Főoldal BLOG New Holland gépek A waxy kukoricából plusz nyereséget csak igényes mezőgéppel lát a gazda

A waxy kukoricából plusz nyereséget csak igényes mezőgéppel lát a gazda

22. 12. 2023 , Agrotec Magyarország Kft.

Száraz évjáratban 3-5%-kal túlteljesíti a hagyományos kukoricafajtákat, a termést pedig prémium kifizetése mellett vásárolják fel a külföldi piacokon.

Agráripari sikertitkok Magyarország vezető energetikai társaságánál 2. rész

Száraz évjáratban 3-5%-kal túlteljesíti a hagyományos kukoricafajtákat, a termést pedig prémium kifizetése mellett vásárolják fel a külföldi piacokon – ez a waxy kukorica, ami kitörési lehetőség a magyar gazdáknak a hagyományos kultúrák nyereségét fenyegető extrém környezetben. Azonban van egy feltétel, az igényesség, amely nélkül nem fordul termőre a talajainkban rejlő lehetőség. A speciális keményítő-összetételű kukorica termesztésének úttörőjének számító Molnár István ugyanis hangsúlyozza, a kizárólag termeltetési szerződések mentén előállított áruval csak egyszer lehet hibázni, „és többet nem csörög a telefon”. Ezért kulcsfontosságú a munkához az átgondolt gépvásárlás.

Dombóvár térségében több mint 2000 hektáron növénytermesztéssel és az arra épülő egyedülálló Bioenergiafarm modell segítségével energia- és bioetanol-előállítással és a hulladékhőre építve a Lidl kereskedelmi üzletláncot kiszolgáló orchideakertészetet működtető agrárvállalkozásnál azonban kiemelik, a feladat nem ördöngösség. Két elvet kombinálnak most már évtizedek óta a sikerhez: az előregondolkozást és az újító technológiák kutatását-tesztelését a mezőgazdasági gépesítésben.

Cikkünk 1. részében a hazánk egyik vezető energetikai vállalatánál a munka megalapozásához nélkülözhetetlen mezőgazdasági ágazat indulásáról és annak kihívásairól meséltünk, valamint arról, hogy a sikerhez miért nélkülözhetetlenek a gazdaságban a New Holland gépek.

Írásunk 2. részében a cégcsoport szántóföldi üzletágában mára évente 60 000 tonnás léptékben előállított waxy kukorica lehetőségeivel és kihívásaival folytatjuk. Illetve az alapelvekkel, amelyek egyszerre szolgálják a termelőmunka és a generációváltás sikerét is.

AGRÁR-BÉTA Kft.

Az Agrár-Béta Kft.-nél a növénytermesztés osztott rendszerben zajlik – fotó: AGROTEC Magyarország Kft.
 

Waxy kukorica: a speciális növény, aminél külföldön beárazták az extra odafigyelést

Az Agrár-Béta Kft.-nél a waxy kukorica története is ott kezdődik, ahol az EU-s szabályozások miatt leáldozott a cég nevét is kölcsönző addigi főnövény, a cukorrépa – Beta Vulgaris – termesztésének. Az agrárcégnél kitartottak a hozzáadott értéket képviselő munkaigényes kultúrák mellett, így biogáz- és bioetanol-gyártáshoz illeszkedő szántóföldi termelőmunka kiépítése mellett kísérletbe fogtak egy itthon addig szinte ismeretlen, de a külföldi piacokon rendkívül keresett terményfajta, a waxy kukorica előállításával.

„Az Agrár-Béta Kft.-nél a növénytermesztés osztott rendszerben zajlik. Foglalkozunk olyan szántóföldi klasszikusokkal is, mint a búza, napraforgó vagy a hibrid kukorica, mindegyiknél jelen van a vetőmag-előállítás is, de az évek során nagy teret nyert nálunk a speciális termeltetési rendszert kívánó waxy kukorica is. Különlegességét az egyedi keményítő összetétele adja, amíg a hagyományos kukorica amilopektin-amilóz aránya 75-25% addig a waxy kukorica szinte kizárólag amilopektint tartalmaz.

Előírt nedvességtartalommal, törtszemaránnyal, 99-100%-os tisztasággal, speciális termelői elvárásokkal kell előállítani, ennek megfelelően teljesen más az értékesítési és felhasználási csatornája is a növénynek. Előre lekötött mennyiségben, termeltetési szerződés keretében állítjuk elő, majd 100%-ban külföldre értékesítjük. Tabletta vivőanyagként vagy épp lisztérzékeny gyermekek számára készülő speciális tápszer-alapanyagaként dolgozzák fel, sok más mellett. Megéri, de szigorúak a szerződési feltételek, mi ezek alapján értékesítjük a termést, a kezdeti 1000 tonna helyett most már évente mintegy 60 000 tonnát Európa több országába.”

A szigorú izolációs, tisztasági, szárítási és tárolási elvárások dacára az már az első lépéseknél kiderült, hogy a waxy kukoricával megéri dolgozni. A 2002-es indulás idején míg a kukorica tonnájáért 110 EUR-t fizettek, a waxy kukoricát tonnánként 180 EUR-ért jegyezték, a prémium felvásárlási ár pedig annak tekintetében még inkább kecsegtető, hogy a waxy vízigénye alacsonyabb, mint a hagyományos hibrid kukoricafajtáknak. A növény termesztésére először kijelölt 100 hektárnyi kísérleti terület mára több mint 1400 hektárra rúg az agrárcégnél.
 

gépek

A cég szántóföldi üzletágában több mint két évtizede dolgoznak New Holland mezőgazdasági gépek, az AGROTEC Magyarország Kft. nyújtotta márkahátérrel – fotó: AGROTEC Magyarország Kft.


Miért elengedhetetlen az igényes mezőgép a munkaigényes kultúrák termesztéséhez?

A sikerhez azonban csak olyan mezőgépmárkák dolgozhatnak Molnár István szerint a földeken, amelyek megbízhatósága maximális, tudásuk pedig hasonlóan igényes, mint a gazdálkodó agrotechnikája.

Egy ilyen speciális növény termesztése során ugyanis csak egyszer lehet eltérni az előírt minőségtől, soha többé nem keresik az embert. Minden évben meghatározott mennyiségű kukorica előállítására teszünk vállalásokat, történjen bármi, ezt nekünk a következő év augusztusában teljesítenünk kell. A termesztés kihívásait két úton lehet csak csökkenteni: jó géppel, technológiával és azzal, ha a termesztésbe nem von be az ember bizonytalan harmadik felet.”

A cég szántóföldi üzletágában épp ezért dolgoznak több mint két évtizede New Holland mezőgazdasági gépek, mert az AGROTEC Magyarország Kft. nyújtotta márkahátérrel képesek megadni azt a stabilitást, amit a speciális kultúrák termesztése megkövetel.

Az Agrár-Béta Kft.-nél ma több mint 2000 hektáron gazdálkodunk 48 fős létszámmal, 52 bioetanol-tartalmú készterméket árulunk főként külföldi vásárlóknak, 190-200 ezer tő lepkeorchidea virágzik az orchideakertészetünkben évről évre. Legyünk bármilyen precízek is, nem bírnánk el, ha a gépek hetekre-hónapokra kiesnének egy műszaki hiba vagy egy lassú szervizháttér miatt. Ekkora cégméretnél nem opció, hogy másfélszer-kétszer túlgépesítsük magunkat. Elengedhetetlen, hogy minden feladatkörben olyan gép dolgozzon, ami műszaki tartalomban és megbízhatóságban is kifogástalan. A 2001-es indulás óta emiatt jelentenek nálunk stabil pontot a New Holland gépek az AGROTEC Magyarország Kft.-től. Az időjárás ugyanis csak akkor tud segíteni a termelőn, ha az is megtett mindent, hogy a termés jó legyen. Ehhez a munka egyik legfontosabb részét a gépeink jelentik, próbáljuk épp ezért folyamatosan jó állapotban tartani azokat, illetve olyan háttérrel dolgozunk, ami gyorsan reagál, ha probléma akad. 5-8 évente újítjuk meg a gépcsomagot, és az eddigiek alapján, valamint az évente elvégzett teljesítmény-kiértékelések tükrében traktorok terén a New Hollandok mellett maradtunk, ezekből 19 darab dolgozik nálunk”

A cikk 1. részében részletesen foglalkoztunk azokkal a New Holland T7-es és T8-as erőgépekkel, amelyek speciális mezőgazdasági munkáknál is eredményesen alkalmazhatóak a talajelőkészítéstől a vetésen át a tápanyag-kijuttatással és növényvédelemmel bezárólag.

Az Agrár-Béta Kft. esetében azonban silózógépek terén is a New hollandokkal dolgoznak, ahogy figyelnek az olyan betakarítógép-újdonságokra is, mint a márka rotoros kombájnjai. Ezek közül legutóbb egy cséplésautomatizációval szerelt, a vetőmag-termesztésben elvárt minimális szemveszteséggel és maximális szemtisztasággal dolgozó CR 8.90-es New Holland kombájn is járt demonstráción a földeken. Olyan gépóriás, amely egy óra alatt akár 4-5 hektár betakarítását is tökéletesen elvégzi.

„Kombájnok terén, aki ismer, tudja, hogy más márkával dolgozom, de rajta tartom a szemem egy-egy gépkategória legfontosabb újdonságain is, hiszen a hatékony munkához nem érzelmi, hanem teljesítmény alapon kell döntést hozni. A New Holland CR 10.90-eshez a rotoros kombájnok mezőnyében annyi fejlesztést kötnek, hogy amikor lehetőség kínálkozott, éltünk vele, és megnéztük a gépet.” A cégnél a kukoricasilózást pedig egy New Holland FR Forage Cruiser silózógépre bízzák.

Mi teszi egyedülállóvá a New Holland FR Forage Cruiser silózógépeket a piacon?

Kezdhetnénk a sort a gazdaságos és erőteljes IVECO erőforrással vagy az 5 modell jelentette szabadsággal (FR 480, FR 550, FR 650, FR 780, FR 920 – a számok az LE értékeket jelölik), de a New Holland silózók közkedveltségének titka, hogy nem újrahasznosított kombájnelemekből tervezték meg őket, hanem kimondottan a feladatra készültek – ráadásul sosem látott területteljesítmény mellett

1. A független tesztek is igazolták, hogy egy New Holland FR Forage Cruiser silózóval 20% feletti üzemanyag-megtakarítással végezhető el a munka

A Német Mezőgazdasági Társaság (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft, DLG) független műszaki kutatóközpontja egy 10 soros (7,5 m munkaszélességű) kukorica vágóasztallal dolgozó FR 650-es silózógéppel vetette össze az újgenerációs gépek képességét, az eredmény egyértelmű: az új New Holland silózók úgy képesek 5%-os teljesítménypluszra, hogy az étvágyuk ezzel párhuzamosan 21%-kal kisebb.

2. A gép lendületét a piac egyik legnagyobb szecskázódobja garantálja

Egy New Holland FR Forage Cruiser silózógéppel nem kell aggódni azon, hogy jobb évjáratban meglódul az állomány. A gépek szívét egy 710 mm-es átmérőjű szecskázódob adja, aminek a lendületi energiája képes megbirkózni a kiugró terheléssel is.

3. A dupla hidromotoros meghajtás kiváló szecskaminőséget biztosít

Ezekben a betakarítógépekben külön hidromotor hajtja meg a behúzóhengert és az adaptert, így vastagabb terményszőnyegen vagy bármilyen egyenetlenségen játszi könnyedséggel halad át a technika.

4. A szemroppantó rendszer intelligens megoldásai tovább növelik a gazda nyereségét

A New Holland silózógépek új generációját egy hidraulikus pumpával a terményáramból 2 perc alatt kiemelhető speciális, Variflow szemroppantó rendszerrel látták el. A kidobódobot és terményventilátort elválasztó távolság lecsökkentésével a gép 40 LE teljesítményt takarít meg a betakarítás során. A 11-féle szemroppantó opció közül nem hiányzik a mostanában sokat keresett durashred változat vagy a krómozott kivitel sem. A gépben a betakarítást fejlett szenzoros rendszer is segíti, a gépkezelő az érzékelők segítségével pontosan tudja, az egyes betakarításra szánt részeken milyen a fehérje-, sikér- vagy rosttartalom, így 100%-os a kontroll a munkavégzés során.

5. „Újrahasznosított” kombájnfülke helyett a feladatra tervezett irányítóközpont várja a kezelőt

Kiemelkedő kényelem, csöndes munkavégzés és szinte 360 fokos hiánytalan rálátás az adapterre, hátsó kerékre, toronyra, pótkocsira. A gépkezelők számára érezhető pluszt jelent, hogy más gyártóktól eltérően a New Holland silózókat nem átemelt kombájnfülkékkel, hanem feladathoz tervezett egyedi kabinokkal látják el.

generációkFontos a folytonosság fenntartása generációkon keresztül a vállalkozás vezetésében – fotó: AGROTEC Magyarország Kft.


A generációváltást a mezőgazdaságban nem erőltetni, irányítani kell!

A hosszú távon is nyereséges mezőgazdasági munka egyik alapkövét tehát a jól kiválasztott géppark jelenti 2001 óta az Agrár-Béta Kft.-nek, azonban az ügyvezető szerint legalább ilyen fontos a folytonosság fenntartása generációkon keresztül a vállalkozás vezetésében. Molnár István kiemeli, sosem erőltette, hogy gyermekei bekapcsolódjanak a munkába, de terve mindig volt, hogyan készítse fel őket a feladatra, ha időközben érdekelni kezdi őket a hivatás.

„A titok a sikeres generációváltáshoz talán az volt, hogy nem erőltettem a gyermekeim választását. A mezőgazdaság szépségeiről ugyanis elég nehéz szerintem meggyőzni egy gimnazistát, így sosem mondogattam, hogy legyél növényorvos, vagy végezd el az agrártudományi egyetemet. Mégis elkezdte őket érdekelni ez a világ, amikor pedig ez megtörtént, segítettem őket az úton.

Elkezdtem megtervezni egy cégátadási folyamatot, ami képessé tette őket arra, hogy sikeresen vezessék tovább, amit felépítettünk. A lépésekről nem mindig tudtak előre, így történhetett meg, hogy az egyetem elvégzése után 4 évig nem jöhettek haza. Ugyan tanítok az egyetemen, így a tudást át tudom adni, de ha itt a csoportnál állnak egyből munkába, akkor nem látták volna, hogy máshol milyen technológiákkal és gyakorlatokat követve dolgoznak, nem tudták volna szabadon – és más számlájára – elkövetni az első hibáikat, ami a fejlődés velejárója.

Korábban is említettem, hogy hiszem, hogy amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten, ezért a kezdetek óta szívesen segítem a térség agrárvállalkozóit. Nagy köszönet jár azoknak a vállalkozásoknak, akik erre tekintettel vállalták, hogy a pályájuk kezdetén lehetőséget biztosítottak a gyermekeimnek az első lépések megtételéhez.”

A közös munkára, majd a cégvezetés átvételéhez olyan elvárások is hozzátartoztak a cégcsoportnál, mint az angol nyelv magas szintű elsajátítása vagy a cégvezetői kompetenciák.

„Mikor hazatértek a gyerekek, először közösen csináltuk végig az első beruházásokat, megtanítottam nekik, hogyan tárgyaljanak pénzintézetekkel, miként gyűjtsék össze a forrásokat, mire ügyeljenek a műszaki tartalom megtervezésénél, hogy válasszák ki a beszállítókat, miként kell beszámolókat vagy pénzügyi terveket készíteni. A második alkalmat végig követtem, harmadszorra mindez már rutinná vált.

Ma már a fiaim, menyeim, a lányom és a vőm dolgozik velem ennek köszönhetően, senki sem itt kezdte, de ma már viszik az egyes részlegeket. Nem túlzás tehát azt mondani, hogy a modell működött. Az pedig külön öröm számomra, hogy azoknál a tulajdonostársaknál is, akikkel együtt útjára indítottuk az Agrár-Béta Kft.-t, azt látom, hogy a család, gyerekek, unokák közül sokan utat találtak ehhez a világhoz. Erős összetartást ad mindez a cégnek erkölcsileg és üzletileg egyaránt.”

Cikkünk megjelent az agroinform.hu oldalon.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.