Főoldal BLOG PLM - Precíziós mezőgazdaság Precíziós gazdálkodás: miért kerülhet sokba spórolni a GPS korrekciós szolgáltatáson?

Precíziós gazdálkodás: miért kerülhet sokba spórolni a GPS korrekciós szolgáltatáson?

10. 02. 2020 , Agrotec Magyarország

Az utóbbi években okkal vált egyre fontosabbá a precíziós gazdálkodás a mezőgazdaságban: az adatokra alapozott helyspecifikus műveléssel a tábláink eltérő képességű területeiből is kihozhatjuk a maximumot, míg a navigációs rendszerrel vezérelt erőgépeink az ehhez optimalizált inputanyag kijuttatással pluszban a költségekeinket is csökkentik.

A művelési módhoz lényeges milliós eszközberuházások árnyékában sokan elfelejtik, hogy mindez csak akkor igaz, ha a mezőgazdasági GPS korrekcióban is áldozunk a megfelelő szolgáltatásra. Miért fontos a megtérüléshez a csúcstechnológiát jelentő centiméteres pontosság? Mitől kimagaslóak ezen a téren az olyan RTK korrekciós hálózatok, mint amit az Agrotec RTK Blue is képvisel? Cikkünkben minden tudnivalót összegyűjtöttünk.

Miért lényeges a precíziós GPS korrekció a helyspecifikus gazdálkodáshoz?

Emelkedő anyagköltségek, ingadozó világpiaci felvásárlási árak – mind olyan kihívás, amire választ kell találnunk gazdálkodóként versenyképességünk megőrzéséhez. Erre jelent megoldást a precíziós – helyspecifikus növénytermesztési technológia, amelynek segítségével egyszerre érhetünk el üzemanyag-, vetőmag-, növényvédő szer-, és műtrágya megtakarítást. Ez a technológia épít az informatikai rendszerek, a távvezérlés, valamint a modern erőgépek képességeire is. Utóbbiak a hozamadatoknak, talajelemzés eredményeinek megfelelően a szükséges mennyiségben juttatják ki a felsorolt inputanyagokat kihagyások, szükségtelen átfedések nélkül.

Azonban mindegy milyen gépet, automatikus kormányrendszert, vetés- vagy permetezésvezérlő rendszert vásároltunk, azok a navigációs rendszerbe érkező pontos jel nélkül nem tudják elvégezni a feladatukat. Ennek hiányában a gépkezelő csak nagyjából tudja meghatározni a helyzetét, míg a precízió centiméteres pontosságot igényel, különösen az olyan műveleteknél, mint a sorközművelés, vagy a magok talajba juttatása. A versenyképes gazdálkodáshoz tehát olyan GPS rendszerre lesz szükségünk, amely csúcstechnológiát használ a korrekcióhoz is.

Milyen technológiák érhetőek el a GPS korrekcióhoz?

Pozíciónk meghatározásához a fejünk felett keringő műholdak jeleit használjuk. Ezek önmagukban néhány méteres pontosságot garantálnak, amelyek egy személyautó navigációjához elegendőek lehetnek, de gazdálkodási munkákhoz kevésnek bizonyulnak. A pontosság növeléséhez több technológia közül választhatunk. Ingyenes megoldásként az EGNOS műholdas szolgáltatása kínálkozik, azonban ezzel továbbra is csak 15-20 centiméteres csatlakozási pontosságnál járunk. Ez egyfelől kevés, ha automata kormányzási rendszert vagy gépvezérlési rendszert használunk, másfelől ez a megoldás az eszköz- és gépforgalmazóktól függetlenül működik, így üzemzavar esetén nincs kihez fordulni a problémával. A nagyobb pontosság érdekében választhatunk előfizetéses műholdas korrekciós szolgáltatások közül is. Azonban ezeknél is érdemes azzal számolni, hogy hosszabb idő, amíg a rendszer használatra kész állapotba kerül, illetve gondot okozhat, hogy ezen a területen sokan saját márkához kapcsolt jelformátummal dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy kénytelenek leszünk a rendszer használatához egyetlen gyártó gépeire cserélni minden eszközünket.

Amennyiben olyan megoldást választanánk, amellyel képesek leszünk bármilyen munkafolyamatot biztosan elvégezni, akár rossz látásviszonyok mellett is, a vetéshez, sorközműveléshez is szükséges 2-3 centiméteres pontossággal, akkor meg is érkeztünk a valós idejű megoldások terén az RTK hálózatos GPS korrekciókhoz. Ezek ugyanis nem egy földi állomás segítségével biztosítják a pontosságot növelő jelet, hanem a telekommunikációs cégek mobilinternet hálózatát használják mindehhez. Ennek előnye, hogy semmilyen domborzati akadály, időjárási körülmény nem befolyásolja a működését, az inicializálási ideje rendkívül gyors, a mobilcégek folyamatos fejlesztéseinek hála pedig mindig javul a lefedettség is. A rendszer az optimális korrekcióhoz pozíciónkhoz közel (egy meghatározott távolsággal) létrehoz egy virtuális jelállomást. A legmodernebb RTK-s technológiák esetében, mint a PRS (álreferencia állomás) ráadásul ez követi gépünk mozgását is, így már a jelforrástól számított távolságunk sem ront a precízión.

Miért éri meg jobban megbízható szolgáltatót választani az olcsóbb megoldás helyett a mezőgazdasági GPS korrekciók terén?

Az RTK rendszer kiválasztásánál fontos szem előtt tartani: érdemes nagyobb, megbízható szolgáltatóba beruházni, ahol a szolgáltatási díj tartalmazza a működéshez lényeges technológia karbantartását és folyamatos fejlesztését is. A pontosságot ezeknél ugyanis egy, a jeladó állomásokat összehangoló szoftveres megoldás biztosítja, aminek működtetéséhez nélkülözhetetlen a kiemelkedő IT háttér és az azon dolgozó csapat.

Ehhez a magyar piacon az egyik legjobb megoldást az Agrotec RTK Blue GPS korrekciós szolgáltatási rendszere biztosítja. Ezt 2016-os indulása óta a New Holland és az Agrotec precíziós gazdálkodási üzletágának szakemberei közösen fejlesztik, megbízhatóságát dedikált számítástechnikai csapat és a rendszernek otthont adó komoly külföldi szerverpark is garantálja.

„Amennyire kis dolognak tűnik elsőre, annyira fontos gazdaságunk eredményessége szempontjából az, hogy milyen mezőgazdasági GPS korrekciót használunk. Amennyiben ugyanis valaki a hozamadatokra, talajminta vételezésre épített szaktanácsadói javaslatokat szeretné megvalósítani az inputanyagok megfelelő kivetésével, hiába a legjobb gép is, ha a jel nem pontos, ez nem valósul meg.” Virág István, az Agortec Magyarország Kft. precíziós gazdálkodási termékmenedzsere ebben látja a megfelelő korrekció kiválasztásának tétjét. „Minél pontosabban tudunk dolgozni, annál közelebb kerülünk a célhoz, amit kitűztünk magunknak. Az elnagyolt munkával pont az ellentettjét érjük el, amiért a milliós eszközparkunkat felépítettük: elrontott tőszám, letarolt sorok, feleslegesen kiszórt növényvédő anyag, holtidők, amíg beazonosítjuk a gép helyzetét, valamint az ezzel járó költségek. Minden rendszer csak annyira jó, mint a leggyengébb alkatrésze – a mezőgazdaságban nem éri meg, hogy ez a GPS korrekciós szolgáltatás legyen.”

Mi teszi az Agrotec RTK Blue GPS korrekciós szolgáltatását megfizethető csúcstechnológiává a magyar piacon?

Az Agrotec Magyarország Kft. valós idejű GPS korrekciós hálózata az RTK korrekciók közül a már említett legfejlettebb, mobilinternet alapú PRS technológiát teszi elérhetővé a gazdáknak hazánkban. A virtuális hálózat mozgásunkat követve biztosít optimális korrekciós jelforrást, így mindegy, merre jár erőgépünk, garantált az eredményes munkához nélkülözhetetlen precizitás. A szolgáltatás ráadásul hálózatfüggetlen SIM kártyával működik, így az sem jelent problémát, ha valahol gyengébb egy szolgáltató lefedettsége, esetleg az országhatár környékén dolgozunk. Az Agrotec rendszere ugyanis automatikusan kiválasztja a legerősebb hálózatot (akár külföldit is), a váltás idejére – akár 20 percig – pedig műholdas X-Fill technológiával pótolja a jelveszteséget, így folyamatos maradhat a munkavégzés. A szolgáltatás egy Európa szerte több ezer felhasználóval rendelkező kapcsolatrendszer része, így stabilitása kiemelkedő, fejlesztése folyamatos. Kivételes gyorsaságát a Hollandiában lévő szerverközpont biztosítja, a fejlesztéseken, karbantartáson pedig kijelölt nemzetközi csapat dolgozik. Ennek köszönhető, hogy a rendelkezésre állása a szolgáltatásnak 99% feletti az egész évben. Az Agrotec RTK korrekciós hálózatának további előnye, hogy univerzális jelformátummal dolgozik, így márkafüggetlen megoldást jelent minden olyan eszközzel, amely képes ezt kezelni.

Amennyiben hozzávesszük, hogy a rendszer kedvező előfizetési díj mellett elérhető, valamint azt, hogy a szolgáltatás része egy online elérhető nyomon követési webes felület és applikáció is, amivel valós időben figyelhetjük gépeink mozgását, napi munkáját, nem kérdés, hogy használata komoly versenyelőnyt jelenthet a gazdálkodás területén. 

Precíziós GPS jelkorrekcióval tenné hatékonnyá gazdálkodását? Válassza azt a pontosságot, megbízható támogatási hátteret, amelyet az Agrotec Kft. RTK Blue hálózata képvisel hazánkban! A valósidejű jelkorrekciós szolgáltatásról ide kattintva olvashat további részleteket! Amennyiben felhasználóként venné igénybe a rendszer képességeit, vegye fel a kapcsolatot a 15 magyarországi területi központ egyikével!

Képgaléria

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.