Főoldal BLOG New Holland gépek New Holland FR Forage Cruieser silózók: maximális profit, kényelmesen!

New Holland FR Forage Cruieser silózók: maximális profit, kényelmesen!

20. 09. 2020 , Agrotec Magyarország

Tartson egy gazda tejelő teheneket vagy húsmarhákat, az állatok esetében egyformán igaz a régi mondás: az vagy, amit megeszel! Minél jobb ugyanis az alaptakarmány, annál jobb annak tápértéke, ami meghatározza az értékesítésre szánt tej vagy marhahús minőségét is.

Lényeges, hogy tudjuk, melyik silózó körözi le versenytársait szilázs- és szenázskészítés terén, fűféléknél vagy épp kukoricánál. Profitunk maximalizálásához ezen felül még fontos, hogy választott gépünk mindezt kimagasló üzembiztonság mellett, ideális üzemanyag-teljesítmény arány mellett biztosítsa. De melyik silózógép képes mindezt kompromisszumok nélkül megadni? A New Holland silózóinak új generációja felnőtt a feladathoz!
A Nyugat-Európában piacvezető silózógép széria műszaki tartalmát, egyediségeit, független tesztekkel igazolt üzemanyag-takarékosságát járjuk körül a mostani cikkben. Valamint a harmadik generációs családi gazdaságukban tejelő tehenekkel foglalkozó Molnár Balázs segítségével azt is bemutatjuk, miként teljesít egy ilyen gép hazai viszonyok között.
Hibátlan silózott takarmányok: siker csak erőteljes, megbízható géppel lehetséges!
Az állattartással foglalkozó gazdaságokban a silózott takarmányok előállítása olyan alapvető feladat, amely folyamatosan próbára tesz embert, gépet egyaránt. Ahhoz ugyanis, hogy a légmentes körülmények között tartósított takarmány beltartalmi mutatói ideálisak legyenek, a gabonanövényt, kukoricát, lucernát azok érésének csúcsán kell betakarítani. Sem előbb, sem később. Rendkívül sok múlik majd tehát a silózógépen, annak üzembiztonságán, teljesítményén és fogyasztásán. A feladathoz számos gyártó modelljei közül választhatunk. Azonban, ha olyan gépet keresünk, amely mind a gépkezelőnek nyújtott kényelem terén, mind ár-érték arányban kimagaslik a mezőnyből, a Győr-Moson-Sopron megyében, Vásárosfaluban gazdálkodó Molnár Balázs szerint a New Holland FR Forage Cruiser silózói jelentik az ideális választást.
Tejelő tehenészetünk van Vásárosfaluban, amelynek munkáiban ma már a családunk három generációja – édesapám, öcsém, az egyik fiam és jómagam – veszünk részt. Az állatállományt 100 tehén, valamint hasonló számú szaporulat adja, amelyet 300 hektár termőfölddel szolgálunk ki. Az állatok ellátásához elengedhetetlen a jó minőségű takarmány, azonban ezt silózással biztosítani korántsem egyszerű feladat. Ugyanis ha tökéletes minőséget célzunk, akkor a munkához az aratásnál is rövidebb időnk van. Kukorica estében nagyjából két hét az az időszak, ami megfelelő. Amennyiben az idei évhez hasonlóan ebbe beleesik egy-két esőnap, rendkívül lerövidül az időkeretünk. Így a legfontosabb szempontot a teljesítmény mellett az üzembiztonság jelenti egy ilyen gépnél. A New Holland silózók korábbi generációjával már dolgoztunk, így nem volt számunkra idegen a géptípus. Tudtuk, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően az új modellek fogyasztása még jobb, szecskaminőségben pedig szintén ott van az élmezőnyben. Így amikor a gazdaságfejlesztések részeként új silózó beszerzésére szántuk el magunkat, célzottan kerestük a márka új modelljeit. Összehasonlítva azt láttuk, hogy tudásban mindre képes, amire a versenytársak, viszont ezt a piacon kiemelkedően jó ár-érték arányért teszi elérhetővé. Így az alacsony üzembentartási költségek mellett elérhető kiemelkedő minőségre szavaztunk az új New Holland FR Forage Cruiserrel, amelyet a hivatalos magyar márkakereskedő Agrotec Magyarország Kft.-től vásároltunk meg.”
 
Széles terménycsatorna, egyedi hajtás, a piac legnagyobb szecskázó dobja: kiemelkedő hatékonyság
Az FR Forage Cruiser silózó kombájn szériában 5 modellt találunk  - FR 480, 550, 650, 780 és 920 – amelyek 470 és 911 LE névleges teljesítmény mellett képesek biztosítani az átütőerőt a maximális termelékenységhez, gazdaságmérettől függetlenül. Mindegyik modell a piacon elérhető legszélesebb, 750 mm-es terménycsatornával rendelkezik, amelyhez hasonlóan kiemelkedő kapacitású szecskázódob tartozik. A silózó kombájnok a két síkban elhelyezett aprítókések segítségével bármilyen terménnyel képesek gyorsan elbánni. Mivel egyedi technológiai megoldásként mind az adapter, mind a behúzóhengerek külön hidraulikus hajtással üzemelnek, így még a hirtelen megugró terményhozam estén is változatlan marad a szecskaméret, garantálva ezzel az állandó, kifogástalan silóminőséget. A géphez eltérő edzettségű és profilú, cserélhető kések közül választhatunk. Ezekkel az adott terménytípushoz alkalmazkodva, elgondolásainknak megfelelő hosszúságban dolgozhatjuk fel a szálastakarmányokat. A szecskahosszt a 2X8 és 2X20 késes lehetőségek mentén 2-33 mm között változtathatjuk a vágás során az elképzelésünknek megfelelően.
„Az állattenyésztő szakmában az elmúlt 10-15 évben jelentős változások voltak. 20 évvel ezelőtt például mindenki a minél apróbb szecskaméretet kereste, mára ez változott. Régi vágású szakemberként – bár nem akarom ezeket a kérdéseket félresöpörni –, nekem a silózógépeknél ennél mind a mai napig lényegesebb, hogy a gép milyen roppantóhengerrel, milyen roppantási minőséget képes biztosítani.” – meséli Molnár Balázs. „Ugyanis a gép idősödésével, az alkatrészek esetleges apróbb kopásainak jelentkezésekor sokkal inkább ez befolyásolja majd a minőséget a munka részeként. Tapasztalatból mondom, hogy a New Holland új silózójának nincs oka ebben a tekintetben sem szégyenkezésre.”
Variflow™  roppantórendszer: kivételes növény- és szemfeltárás a kimagasló minőségért
A New Holland újgenerációs silózóiban egyedi, Variflow™  szemroppantórendszer biztosítja a takarmánynövények rostfelületének maximális feltárását, ami jobb erjedést jelent a silóban, az állatok számára pedig ennek eredményeként könnyebben fogyasztható takarmányt. Mindez a New Holland gépek esetében több ígéretnél, Molnár Balázséknál például a velük dolgozó takarmányozó cégek mintavételei is alátámasztották mindezt.
„A takarmányozó cégek, akikkel együtt dolgozunk, mindig vesznek mintát a silóból a receptúrához. A tavalyi évben az új géppel betakarított kukoricasilónk esetében sem volt ez másként, ők is alátámasztották, hogy nagyon jó minőségű takarmány alapanyagunk volt.”
A Variflow™  szemroppantó rendszer másik említésre méltó előnye, hogy roppantóhengerei szerszámhasználat nélkül kivehetőek, így a kukoricáról fűfélékre történő átállás a géppel akár 2 percre csökkenthető. Utóbbi nemcsak időt spórol meg számunkra, de annak köszönhetően, hogy a roppantók kivétele után a szecskázódob közelebb kerül a kidobó ventillátorhoz, a gép működése is hatékonyabbá válik. Ilyen estben ugyanis a fűféléknél nem léphet fel örvénylő hatás, ami kizárja az eltömődést, tovább növelve az üzembiztonságot.
 
Kimagasló motorteljesítmény, igazolt üzemanyag-takarékosság mellett
Az FR Forage Cruiser gépcsalád az erőforrásukat adó FPT Industrial Cursor 13, 16 és V20 motorok minden előnyét kihasználja  a termelékenység növeléséhez. Ezeket Tier 4B ECOBlue ™ HI-eSCR technológiával szerelték fel az FR480 - FR650 modelleken, és a Stage V ECOBlue ™ HI-eSCR 2 technológiával az FR780 és FR920 modellek esetében. Az erőforrások mindegyik esetben kiemelkedő üzemanyag hatékonyság mellett biztosítanak átütőerőt, amit a német mezőgazdasági és élelmiszeripari innovációkat kutató DLG teljesítménytesztje is igazolt. A korábbi FR 700-as típushoz viszonyítva az új szecskázómodellek 21%-kal, 0,5 liter üzemanyag / tonna betakarított termény tudták csökkenteni fogyasztásukat, miközben az áteresztőképességük 5%-kal növekedett.
Vezetőfülke csapatmunkára és kényelemre tervezve
A New Holland tervezőmérnökei azzal is tisztában voltak az új betakarítógép-család modelljeinek tervezésekor, hogy a silózás mindig csapatmunka, amely együttműködést kíván meg a gépkezelő és a kísérő gyűjtőautó vezetője között. Így eltérve más márkák gyakorlatától, ahol sok esetben ezek a gépek a kombájnok fülkéjét örökölték meg, a New Holland silózók egyedi tervezésű vezetőteret kaptak. Hangszigetelt és tágas vezetőfülkével, amelynek ívelt üvegablakaiból 360 fokban mindenre rálát a gépkezelő, valamint egy szerkeszthető felületű IntelliView™ IV monitorral, amelyről minden lényeges funkció nyomon követhető. A munkát 210 fokban állítható kivetőtorony könnyíti meg, amelyhez opcionálisan elérhető az IntelliFill™ rendszer, amely automatikusan vezérli a kísérő szállítójármű feltöltését a silózásra szánt takarmánnyal.
Az új New Holland silózónál olyan kényelmi-műszaki újdonságok érhetőek el a vezetőfülkén belül, amelyek jelentősen könnyebbé és hatékonyabbá teszik a munkát. Mi a gazdaságban a silókészítés mellett napi etetéshez is használjuk zöldtakarmány betakarításakor. Ilyen célra is kiválóan bevethető a gép, minden gazdálkodónak jó szívvel ajánlom.” – zárja a gépről folytatott beszélgetést Molnár Balázs.

Cikkünk megjelent a www.agroinform.hu oldalon. 

Képgaléria

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.