára.”
 
A pincészet minden téren követi a tradíción nyugvó újítás mottóját, ez bővítette ki a térségben megszokott fehérszőlők sorát olyan argentin kedvencekkel az ültetvényben, mint a malbec.
 
Túlnyomó többségében megmaradtak az Etyeken szokásos fehér fajták - Irsai, királyleányka, chardonnay, sauvignon blanc. De nyitottunk a kékszőlők irányába is. A pinot noirnak például helye van Etyeken, de az argentin örökségnek megfelelően meg kellett próbálnunk a malbecet is. A váli területen van egy olyan lejtő, ami mikroklíma és talajadottságok terén egyaránt ideális a fajtának. Kaliforniából jól ismertem már az igényeit, tudtam, nincs szüksége olyan hőösszegre, ami itt Etyeken akadályozná az alacsony terhelés melletti sikeres termesztését. A pincészet parkolójába tesztként elültetett pár tőke így kiköltözött a területre, először kísérleti jelleggel készítettünk egy fél hordónyit a malbecből, ami annyira jól vizsgázott, hogy úgy döntöttünk, folytatjuk. 2018-ban telepítettünk be 1,5 hektárt a fajtával, a térség adottságaira építve a malbec mellett fél hektár merlot és fél hektár cabernet franc is helyet kapott, ezzel utat nyitottunk a bordaux-i házasítások felé is. Ebből néhány hónapja debütált az első, 2020-as évjáratunk, a pozitív visszajelzéseket látva úgy tűnik, megérte belevágni ebbe a kísérletbe.”

 
kep1-scaled-e1648824352299.jpg
 

Nincs csúcsbor kiváló kertészeti traktor nélkül: szintlépés a New Holland T4F-fel

 
Kollai Sándor kiemeli, a szőlészet sem kivétel, a mezőgazdaságot jellemző munkaerőhiány itt is komoly problémákat okoz. Az egyre extrémebb időjárás miatt növekvő fertőzésnyomás társaságában ezért aki ma csúcsborokat szeretne készíteni itthon, annak muszáj gyors léptékben gépesítenie.
 
„A Válon megvásárolt birtok legalább akkora feladatot jelentett, mint lehetőséget, ugyanis az ott található ültetvények rendkívül rossz állapotban voltak. Évente 15-20 hektáron ültettük újra a tőkéket, amihez fém távtartórendszerben és 2,4 méteres sortávban gondolkoztunk, a tőtávok 85-90 cm-rel lettek beállítva – ez intenzív termesztést tesz lehetővé, de nem szűkíti le az alkalmazható technológiát. Speciális Cor-Ten oszlopokat alkalmazunk, mert ezeknek nincs tájidegen, fémes csillogása, a mesterséges rozsdabevonattal a barna oszlopok izgalmas részét képzik a látképnek.”
 
A modern gépesítéshez végül a New Holland kertészeti traktorokon át vezetett az út a birtokon.
 
Egy másik gyártó kisebb traktora után 2017-ben érkezett az első 100 LE-s teljesítményre képes New Holland T4F kertészeti traktorunk, aminek a tudását az elődökhöz hasonlítva csak annyit mondtak a kezelőink, hogy »ég és föld«. A gépmárkát Veress Miklós ajánlotta, akkor már számos gazdálkodó használta a térségben, és nagyon jó véleménnyel voltak róla. Az akkor meghirdetett kertészeti pályázat részeként beszereztünk egy számunkra ideális felszereltségű erőgépet, ami a tudásával egyszerre több dolgot is orvosol. Az egyik, hogy segít kiváltani a hiányzó munkaerőt, gyorsítja a reagálásunkat, ami például az extrém időjárás miatt emelkedő fertőzésnyomás miatt fontos kérdés a növényvédelmi munkáknál. A másik, hogy a precíz irányíthatóságával minden műveletnél biztonságban tudjuk a tőkéket. Ráadásul a fülkéje, ergonómiája is kiváló, ami azért fontos, mert így a kezelőink is érzik, megbecsüljük a munkájukat.”

 
11-e1648809488585.jpg 


Mi teszi kiemelkedővé a New Holland T4-es kertészeti ültetvényes traktorokat a piacon?

 
Ábrahám Zsolt, a márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. gépértékesítője szerint a legfontosabb különbségeket a gépkezelők a „bőrükön érzik” ezekben a 2023-ban megújult erőgépekben:
 
  1. A szűkített nyomtávú, 1061-1229-1398 mm-es minimálszélességű, 80-120 LE közötti New Holland T4 traktorok ugyanis a kategóriájukban kiemelkedően komfortos, tágas kabinnal készülnek. Az AGROTEC Magyarország a kezelők egészségére gondolva speciális Blue Cab4 kivitelben rendeli be ezeket, amelyek túlnyomásos kabinja a karbonszűrős rendszerrel tökéletesen kiszűri a növényvédőszereket a munkák során.
     
  2. A gépek kézhez tervezett kezelőszerveivel, nagytraktorokból ismert érintőkijelzőivel minden művelet maximális finomsággal irányítható! A SuperSteer elsőhíd a hagyományos traktorok 50-55 fokos bekormányzási szöge helyett 76 fokos bekormányzást tesz lehetővé, miközben a tengelytávot növeli 10-15 cm-rel, így egyszerre nyújt maximális kormányozhatóságot és stabilitást a szőlőkben.
     
  3. A New Holland T4F traktorokat a magyar szőlészeti elvárásoknak megfelelően még erősebb, 80 l/perc teljesítményre képes MegaFlow hidraulikarendszerrel rendelik be. Ehhez választható akár 32 előre és 16 hátrameneti fokozattal ellátott fél-Powershift váltó is.
Mindezt Kollai Sándor is megerősíti a tapasztalatok alapján.
„A New Hollanddal dolgozó gépkezelőink sokat dicsérik a joystick és a kezelőszervek kézhez tervezett felosztását és azt a rendkívül finom munkavégzést, amire a nagyteljesítményű hidraulika dacára képes az erőgép. Ezekben a gépekben a fülke magasabban ül, kiváló a rálátás munkaeszközökre. Nálunk első-hátsó hidraulikakörökkel felszerelve dolgozik a gép: 2000 literes vontatott permetezőgéppel végezzük a növényvédelmet, az erőgépre bízzuk a csonkázást, talajmunkákat – kultivátorozást és tárcsázást –, vásároltunk hozzá egy lombszívót munkagépet is, így már a ritkításoknál is kiválthatjuk az emberi munkaerőt. Dolgozunk vele műtrágyaszóróval, szüretkor pótkocsizik, de a távtartórendszer leszúrását az első hárompont függesztéses hidraulikával végeztük. Jól kombinálta ilyen téren is az erőgép a teljesítményt és a pontosságot.”
 
 
 BIK_9785.jpg


„A megbízhatóságát látva gondolkodás nélkül vettük meg a következő New Holland kertészeti traktorunkat”

A Haraszthy Pincészet munkatársa kiemeli, a New Holland T4F 100 LE-s erőgép és ahhoz az AGROTEC Magyarországon keresztül biztosított márkaháttér olyan stabil alapot jelentett a munkához, hogy a géppark bővítésekor gyakorlatilag automatikusan választották ugyanennek a traktornak a felfrissített modelljét.
 
Az új New Holland T4F kertészeti traktort az előző gép megbízhatósága és tudása adta el számunkra. Jelenleg évi 350 000 palack bort állítunk elő, de a célunk az 500 000-res tételszám, amit egy még 20 hektáros beültetésre váró területtel együtt szeretnénk elérni. Ehhez nem engedhetünk meg hibát a gépeink terén sem. A borászaton belül ezért a célért dolgozik egy rendkívül igényes borász kolléga a legmodernebb technológiák segítségével, odakint pedig ezt adják meg a New Holland traktoraink. Az AGROTEC Magyarország Kft. munkatársai a garanciaidőn túl is készségesen állnak rendelkezésre, eddig még bármire szükségünk volt, azt gyorsan, szakszerűen megoldották. Helyben Ábrahám Zsolt értékesítővel is jó a kapcsolat, ajánlások, kérdések megválaszolása terén egyaránt számíthatunk rájuk.”

Cikkünk megjelent a MMG Borászati Füzetek című lapban. 
 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.