Főoldal BLOG Csak a változás állandó A New Holland traktoroknál az állandó változás 128 éve egyenlő a folyamatos fejlődéssel

A New Holland traktoroknál az állandó változás 128 éve egyenlő a folyamatos fejlődéssel

22. 12. 2023 , Agrotec Magyarország Kft.

A vetőmagokhoz és az inputanyagokhoz hasonlóan a bőség zavara az erőgépek mezőnyében is elérte a gazdákat.

A hazai mezőgépek esetében ugyanis ma már nem csak az egyre nagyobb motorerő a trend – 2023-ra például megduplázódott a 260 LE kategóriában értékesített gépek száma –, de a precíziós gazdálkodás robbanása miatt is olyan széles technológiai kínálat alakult ki a nagy márkáknál, amiben könnyen eltévedhet a gazda. Kivéve, és ezt már Molnár István a New Holland márkakereskedő termékmenedzsere teszi hozzá a gondolathoz, ha „a kéket választjuk”.

Az AGROTEC Magyarország Kft. New Holland termékmenedzserét a változásokkal dacoló fejlesztésekről, a legnépszerűbb traktorcsaládok aktuális újdonságairól kérdeztük, illetve arról, hogyan lesz egy márkánál versenyelőny 128 éven át az állandó változás.

New Holland kezdetek: egy változó világban is tervezhetővé teszik a szezonális mezőgazdasági munkákat már 128 éve

Talán meglepő, de a mezőgazdasági gépesítésből ma ismert összkerékhajtású, kabinos traktorok mindössze az 1960-as évek óta vannak velünk. Megalkotásukhoz ráadásul sok-sok évtized mérnöki fejlesztéseire és olyan kivételes szakemberek összeadott munkájára volt szükség, mint Henry Ford, a Fiat vállalat alapítója, Giovanni Angelli vagy a Pennsylvania államban magát a New Holland Machine vállalatot megalapító Abe Zimmermann.

„A New Holland sok tekintetben egyet jelent a mezőgazdasági erőgépek fejlődésével. Abe Zimmermann 1895-ben azzal tűnt ki a tömegből, hogy a helyi gazdálkodók igényeire szabott gépeket kezdett el tervezni és javítani, Henry Ford 1917-ben a traktorok világába is elhozta a sorozatgyártást, és ezzel a megfizethetőséget a gazdáknak, egy évvel később Giovanni Angelli a legendás 702-es erőgéppel megmutatta, hogyan lehet a traktorokat a szélsőségesebb európai talajviszonyok között is hatékonnyá tenni. Ma a New Holland mindezt az örökséget együttesen képviseli, hiszen mind a Ford, mind a Fiat Trattori beleolvadt a CNH Industrialba, amely 100 különféle termékcsaláddal, több mint 400 különböző modellel áll a gazdálkodók szolgálatában a világ 180 országában” – meséli a kezdetekről Molnár István.



A márkával 2005 óta együtt dolgozó szakember szerint az éghajlatváltozás miatt lerövidült művelési időablakokkal dacoló gépekhez roppant kutatás-fejlesztési és gyártói kapacitások kellenek. Ehhez a New Holland magabiztosságot sugárzó 42 gyáregységgel és 30 kutató-fejlesztő központtal, valamint egy 37 700 fős alkalmazotti bázissal rendelkezik. Azonban Molnár István szerint ahhoz, hogy ne csak új, de megbízható mezőgazdasági gépeink legyenek, kellettek a stabil alapok is. A New Hollandban egyesülő cégeknél ehhez legendás traktorokból sincs hiány.

„A legelső összkerékhajtású erőgépek megjelenése az 1960-as évek első felére tehető, ekkor még zömében kabin nélküli kivitelű gépekről volt szó, mint például az angliai basildoni gyáregységében 1964-től gyártott 2000-, 3000-, 4000- és 5000-es szériájú, 37-65 LE közötti motorteljesítményű Ford traktorok. Néhány évvel később, 1968-tól már megjelentek a kabinos változatok is, amelyek nagyobb motorerővel és hidraulikus teljesítménnyel álltak rendelkezésre. 1971-ben bemutatták a világ első turbófeltöltős motorral szerelt traktorát, a Ford 7000-es modellt. A fejlődés innentől kezdve töretlen és igen dinamikus volt a 80-as és 90-es évek során. A 1990-es években ismerhettek és kedvelhettek meg először a magyar gazdák is olyan kiváló, a saját koruk legfejlettebb technológiáját képviselő erőgépeket, mint a Ford 8970-es modellt vagy a FIAT G-szériás nehézszántóföldi traktorokat, a Fiat 110-90-es és M160-as középkategóriás géptípusokat, vagy a későbbiekben a Fiat TS/TL kompakt szántóföldi vagy a TN-F/N/V szűkített nyomtávú szériák különféle modelljeit. Ezek közül a legtöbb mind a mai napig használatban van hazánkban, ezzel is szimbolizálva és megmutatva a New Holland tiszteletre méltó hagyományait és szakértelmét.”

New Holland plusz AGROTEC Magyarország Kft. – a nyertes páros!

A szilárd műszaki alapok a New Hollandnál kellettek is, hiszen a márkák a 2000-es évek elejétől a traktoroknál robbanásszerű fejlesztésekkel igyekeztek a változó éghajlat és a precíziós gazdálkodás igényeinek megfelelni.

„A New Holland pontosan az ezredfordulón, 2000-ben, a TM traktorszériával mutatta be először a rugózott első hidat és a rugózott kabint, valamint a Full-PowerShift sebességváltót. A gyár 2002-ben építette be első „PowerBoost”-tal, vagyis teljesítménytartalékkal rendelkező erőforrásait, amelyekkel a környezeti kihívásokból fakadó plusz terhelést végre könnyedén tudták többletteljesítménnyel lereagálni az erőgépek. 2003-ban, az akkori TS-A traktorokon mutatkozott be az első négy tartóoszloppal szerelt HorizonTM kabin, amely minden irányban nagyban javította a gépkezelő kilátását a fülkéből. 2007-ben debütáltak az első 165-220 LE közötti teljesítményű T7000-es traktorok, amelyek az elődjei voltak a jelenleg legnépesebb T7-es (150-340 LE) traktorcsaládnak. Nem sokkal később, 2009-ben került gyártósorra az első fokozatmentes sebességváltóval szerelt T7000-es traktor. Azóta a fokozatmentes váltók kínálata is kibővült, hiszen napjainkban különféle változatait már beépítik T5/T6/T7 és T8-as modellekbe is 100 és 435 LE motorteljesítmény között.”

A változás motor- és hidraulikus teljesítményben, komfortfokozatokban, vezérlésekben, ISOBUS és GPS technológiákban olyan jelentős és dinamikus, hogy önmagukban a gazdák sokszor nehezebben tudták megtalálni a legmegfelelőbb utat. Ez az, amit a New Holland is idejekorán felismert, a márkakereskedőitől megkövetelt magas elvárásokkal pedig sikeresen előzött meg.

„Mára olyan széles körű traktorkínálat alakult ki, hogy a gazdák sokszor eltévedhetnek a lóerők, a vezérlések, különböző felszereltségi lehetőségek, tengelytávok és hasmagasságok tengerében, ha nem a megfelelő partnertől szerzik be a gépet. Ezen a ponton válik fontossá a márkakereskedői és háttértámogatói mérnökökből álló csapat, hiszen hozzáértés és naprakész tudás kell hozzá, hogy azt a gépet ajánljuk ki, amire szükség van. Az AGROTEC Magyarország Kft. hivatalos márkakereskedőként ezért képzi itthon és külföldön is munkatársait, próbáljuk ki magunk is a gépeket a bemutatók/demók alkalmával. Első kézből kell ismernünk a technológiai megoldásokat, a komfortfokozatok tartalmát, mindez elengedhetetlen ahhoz a New Holland márkaélményhez, amit a megtérülő megbízhatóságként ismernek ma a gazdák.”

A hagyományostól az ultramodernig – átalakulások a legfontosabb New Holland traktorcsaládoknál

A New Holland traktorok esetében nem csak a múlt izgalmas. Legyen szó szűkített nyomtávú ültetvény traktorokról, univerzális mindenes erőgépekről vagy nehéz talajmunkákat is könnyedén végző vezérgépekről, a márka mérnökei folyamatos fejlesztésekkel őrzik gépeik versenyelőnyét. A fejlesztések többségét évről évre nemzetközi- és hazai szakmai díjakkal honorálják a legfontosabb mezőgazdasági kiállításokon.

1., New Holland T4 ültetvény traktorok – egy állandóan megújuló piacvezető

A mai napig páratlan fordulékonyság amit a 76 fokos befordulási szöget biztosító SuperSteer kormányzású első híd biztosít, terepviszonyoktól független stabilitás a nagyobb tengelytávolságnak köszönhetően, a növényvédelmi munkákat biztonságossá tevő túlnyomásos, karbonszűrőkkel ellátott kabin, kiváló hidraulikarendszer. A New Holland T4 F-, N-, V-szériás ültetvény traktorok nem véletlenül írnak sikertörténetet az 1990-es években történt bemutatkozásuk óta. A gyártó nem pihent a babérjain az elmúlt 25 évben sem, 2023-ra például 5 új modellel bővült a kínálat 80-120 LE között. Ennek keretében a szőlőkben és ültetvényekben ideális gépekben megjelentek a nagyobb szántóföldi traktoroknál megszokott 4 oszlopos, síkpadlós kabinok. Ezekben a fülkékben a kezelő dolgát radikálisan egyszerűsíti, hogy a piac legalacsonyabb motorháztető-magasságával a kilátás kiváló. A koncentrációt javítja, hogy az új VisionView fülkék zajszintje is meglepően alacsony – mindössze 71 dB. Mindezt Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjjal is elismerték a 2023-as AGROmashEXPO-n „Gépesítés” kategóriában.



„Sok olyan szőlősgazda van hazánkban, aki immár több mint 30 éve letette a voksát a New Holland ültetvényes traktorok mellett, és túlnyomó többségük azóta is márkahű maradt. Napjaink kiélezett piaci versenyében csak olyan géppel elképzelhető, ami a tudásának és az üzemben tartást segítő háttérnek köszönhetően képes egy lépéssel a versenytársak előtt járni.”

2., New Holland T5 és T6 traktorok – minden korban a legkeresettebb 100-150 LE-s teljesítménykategória legjava

Bár az elmúlt években mintegy 5 - 6%-ot emelkedtek az értékesített géptípusok lóerő-értékei, azonban továbbra is a 100-150 LE tartományú erőgépekből fogy a hazai gazdaságokban a legtöbb. Ezen a téren pedig nem véletlenül jelentik az egyik legnépszerűbb választást a „nagytraktoros tudás a kompakt traktorok árszínvonalán” elvet követő New Holland T5 és T6 modellek.

A New Holland géppalettájáról az elmúlt években az egyik legtöbb fejlesztésen az univerzális New Holland T5 traktorcsalád esett át. Elsőként a nagy testvér New Holland T6-széria Electro Command váltóműve érkezett meg a gépekbe, majd a fejlődésben ezt a dupla kuplungos csoport PowerShift Dynamic Command, majd a fokozatmentes AutoCommand váltómű is követte. Amennyiben az új T5 DC/AC típustokban elérhető masszív teljesítményt biztosító Stage V kompatibilis 4,5 literes NEF motorblokkokra pillantunk, a ma már a T6-os széria tágasabb kabinjaival készülő erőgépeknél nem túlzás azt állítani, új etalon született az alsó-középkategóriás univerzális traktorok mezőnyében az évek során.

 

A New Holland kínálatában a permetezéstől kezdve a műtrágyaszóráson át a vetésig, könnyebb talajmunkáktól a szállítási feladatokig befogható mindenest a T6-os traktorcsalád modelljei jelentik. A gépcsalád folyamatos megújulással maradt évtizedek óta a kategória állócsillaga.

„A nagyobb motorerőnek és a jobb felszereltségnek köszönhetően kibővült feladatkör még kényelmesebb környezetben. A New Holland T6-széria az évek során sokat változott előnyére, de az átalakulások közül mindenképp érdemes kiemelni, hogy 2020 óta immár kettő géptípus a T6.180 és a T6.160 traktor érhető el a családban 6 hengeres erőforrással szerelt kivitelben, amely ebben a méretkategóriában piaci versenyelőnyt jelent a gyártónak. Az igényeket maximálisan kiszolgáló ülésválaszték áll rendelkezésre ezekben a traktorokban, a Comfort üléstől a fűthető Dynamic Comfort opción át a legfelsőbb kategóriát képviselő Auto Comfort alternatíváig, amely beépített szellőztető rendszerrel és fűtéssel is rendelkezik. Itt már gyakorlatilag olyan a vezetői élmény, mintha egy prémium kategóriás személyautóban foglalnánk helyet.”

3., Királykategória teljesítményben és fülkén belüli felszereltség terén is: New Holland T7 és T8 traktorok

Nem véletlen, hogy a New Holland a nagy teljesítményű szántóföldi traktorok mezőnyében is előkelő helyet foglal el az értékesítési dobogón. A New Holland T7 hosszú tengelytávú traktorcsalád (max. 230-300 LE) valamint a T7 Heavy Duty (max. 290-340 LE) erőgépszéria, valamint a maga nemében legnagyobb New Holland T8 Genesis traktorok (max. 410 és 435 LE) ugyanis kedvező fogyasztás mellett ötvözik a precíziós gazdálkodáshoz lényeges centiméteres pontosságot a maximális vonóerővel.


„A New Holland T7 és T8 mindig ott van az első ötletek között, ha egy gazda nagytraktort keres. Lenyűgöző motor- és hidraulikateljesítményt kínálnak kedvező üzemanyag-fogyasztás és hosszú szervizintervallumok társaságában, a sorba pedig a New Holland T8 esetében pedig a listához piacvezető tengelytáv (3450 mm) jelentette kimagasló stabilitás is tartozik. Manőverezőképességük ezeket a gépeket nemcsak szántóföldi munkákhoz teszik kifogástalanná, de könnyebb szántóföldi munkálatokkal vagy országúti vontatással is kiválóan elboldogulnak.”

A lépéselőnyt az utóbbi időszak fülkén belüli fejlesztései is támogatják.

„A megújult Horizon™ Ultra kabin kényelme fontos plusz a kezelőknek, hiszen tovább csökkentett, mindössze 66 dB-s zajszintet, jobb térérzékelést, rálátást, egyben nagyobb komfortérzetet biztosít. Előnyt biztosító fejlesztések közé tartozik a T8 Genesis és T7 HD modellek után az új T7 LWB PLMi traktorokban is elérhetővé vált SideWinder Ultra kezelői kartámasz. A kezelőszerv 11 gomb testreszabását teszi lehetővé. Ezek közül egy van a többfunkciós irányítókaron, kettő a CommandGrip joystickon és a fő billentyűzeten, négy a hátsó billentyűzeten, és egy vagy kettő a motorfordulatszám/sebességváltó billentyűzeten. A kezelő beállíthatja a gyakran használt funkciókat a saját logikája szerint, az új, többfunkciós karral ugyanakkor szabályozhatja a sebességet, irányt, beállíthatja a robotkormányzást, de akár az első-hátsó 3. pont függesztést is, miközben a hidraulikaszelepek vezérlését is beállíthatja a konfigurálható gomb segítségével.”

Molnár István szerint olyan fejlesztésekről beszélünk, amelyek nélkülözhetetlenek a nyereséges munkához felértékelődött precíziós gazdálkodásra gondolva.

„A kezelőszervekkel, illetve az új 12 collos érintőkijelző segítségével a New Holland precíziós gazdálkodási rendszerének minden eleme elérhető és kiaknázható egy új modern erőgéppel. A PLM Intelligence precíziós gazdálkodási szoftvercsomagja maga is fontos fejlesztés volt az elmúlt években. A flottakövetési, telematika és mezőgazdasági térinformatikai feladatokat lefedő rendszer tudását máshol milliós árcédula alatt kínálnák, az új New Holland traktorgenerációkkal mindez egy emailes regisztrációért cserében ingyenesen használható. A rendszer képes hozamadatokat beolvasni, egyeneseket, nyomvonalakat, táblákat rajzolhatunk szerkeszthetünk a segítségével, de a szervizcsapat is rálát a rendszerben regisztrált gép teljesítményadataira. Mindez azért lényeges, mert ezzel valóság, hogy távolról is tudunk végre valós időben segíteni a partnereknek, ami a mezőgazdasági munka egy új, fontos területe lesz a továbbiakban. Gépek terén a gyár folyamatosan finomítja a kínálatot a piaci igények mentén, 2023-tól a New Holland T7 hosszú tengelytávú traktorcsalád (max. 230-300 LE) valamint a T7 Heavy Duty (max. 290-340 LE) erőgépszéria modellkínálata is új taggal bővült. A precíziós technológiákhoz így egyre pontosabb, személyre szabott modellpalettáról választhatnak gépeket a gazdák.”

A jövő környezettudatos megoldásai a New Hollandtól

Ahhoz, hogy a jövőben gazdálkodók további generációit tudják kiszolgálni, a New Hollandnál is szem előtt kell tartani a fenntarthatóságot. Ehhez mint környezettudatos világmárka kiveszi a részét a CO2  lábnyom csökkentéséből, valamint megalkotta saját energiafüggetlen farm modelljét (Energy-Independent Farm), amely egy zártláncú CO2-semleges termelési rendszer. Megvalósításához pedig kertészeti, univerzális és nagytraktoros szegmensben is lefejlesztett egy-egy CO2-semleges erőgépet is!

„A munka első mérföldköve a 2015-ös milánói világkiállítás idejére tehető, amikor is az első kísérleti metánhajtású T6000-es koncepciótraktort tekinthette meg a nagyközönség. A szántóföldi vizsgálatok, tesztek mostanra befejeződtek, a hosszas és fáradhatatlan fejlesztői munka gyümölcseként a New Holland büszkén mutatta be T6.180 Methane Powert, a világ első 100%-os metánhajtású erőgépét, melynek sorozatgyártása 2021-ben elkezdődött. A hatékonyságnövelés érdekében a New Holland egy immár cseppfolyósított földgáz (LNG) erőforrást is kifejlesztett, aminek teljesítménytöbblete végre a nagytraktoros mezőnyben is elhozta a fenntarthatóságot. Idén mutatkozik be a nagyközönségnek a New Holland T7 Methane Power LNG, amely a teljesen elektromos New Holland T4 Electric Power ültetvénytraktor társaságában egyaránt ezüstérmet nyert az Agritechnica mezőnyében.”

Cikkünk megjelent az agrárszektor.hu oldalon. 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.