Főoldal BLOG Aktualitások Mezőgazdasági gumiabroncs és felni csere a szezonra

Mezőgazdasági gumiabroncs és felni csere a szezonra

25. 02. 2021 , AGROTEC Magyarország Kft.

Bár a gumiabroncs és felni a mezőgazdasági erőgépek egyik legfontosabb és igen költséges alkatrésze, sokan csak akkor foglalkoznak velük, amikor már baj van. Pedig megfelelően kiválasztott, karbantartott traktorgumi, iker- és művelőkerekezés nélkül nincs megtérülő termelőmunka.

Egy szett mezőgazdasági gumiabroncs ugyanis az erőgép árának akár 8-12 %-át is kiteheti, így ha azokat nem megfelelő minőségben, rossz paraméterekkel szerezzük be, lerövidülő élettartamukkal súlyos árat fizetünk a munka során. Nem beszélve arról, hogy a futómű a hajtáslánc lényeges eleme, így kopott vagy rossz abroncsokkal elképzelhetetlen, hogy traktorunk megfelelő területteljesítménnyel dolgozzon.
 
Egy defekt, sárban elakadt gép, a csúszkálás miatt megnőtt fogyasztás olyan kiesés, amit a mai lerövidült művelési időablakok mellett nem engedhet meg magának egyetlen gazdálkodó sem. Zeke István, a New Holland mezőgazdasági gépek magyar forgalmazójának, az AGROTEC Magyarország Kft. alkatrész termékmenedzserének segítségével épp ezért az eltérő mezőgazdasági gumiabroncsok, művelő- és ikerkerekek használatának előnyeit, szakszerű kiválasztásuk tudnivalóit tekintjük át a folytatásban.
  
 

Mit nyerhetünk a megfelelő mezőgazdasági gumiabroncson, felnin?

Zeke István szerint, a mezőgazdasági gépek tavaszi szervizelésekor a futóművek általában kisebb figyelmet kapnak. Pedig alapvető fontosságú területről beszélünk.
„Egy erőgépnél a gumiabroncsok jelentősen befolyásolják a teherbírást, vonóerő kifejtést, ami a legfontosabb a szántóföldi munkáknál. Amennyiben a traktor hatásfokát nézzük, egy kerekes erőgépnél még ideális futóműnél is jelentős az a veszteség, amit a motorteljesítményhez mérten a vontatásban kihozhatunk mezőgazdasági gépünkből. A gumiabroncs deformációja, csúszása – ez a szlip – valamint a gördülési ellenállás, járószerkezeti veszteség miatt a motorerőnek csak valamivel több mint 50 %-át tudjuk vonóerővé alakítani. Minél nagyobb a gép, annál nagyobbá, és forintban is jelentősebbé válnak tehát még a kis eltérések is.” - emeli ki Zeke István.
 
„Amelyik művelési feladatra 10-20 éve akár egy hét is volt a mezőgazdaságban, azt a munkát ma a termelőknek pár nap alatt kell elvégezniük. A kevesebb időre a választ a nagyobb gép jelenti, de ahhoz, hogy ez szakszerűen dolgozzon, oda kell figyelnünk a futóművekre. Egy nagy, 200-250 LE feletti gépnél ugyanis a kopott traktorgumival csökken a teljesítmény, nő a fogyasztás. Ugyan aszályos időben, poros földeken még csak-csak elüzemelnek az erőgépek így is, de ha megjön az eső, a sáros szántóban esélye sincs egy erőgépnek elhanyagolt futóművel. Nem beszélve arról, hogy ekkora méreteknél a talajtömörödés elkerülése érdekében is oda kell figyelnünk a traktor felnik és gumiabroncsok kiválasztására. Ez ugyanis alapvetően befolyásolja mind a költségeket, mind a termést a talaj- és művelési munkákon keresztül. Ezért is terjed egyre jobban az ikerkerekek használata, amit ma már a sorközművelésben, permetezésben is alkalmaznak.”
Azonban az ikerkerekek alkalmazásához fontos, hogy tisztában legyünk működésükkel, előnyeikkel is.

 

Ikerkerekezés és művelőkerekezés: a megtérülő munkához szakszerű választás kell!

A nehéz traktorral végzett magágykészítés és egyéb talajmunkák gyakori problémája a taposás által kiváltott talajtömörödés. Ennek megelőzéséhez jelent megfontolandó eszközt az ikerkerekek használata. Zeke István szerint így minimális talajnyomással, alacsonyabb besüppedéssel kell számolnunk, miközben a megnövelt felfekvő felületnek köszönhetően számos előnyre tehetünk szert.
 
Az ikerkerekes erőgépek használatának előnyei:
 
  • jobb vonóerő-átadás
  • kisebb relatív csúszás - szlip
  • jelentős üzemanyag-megtakarítás
  • kiegyensúlyozottabb növényfejlődés
Ráadásul, ha ikerkerekes művelőkerék abroncsozást választunk, mindezek kedvező hatásait a sorközművelés terén is kihasználhatjuk.
„Ilyenkor a sorok közötti munkához keskeny, nagy átmérőjű, úgynevezett művelőkerekeket alkalmazunk, ami akkor lényeges, ha nehéz munkagépekkel dolgozunk a földeken. Az ikerkerekezés segítségével ilyenkor nemcsak a vonóerő növelhető vagy épp a tömörödés csökkenthető, de a gép keresztirányú stabilitása is javul az iker művelőkerekek alkalmazásával."

 

Mire ügyeljünk a mezőgazdasági gumiabroncs, iker- és művelőkerék, traktor felni kiválasztásakor?

Amire a New Holland gépek márkakereskedőjének szakembere figyelmeztet:
Válasszunk ikerkerekezéshez, ikerkerekes sorközműveléshez felnit, vagy csak önmagában mezőgazdasági gumiabroncsot, mindig konzultáljunk a vásárlás előtt a márkakereskedőnkkel, szakszervizünkkel!
Zeke István szerint ugyanis megfelelő ismeretek híján könnyű mellé nyúlni a mezőgazdasági traktorok ikerkerék kiválasztásánál.
Az AGROTEC Magyarország Kft-nél kétféle – Stocks vagy Schaad –rendszerű ikerkerék kapható.
 
  • Nagyon fontos az ikerkerék gumiabroncsának a kiválasztásánál, hogy a megfelelő műszaki paraméterekkel rendelkező abroncs kerüljön a főkerék mellé ikerkeréknek! Ha hibázunk, akkor a kerekek nem egyformán érintkeznek a talajjal, nem lesz megfelelő a vonóerő, nem egyformán kopnak majd kerekeink. Ilyenkor törhetnek a kapcsok is a felninél, kóvályoghat az ikerkerék, drasztikusan csökkentve ezzel az élettartamot.
  • Amennyiben nem ismerjük traktorunk műszaki paramétereit, lehet, hogy nem megfelelő felnivastagságot vagy rossz átmérőt választunk. Utóbbinál, ha lecsökken a traktor hasmagassága, akkor művelőkerekeink gyakorlatilag hasznavehetetlenné válnak.
  • Nagyobb méretproblémánál, akár a hajtást, váltót is tönkretehetjük a rossz futóművel, ami többmilliós hiba.
  • Számtalan további tényezőt is figyelembe kell venni: a gumiabroncs profilmélysége, terhelt sugár, gördülőfelület – és még sorolhatnánk, aminek egyeznie kell a traktorunk márkájának, típusának elvárásaival. Különben többet ártunk, mint használunk egy kerék vagy traktor felni cserével.
Az alkatrész termékmenedzser szerint épp ezért a tavaszi szervizelés beütemezése mellett a gazdálkodók párhuzamosan keressék meg a mobilalkatrész értékesítőket is.
 

 
Milyen elvárásaink legyenek a traktorgumikkal szemben?

Természetesen van néhány szempont, amit magunk is megvizsgálhatunk, hogy tudjuk, jó úton járunk mezőgazdasági gumiabroncsunk beszerzésekor. Zeke István szerint a következőkre érdemes figyelni:
 
  • Nagyobb terhelést kell bírnia
  • Nagyobb sebességre legyen képes
  • Minimalizálni kell a talajkárosodást/tömörödést
  • Maximális hatékonyságot kell biztosítania bármilyen talajon (aszfalt, szántóföld)
  • Kopás mértékének csökkenése, vagyis hosszabb élettartam
  • Mechanikai behatások elleni védelem, vagyis erősebb szerkezet
Az erőgépek gumiabroncsai között az utóbbi időben teret nyertek az alacsony nyomású IF/VF – gumiabroncsok. Ezek minimalizálják a talajtömörítő hatást, miközben – sebességtől függetlenül – kiemelkedően jól terhelhetőek.
„Speciális kialakításuknak köszönhetően ezek a mezőgazdasági gumiabroncsok nagyobb futófelülettel, megbízható vonóerő-átvitellel bírnak. Az IF egyforma légnyomás mellett 20 %-os többletterhet bír el a standard gumiabroncshoz képest. Míg a VF 40 %-kal jobban terhelhető. Ezeknek az abroncsoknak nagyobb a felfekvő felülete, „nagyobb a lábnyoma”, így kevésbé terhelik meg egy ponton a termőföldet, javítják a húzóerőt, párhuzamosan pedig képesek csökkenteni a fogyasztást is.”
 

Legyen szó bármilyen New Holland gépről, de akár más gyártókról is, Zeke István hangsúlyozza:
„Az AGROTEC Magyarország kft. mobilalkatrész értékesítői mindig segítenek jó döntést hozni a traktorgumi, iker- és művelőkerekek kiválasztásában. A raktárkészletünk minden típust lefed, ráadásul olyan régi beszállító partnerek is segítik a munkánkat, akik kizárólag megfelelő háttértámogatással bíró, minőségi gumiabroncsmárkákkal, vastag anyagú felnikkel dolgoznak. Segítségükkel akár egyedi nyomtávval beállítva is képesek vagyunk kiszolgálni a partnereinket. Ennek is köszönhető, hogy ezen a téren csak pozitív visszajelzéseket kapunk a gazdáktól, akik az AGROTEC-en keresztül intézik a felnik, gumiabroncsok, iker- és művelőkerekek beszerzését.”
 

 
Olcsó, külföldi traktorgumi, traktor felni a netről: mitől pénzkidobás a legtöbb esetben?

Bár számtalan hirdetés kínál a neten olcsó traktorgumikat vagy felnit, ha a megtérülést tartjuk elsődlegesnek, ezeket jobb messze elkerülni.
 
Az olcsó külföldi gumik leggyakoribb hátrányai között találjuk ugyanis:
 
  • Sokszor 4-5 éves abroncsokat kínálnak kedvezményes áron, ami hiába nem volt felszerelve, az alapanyaguk ettől még rideggé válik, tönkremegy.
  • Az ilyen értékesítőknek általában nincs megfelelő szerviz vagy garanciális háttere. Bármilyen probléma lép fel, magunkra maradtunk.
  • Az olcsóbb mezőgazdasági gumiabroncsoknál gyakran játszanak a profilmélységgel, „elcsalnak belőlük”, a prémium márkákhoz mérten lekeskenyítik azokat. Ahhoz, hogy az abroncs hosszú élettartammal bírjon, minél nagyobb kopófelületre lesz szükségünk.
Az olyan nagy márkakereskedők is, mint az AGROTEC Magyarország, valamint a cég beszállító partnerei ezért is forgalmaznak kizárólag megfelelő háttérrel rendelkező, megbízható abroncsmárkákat. Ezeknél ugyanis sohasem lehet panasz a méretezésre, valamint a gyors garanciális ügyintézés is mindig problémamentesen biztosított.

 

Mennyi időt tervezzünk be a gumiabroncsok, felnik cséréjére?

Az AGROTEC Magyarország esetében ikerkerekeknél az átfutás a logisztika miatt 1-2 nap, míg egyedi igények teljesítéséhez, művelőkerekek beszerzéséhez 1-2 hetes átfutással érdemes kalkulálni.
Növelje mezőgazdasági erőgépei hatékonyságát szakszerű gumiabroncs, felni beszerzéssel! Bízza a feladatot az AGROTEC Magyarország alkatrész-értékesítőire – országos lefedettséggel várják megkeresését!
 
Cikkünk megjelent a www.agroinform.hu weboldalon.
 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.