Főoldal BLOG New Holland gépek 40 éves a tökéletes gépi szőlőszüret: New Holland Braud szőlőkombájnok NORIA gyűjtőrendszerrel

40 éves a tökéletes gépi szőlőszüret: New Holland Braud szőlőkombájnok NORIA gyűjtőrendszerrel

31. 08. 2020 , Agrotec Magyarország

A szőlészek szerint, aki számot vet a jelen trendjeivel tudja, a munkában kikerülhetetlenné vált a gépiszüret. Hiszen olyan modern szőlőkombájnokkal, mint a New Holland BRAUD szériája a reduktív készítésű boroknál gyorsaságuk, hatékonyságuk behozhatatlan minőségbeli előnyt jelent. Míg teljesen szabályozható rázórendszerüknek hála olyan tisztaságra, minőségre képesek, amelyekre csúcsborokat is nyugodtan alapozhatunk.

Mindez egy kis, különleges anyagú és formájú gumikelyheken nyugszik a New Holland BRAUD szőlőkombájnok esetében. Ez a NORIA-gyűjtőrendszer, amely idén 40 éves.
 
A mostani cikkben a NORIA gyűjtőrendszer történetének nyomába szegődünk. Valamint Thummerer Tamás, a Thummerer családi pincészet szőlészeti üzletágvezetője segítségével bemutatjuk, miként vizsgázik most már hosszú évek óta a géptípus Magyarország egyik ikonikus családi pincészeténél!
 

„A szőlőkombájn mára megkerülhetetlen, megfelelő választással a minőségben sem jár kompromisszumokkal”

A Thummerer Vilmos alapította pincészetet nem kell hosszasan bemutatni a borkedvelőknek. Az Egri Borvidék egyik ikonikus családi birtoka 120 hektár szőlőt művel meg Noszvajról, markáns, erőteljes és fűszeres nagy vörösboraikat, fehérjeiket és rosé-ikat egyaránt maximális minősére törekvés jellemzi. Nem véletlen, hogy a pincészet az 1995-ös Év bortermelője díj mellett a 2011-es Év pincészete díjjal is büszkélkedhet. A minőség kérdése a szőlőkombájnok esetében azért lehet érdekes, mivel hosszú évekig képezte vita tárgyát szőlész-borász körökben, hogy a gépiszüret egyenrangú alternatívája lehet-e valaha is a kéziszedésnek. Thummerer Tamás szerint, aki a Debreceni Egyetemen megszerzett kertészmérnöki diploma után vette át a szőlészeti feleségével a szőlészeti feladatok irányítását pincészetükben, a mai trendek egyértelműen a szőlőkombájnoknak kedveznek.
„Édesapám idejekorán látta, mekkora problémát jelent a minőségi borok készítésében az, hogy egyre nehezebb megfelelő számban szőlőmunkásokat találni. Ugyanis a hibátlan végeredményhez egy szőlőt abban az időpontban kell leszüretelni, amikor érés szempontjából az ideális állapotban van. Nem előtte, nem utána. Ez egy maximum néhány napos ablakot jelent, ha ezt nem tudjuk tartani, mert nincs elegendő munkaerő az egy egész év munkáját veszélybe sodorhatja. Erre válaszként szereztük be az első New Holland szőlőkombájnunkat úgy 15 éve. Persze, voltak viták, hogy milyen minőséget képes produkálni a gépiszüret. De tényszerűen az látszik, hogy ma több szempontból is a szőlőkombájnok tudnak jobb minőséget biztosítani a szőlőben. Reduktív boroknál ez vitathatatlan, hiszen egy szőlőkombájnnal hajnalban kint lehetünk az ültetvényben, nagyságrendileg 2 óra alatt képes annyi bogyót lerázni és betakarítani, mint egy 100 fős csapat egész nap. Az, hogy a tőkétől akár 30 perc alatt a feldolgozóba juthatnak a szőlőszemek, azok nem állnak fél napot a tűző napon, nem melegszenek fel, oxidálódnak rendkívül fontos előnyt jelent. De esetünkben mindez a csúcsborokra is igaz. A szüretelést ott is géppel végezzük és nagyon szép eredményeket érnek el. 120 hektáron van szőlőnk, ennek nagyságrendileg 90%-át takarítjuk be gépileg. Ma nem látszik, hogy a trend megfordulna és az emberek hirtelen kedvet kapnának kézi munkához. A szőlőkombájn mára épp ezért megkerülhetetlen, megfelelő választással a minőségben sem jár kompromisszumokkal.”.
 

NORIA felhordórendszer a gép szívében, ami mindezt lehetővé teszi

A széria megalkotása óta 15.000 BRAUD szőlőkombájn gördült a Coëxben található üzem gyártósoráról. Természetesen, ilyen népszerűség nem a véletlen műve, keményen megdolgoztak érte fejlesztőmérnökök. A szőlőkombájn SDC (Shaking Dynamic Control) rázórendszerét vezető hatékonyságúnak tartják világszerte, a benne található rázórudak egymástól függetlenül rögzítettek. A géppel folytatott rázás teljes mértékben szabályozható, így a szüretelt fajta igényéhez állíthatunk mindent. Maximális hatékonyságú gépi szüretelést folytathatunk olyan rázás-intenzitás mellet, amely még semmilyen kárt nem okoz a bokrokban.”meséli Lőrincz István, a New Holland márka hazai kizárólagos forgalmazójának, az Agrotec Magyarország Kft.-nek termékmenedzsere.
Ami azonban a hatékony és kíméletes munkát lehetővé teszi, az a speciális anyagból kialakított gyűjtőkosár-rendszere a NORIA, amely idén ünnepli 40-ik születésnapját.
A Braud 1979-ben alkotta meg a szőlőkombájn sorozata egyedülálló szüretelőrendszerének szívét, a NORIA szállítókelyheket. Ezekben gyűlnek össze a szőlőfürtökről lerázott bogyók, a technológia zsenialitását az adja, hogy lemásolja, amit az emberi szüretelők tesznek: vödröt tart a fürtök alá, majd a gravítációra bízza a többit. A megoldást 1980-ban aranyéremmel jutalmazták a SIMA-n is, amely fenntartható mezőgazdaság számára lényeges technológiai megoldások egyik jelentős nemzetközi seregszemléje.” – meséli Lőrincz István.
A NORIA kelyhek poliuretán alapanyaguknak köszönhetően egyszerre rugalmasak és tartósak, hosszú élettartammal képesek gondosan, veszteség nélkül összegyűjteni a szőlőszemeket. A felhordóegység láncsebessége megegyezik a gép sebességével, de ellenkező irányba halad, így lehetővé teszi a rugalmas kosarak számára, hogy fix pozíciót vegyenek fel a tőkék körül. Ezzel minimalizálhatóak az ültetvénykárok, maximális betakarított bogyómennyiség mellett.”
A New Holland termékmenedzsertől azt is megtudtuk, hogy a márka fejlesztése természetesen azóta is folyamatos. 1999-ben debütált a kombájnok sorában az SB65, amelynek XXL kosármérete teljesen új lehetőségeket teremtett a gépek előtt olyan termések betakarítását is lehetővé téve, mint az olajbogyók. 2002-ben a VL szériában tovább fejlesztették a NORIA felhordórendszer rugalmasságát, kettőre növelve a benne található szegecselt lemezek számát. A fejlesztések sora 2017-ben zárult: a gyűjtőedények tetejére műanyag patent került, így bármilyen probléma esetén gyorsan, egyszerűen, szerszámok nélkül végezhető el a javítás.
„A szüretelési folyamat eredményességéhez ezen túl természetesen szükségünk lesz egy nagykapacitású szállítószalagra is. Ennek szélességét a legújabb New Holland Braud 9000M és 9000L modellekben épp ezért megnövelték a tervezők. Ez munkagyorsaság szempontjából is előrelépés, de egyben tisztább betakarítást is jelent. Ugyanis a szőlőkombájn tisztítóventillátorai így szinte maximális hatékonysággal távolíthatják el a bekerült szennyeződéseket.” – összegzi a lefontosabbakat a géptípus műszaki fejlődéséről Lőrincz István.
 

Mindez milyen szüretelési minőséget jelent a gyakorlatban?

Thummerer Tamás elmondta, hogy ők csak a saját nevükben nyilatkoznak, de gép biztosította szüretelési minőséggel maximálisan elégedettek.
Tényleg nem gondolom, hogy bármilyen másik kombájn különbül leszedné a szemeket. A New Hollandé egy nagyon jól állítható gép, pontosan beállíthatjuk azt az amplitudót, amivel a rázást végzi. Így minden szem lekerül, anélkül, hogy feleslegesen ráznánk a tőkéket. Nagyon szépen leválasztja a szemeket a kocsányokról, a levelektől nem fosztja meg a növényeket. A leszedett szőlő nagyon tiszta, legfeljebb apróbb szárazlevélmaradványok, egy-egy kisebb kocsány kerülhet bele, amit már nem tudott megfogni a rosta.”
A szőlész szerint a gyakorlati tisztaság és a bogyók sértetlensége a szüret után a gyakorlatban fajtafüggő. „Például egy Cabernet Franc-nál annyira ép bogyókat szüretelünk le, hogy mielőtt betesszük a taposó-erjesztő tartályba, egy darálón kell átnyomnunk a szőlőt. Egyáltalán nincsenek ugyanis megroppanva. Míg egy Kadarkánál szinte lé állapotú szőlőt szállítunk be, mert ott olyan vékony a héj és olyan könnyen pattan szét és engedi ki a levét a fajta.”
 

Költséghatékony munka, univerzális használat

Lőrincz István szerint, amit még a New Holland BRAUD széria estében nem szabad elfelejteni, azok az üzembentartást, gazdaságos üzemeltetést és tisztítást segítőtő fejlesztések, amelyek minden gépben megtalálhatóak.
„A legújabb BRAUD szőlőkombájnokat úgy tervezték, hogy minimalizálják a karbantartási időt, költségeket. Az intelligens előmosási programnak hála a tisztítás akár 20 perc alatt elvégezhető. A szállítószalag élettartama körülményektől függően akár megháromszorozódott az új modellekben. 144 és 188 lóerő közötti FPT motorjaikat a teljesítmény és az üzemanyagtakarékosság jegyében tervezték, 600 órás üzemidőre kalkulálva az első kötelező szervízmunkákat. Kezelésük egyszerű, IntelliView™ IV érintőképernyőjükkel minden paraméter gyorsan állítható. Valamint a gazdag kiegészítőeszköztár – permetező, előmetsző, csonkázó, levelező – segítségével a szőlőkombájnt multifunkciós munkagéppé alakíthatjuk az ültetvényekben.”
 

Mindez a Thummerer szőlőbirtokon a következő teljesítményt teszi lehetővé:

„A szőlőink 2 méter 40-es sortávolságával és 6 km/h-s haladással ez a kombájn 1 óra alatt nagyon kényelmesen leszed egy hektár szőlőt. Amibe beleszámítom a fordulókat, rövid sorokat is. Érdemes megismerkedni a képességeivel.”
 

A New Holland szőlőkombájnok értékesítését hazánkban az Agrotec Magyarország Kft. végzi 14 területi központtal. Amennyiben gépvásárlással biztosítaná a hatékony, minőségi szüretelést ültetvényén, vagy csak bővebb tájékoztatásra lenne szüksége, keresse bizalommal gépértékesítőinket elérhetőségeiken!

Képgaléria

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.