Főoldal BLOG PLM - Precíziós mezőgazdaság Új New Holland traktor precíziós gazdálkodáshoz? Csak az AGROTEC-től!

Új New Holland traktor precíziós gazdálkodáshoz? Csak az AGROTEC-től!

21. 03. 2023 , Agrotec Magyarország Kft.

Precíziós gazdálkodási technológiák és mezőgazdasági öntözőrendszerek – két slágertéma, ami a soha nem látott 2022-es aszály miatt szinte mindent maga alá gyűrt az agráriumban.

De mit mondanak a tapasztalt gazdák: mindez üres csodavárás vagy nyereséget nyújtó válasz a kihívásokra? A Győr-Moson-Sopron megyében vetőmagtermesztéssel foglalkozó Tóth Balázs szerint a szakma szabályait betartva tudatos építkezéssel náluk az eredmények 10 éve azt mutatják, járható az út. Legalábbis akkor, ha hozzájuk hasonlóan a New Hollandot és „a kék” precíziós gazdálkodási hátterét választjuk.
Olyan partnereknek végezve a vetőmagtermesztést, mint a Bayer (Monsanto), a Hungaroseed, a Lajtamag és a Pannon-Mag a gépmárka-választás okairól, tapasztalataikról, illetve a precíziós gazdálkodáshoz frissen vásárolt New Holland T7.245 AutoCommand traktoruk jövőbeli feladatairól kérdeztük a termelőt.
 
 

Öntözés és precíziós gazdálkodás okszerűen – nem túlzás, hogy ez a jövő

 
Csepegtető öntözés szántóföldi kultúráknál, aktív részvétel az ország egyik legnagyobb öntözési közösségében, talajszkennerrel nyomon követett talajállapot, talajszondák és meteorológiai állomások adatainak használata, váltakozó tőszámú vetés precíziós vetőgéppel. Komoly lista, de a nyugati határszélen 200 hektáron édesapjával és testvérével gazdálkodó Tóth Balázs szerint „mindig van hová fejlődni”. A konvencionális kultúrák mellett csernozjom talajokkal borított földjeik 50%-án vetőmagtermesztéssel (hibrid kukorica, aprómagvak) foglalkozó gazdálkodó szavaival élve ugyanis nincs olyan terv, amit ne írna felül az élet.
 
„Azt szokták mondani, hogy az a szép a mezőgazdaságban, hogy nincs két egyforma év. Ez ma már inkább úgy igaz, hogy nincs két egyforma nap. Ezzel nem panaszkodom. A mai gazda nemcsak a szabadságot élheti meg, de sokrétű személyiség lehet, afféle ezermester. Egy családi gazdálkodónak ugyanis egyszerre kell helyt állni agronómusként, gépészként, növényvédősként, szervizesként, könyvelőként, jogászként, kereskedőként, a sorhoz a precíziós gazdálkodás miatt most már az informatikus is odatartozik. Összetett feladat, megbízható partnerek és gépek kellenek hozzá.”
A gazdaságban lassan 10 éve, hogy elkezdték alkalmazni a precíziós gazdálkodási megoldásokat, ami a kezdetek óta képes volt eredményeket felmutatni.
 
„Próbálunk előrelépni művelési technológiák és gépek terén. A vetőmagtermesztésben néha rendkívül magas tőszámokkal dolgozunk, ami olyan nagy mennyiségű hátramaradt szármaradványt jelent, amivel csak az eke bír el. De a fenntarthatóság érdekében forgatás nélküli technológiával is igen szép eredményeket tudunk felmutatni, ahol lehet, ezt választjuk. A 2022-es évben a legjobb eredményeket facéliában pont ilyen tábla hozta. A vetőmag-előállítás olyan terület a mezőgazdaságban, ahol alapkövetelmény a modern technológiai szemlélet. Olyan partnerekkel dolgozunk, mint a Bayer (Monsanto), a Hungaroseed, a Lajtamag és a Pannon-Mag, ezért már 10 éve belevágtunk a precíziós gazdálkodás és a mezőgazdasági öntözés kombinált fejlesztésébe. Első lépésben ez GPS sorvezetőkkel és robotkormányzással felszerelt traktorokat jelentett, de ez önmagában messze nem precíziós gazdálkodás. Szerencsére a New Holland lépést tartott a fejlődéssel ezen a téren is. Ehhez értékes plusz az a hatalmas tudásbeli és munkagépeket is érintő segítség, amit a termeltető partnerektől kapunk. Tőlük érkezett például az a 8 soros precíziós vetőgép, amivel pontosan, oksági alapon zajlik a munka. Olyan terméspluszt és megtakarítást jelent mindez együtt, amivel még ebben az évben sem volt okunk panaszra.”
 

New Holland T7.245 AutoCommand traktor – tudja, amit a vetőmagtermesztők keresnek

 
Tóth Balázsék gazdaságában jelenleg 5 New Holland traktor dolgozik, amelyek közül az első T5050-es immár 15 éve teljesíti a napi feladatokat megállás nélkül. A géppark legújabb tagja az új New Holland T7.245 AC, amely takarékos, de nagy teljesítményű Stage V motorblokkjával az erőt a kiváló vázkialakítással lenyűgöző arányban formálja vonóerővé. Mindezt a precíziós gazdálkodásra szabott gyári megoldások és szoftverek teszik kimagaslóan hatékonnyá – ezt szintén nagyra értékelik a gazdaságban.
„Kifejezetten talajmunkákra ideális erőteljes és jó vonóerő-leadású gépet kerestünk, ami gazdaságosan dolgozik és képes a precíziós gazdálkodás eszközeivel növelni a hatékonyságot. Az első megtett üzemórák és az őszi talajművelésben elvégezett feladatok alapján úgy érzem, pontosan azt kaptuk, amit vártunk a géptől. A 2,5 cm-es pontosságú RTK alapú GPS rendszer a New Holland saját megoldásaival kiválóan működnek. Egyetlen szóval: logikusak! Eddig bárki ült be precíziós gazdálkodáshoz kialakított kartámasszal, érintőkijelzőkkel felszerelt New Holland traktorba a családból, ösztönösen rátalált a funkciókra.” – meséli Tóth Balázs.
 

A gazdaság új T7.245 AutoCommand traktorban a 6,8 literes motor 200 LE teljesítményét + 45 LE Power Management egészíti ki. A gép Terraglide aktív rugózású mellső híddal, elektro-hidraulikus mellső és hátsó differenciálzárral, 4 darab elektro-hidraulikus szabályzószeleppel érkezett a kihelyezett munkahengerek működtetéséhez, a képet pedig 540/1000 TLT teszi teljesé. A fülkén belül a New Hollandoktól kedvelt kényelemről sem kell lemondani: légkondicionált és rugózott kabin, dönthető teleszkópos kormányoszlop és egy luxus minőségű vezetőülés. Minden adott, hogy könnyebben teljen még egy hosszú munkanap is.
 
 

Az extrém világban sok okból fájhat a gazda feje, de az AGROTEC Magyarországgal a traktor nem tartozik ide

 
Tóth Balázs nem véletlenül vallja, hogy New Holland gépet csak az AGROTEC Magyarországtól érdemes beszerezni.
„A 15 év alatt, amióta aktívan dolgozom a családi gazdaságban, még egyszer nem fordult elő, hogy beültem egy gépbe és nem tudtam munkát végezni egy műszaki probléma miatt. Vállalom, valamennyire elfogult vagyok, de gazdaszemmel úgy látom, hogy az ország egyik legjobb, ha nem legjobb márkaháttere az AGROTEC Magyarországé. Kiváló a szaktudásuk, jó az alkatrész-ellátottság, de a legfontosabb, hogy gyorsak. A mai világban már az sem elfogadható üzletileg, ha egy traktor egy hetet áll, de az AGROTEC Magyarországnál még a kötelező karbantartás is ütemezetten, időben történik.”
 
New Holland traktorok és feladataik a Tóth család gazdaságában:
  • A 95 LE-s T5050-re ma már csak a hibrid kukoricában várnak feladatok, itt művelőkerekekkel, speciális nyomtávon dolgozik megállíthatatlanul a korelnök.
  • Kiszolgálás terén egy T5.120 DC New Holland traktor egészíti ki a csapatot.
  • A vetés és tápanyag-utánpótlás, könnyebb talajmunkák eddig egy T6.155 traktorhoz tartoztak, de ez most változik az új New Holland T7.245 AC érkezésével.
  • „A talajmunkákat egy 165 LE-s T6090-essel és az új 200 LE-re képes fokozatmentes váltós New Holland T7-el végezzük. Sokat várunk az új géptől.”
 

A gazdaságban a T7-es munkagépparkját úgy alakítják, hogy az használható maradjon a 165LE-s erőgéppel is

 
„A magágykészítő kompaktorunk 4 méteres, a kombinátorunk 6 méteres, van egy 4 méteres szántóföldi kultivátorunk, egy 6 méteres simítóhenger, rövidtárcsából 5 méterest fogunk használni, a saját vetőgépünk 6 soros, a precíziós vetőgép pedig 8 soros. Ez a gép fogja átvenni a tápanyagutánpótlási feladatokat is, ehhez tervben van egy nagy teljesítményű, korszerű, ISOBUS-os mérleges műtrágyaszóró beszerzése is.”
 

Precíziós gazdálkodási megoldások és szoftverek a New Hollandtól: csúcstechnológia, érthetően, megbízhatóan

 
Tóth Balázs az idei telet arra szánja, hogy még egyet előrelépjenek a precíziós gazdálkodásban. „Ideje, hogy válasszunk egy mezőgazdasági telematika, térinformatika rendszert, ahol az adatokat összegezni lehet, rendszerré állhat össze a munka.”
 A gazdaságban a lehetőségek toplistájában természetesen ott van a New Holland saját rendszere, a PLM Intelligence Farm Modul is.
A MyNewHolland.com-on történt e-mailes regisztráció után a program gyakorlatilag mindent elérhetővé tesz, amiért más szoftverek esetén súlyos százezreket/milliókat kell fizetni:
1., Megalkothatjuk, szerkeszthetjük saját táblastruktúránkat, nyomvonalakat, határvonalakat rajzolhatunk vagy szerkeszthetünk a segítségével.
2., A program képes a hozamadatok beolvasására építve zónákra bontani egy-egy táblát, melyekhez ezután generálhatunk differenciált kijuttatási vagy épp tőszámterveket is.
3., A szoftverrel a New Holland szervizcsapatának is hozzáférést biztosíthatunk a valós idejű gépadatokhoz.
A rendszer logikus felépítését a GPS rendszereket beüzemelő New Holland márkakereskedői csapat tapasztalatai is alátámasztják. A gyárilag előkészített mezőgépeknél ugyanis kevés a beüzemelései probléma, hibaelhárításra szinte nincs szükség, a termelők többsége pedig általában minimális külső segítség után 100%ban képes kihasználni a szoftverek tudását. Mindössze egy RTK korrekciós előfizetést kell beszerezni és kezdődhet a munka.


 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.