Főoldal BLOG Aktualitások A mezőgazdasági gépek helyes téliesítése milliókat érhet!

A mezőgazdasági gépek helyes téliesítése milliókat érhet!

14. 12. 2021 , Agrotec Magyarország Kft.

8+8 tipp az állag- és értékmegőrzéshez
A gyakorlott gazdálkodók tudják, a sikeres tavaszi szezonkezdésért már az őszi leállás utáni nagyszervizzel, téliesítéssel megkezdődött a munka az ágazatban. 

A modern mezőgazdasági gépek bekerülési árát ugyanis csak azok a gazdaságok képesek visszatermelni, akik megadták azt a gondoskodást gépeiknek, amit a finom elektronika, összetett műszaki tartalom megkövetel.
Gyors téliesítési tipplista a New Holland mezőgazdasági gépek márkakereskedője, az AGROTEC Magyarország Kft. segítségével! 

 

Minden mezőgazdasági gép megérdemli a szakszerű tárolást!

A mezőgazdasági gépek állag- és értékmegőrzésének alapját a megfelelő tárolóhely biztosítása jelenti a téli időszakban. Ez lehetőleg legyen fedett, esetleg szellőztethető, zárt helység. Válasszunk a termény, vetőmag és műtrágya tárolásától távol eső helyszínt. Ezzel csökkenthető a korrózió vagy épp a rágcsálók okozta károsodás kockázata. A házi felkészítés teendőin túl mindig vizsgáltassuk át a gépet márkakereskedőnkkel is! Így biztosan megfelelő időben, gyári alkatrésszel elvégezhető egy javítás, ha egy hibára fény derül! A New Holland márkaszervizekben ilyenkor előforduló akciókkal ez a gondoskodás ráadásul extra megtakarítást is jelenthet a gazdának!
 
 

Általános tippek mezőgazdasági gépek téliesítéséhez

  1. Ellenőrizzük a fagyálló folyadék mennyiségét és annak fagyáspontját, ügyelve a gyári előírásokra!
  2. Az összes kezelőelem legyen üresbe állítva, ideértve az elektromos kapcsolókat és a rögzítőféket is.
  3. Az indítókulcsot ne hagyjuk a gépben.
  4. A hidraulikus munkahengerek szárai a védelmük érdekében behúzott helyzetben legyenek, az esetlegesen kint maradó szárrészt kenjük be kenőzsírral.
  5. Végezzük el a kenést a zsírzópontokon.
  6. Töltsük fel az üzemanyagtartályt, amennyiben lehetséges, tehermentesítsük a gumiabroncsokat!
  7. Ne feledkezzünk meg a gép áramtalanításáról sem. Itt emlékeztető: ha van DEF/AdBlue egység, bizonyos körülmények esetén legfeljebb 4 hónapig maradhat kikapcsolt állapotban!
  8. New Holland traktorunk, kombájnunk, az AGROTEC Magyarország Kft.-től vásárolt munkagép esetében mindig kövessük a kezelési utasításban leírtakat a gépek tisztítása, karbantartása során!


Tippek a kombájnok téli felkészítéséhez

  1.  Gabonakombájnoknál a gépen felejtett szalmatörek, szennyeződés magába szívja a nedvességet, fokozva a rozsdásodás kockázatát, így itt különösen ügyeljünk a tisztításra.
  2.  A nagynyomású mosás előtt használjunk sűrített levegős tisztítást. Mosás után indítsuk el a motort, kapcsoljuk be a cséplőszerkezetet.
  3. Távolítsuk el a rostákat és tisztítsuk meg azokat.
  4. Szíjakat és láncokat előírás szerint kell karbantartani.
  5. Rozsdásodás megakadályozására az összes kifényesedett felületet fessük le (a szíjtárcsák és variátortárcsák kivételével), vagy vonjuk be rozsdagátlóval, olajjal, illetve zsírral.
  6. Havonta érdemes a motort elindítani, variátorokat megmozgatni, klímát elindítani 10°C feletti környezeti hőmérsékletnél.
  7. Szőlőkombájnoknál különösen ügyeljünk a serleges felhordó íves pályájának korrózióvédelmére: a serleges felhordók kihúzása után lássuk el azt védőréteggel.
  8. A szállítószalagokat, verőléceket vegyük le, verőléceket tároljuk eredeti csomagolásban. A verőléceket, valamint serleges felhordókat és szállító szalagokat rakjuk kiterítve, fagymentes helyre.

A szezon előtti üzembehelyezésnél szintén kövessük a kezelési leírás utasításait. Kapcsolódó kérdésekben keressék bizalommal a területileg illetékes AGROTEC Magyarország Kft. központot!


Cikkünk megjelent a Magyar Mezőgazdaság heti magazinban
 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.