Főoldal BLOG PLM - Precíziós mezőgazdaság A precíziós gazdálkodás következő szintjét a precíziós öntözőrendszer jelenti – ez a Lindsay Precisi

A precíziós gazdálkodás következő szintjét a precíziós öntözőrendszer jelenti – ez a Lindsay Precision VRI

24. 09. 2021 , Agrotec Magyarország Kft.

„A szemünk előtt alakult át a világ, mióta 2005-ben a férjem mellett belefogtam a gazdálkodásba. Változtak a termény- és az inputanyagárak, de talán ennél fontosabb, hogy az éghajlat is."

"A precíziós gazdálkodási technológia nagy segítség számunkra ahhoz, hogy az értékes inputanyagokat, amilyen a trágya, a mész, vagy épp a víz is, minél célszerűbben használjuk. Az inputanyag pazarlás ugyanis olyan felesleges költségekkel, környezetterheléssel jár együtt, amit mindenki szeretne elkerülni. Ezt rendszerként 2014 óta fejlesztjük, ennek egy fontos állomása új Lindsay öntözőgépünk, ami ezt hatékonyan tudja támogatni, hála az akár fúvókaszintű szakaszolásnak.” A Hollandiából hazánkba költözött Arina van Schaik szerint más előnyökkel is kezdhetnénk az AGROTEC Magyarország Öntözési Üzletágával beüzemelt csúcstechnológiájú öntözőberendezés bemutatását. De az automatizált működés nagy területen, a kényelmes szoftveres irányítás kevésbé beszédes, mint az, hogy az eszközzel teljesen új lehetőségek teremtődnek a gazdálkodásban.

Márpedig a Lindsay új center öntözőrendszere pontosan ezt képes megadni a Magyar Dagra Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft.-nek, amely nyugat-magyarországi központjából mintegy 1000 hektáron foglalkozik növénytermesztéssel. Élelmiszer termesztési, takarmányozási és energetikai célokkal egyaránt folyik a munka az egyházasrádóci földeken, amihez változatos táblaformákat és talajtípusokat egyaránt számításba kell venni az agrotechnika részeként.

VRI-onzozogep.JPG
 

Lindsay Precision VRI öntözőrendszer – homogén talajvízháztartás időjárástól függetlenül a sikeres precíziós gazdálkodáshoz

Robosztus felépítmény, akár a mobileszközzel, távolról kényelmesen irányítható munkafolyamatok, hála a FieldNET rendszernek. Az öntözőrendszerek világában nem kell különösebben bemutatni márkaként az amerikai Lindsay-t, ami folyamatosan fejlődik, mióta 1955-ben Paul Lindsay útjára indította cégét Nebraskában.
 

Népszerűségük mögött számos ok húzódik, de akad 3 igen beszédes tény:
 
  • Minden Lindsay öntözőrendszertől gyártói elvárás, hogy még a legmostohább körülmények között is hibátlanul üzemeljenek.
  • Az időtálló megoldásokhoz kiváló alapanyagminőség társul. Ma nincs másik gyártó, aki erősebb toronylábakat kínálna center öntözőkhöz, a felhasznált csövek átlagosan 10%-kal vastagabbak a versenytársaknál.
  • Első, 1960-ban beüzemelt center öntözőgépük még mindig működik, és használják is Nebraskában.
A megbízható center pivotok alapjai tehát sziklaszilárdak. Ezekkel az olyan innovációknak hála, mint a Lindsay Corner kar, akár teljesen szabálytalan táblák öntözését is megoldhatják.
 
 

Fúvókaszintű szakaszolás a FiledNET rendszerrel + Corner kar: csúcstechnológia a Lindsay öntözőrendszerekkel

A Lindsay VRI rövidítése az angol Variable Rate Irrigation szóösszetételt takarja, amit magyarul Változtatható Intenzitású Öntözésnek fordíthatunk.
A rendszer abszolút csúcstechnológiát képvisel a piacon, az akár zónánként eltérő vízmennyiség kijuttatását pedig fúvókaszintű szakaszolással képes megvalósítani központi szoftveres irányítás segítségével. Ezt Schober Gyulától tudjuk meg, aki az AGROTEC Magyarország Kft. Öntözési Üzletágának vezetőjeként csapatával már több mint 5000 hektáron segítette a magyar gazdálkodókat öntözőgépek tervezési és kivitelezési munkáiban.
„A Lindsay Precision VRI öntözőgépe a fúvókákból álló úgynevezett nóduszok vezérlését valósítja meg egymástól függetlenül, valós időben. Egy nóduszhoz 4 fúvóka tartozik. Ez gyakorlatilag ugyanaz a rendszer, amit a precíziós gazdálkodásra képes permetezőgépekről ismerhetnek például a gazdák, épp csak sokkal nagyobb léptékben megvalósítva. Hiszen amíg egy permetezőgépnél nagyságrendileg 50 fúvókánál, itt akár 200-nál kell mindezt megoldani. Amire a gép megbízhatóan képes is.”
 
Ennek a vezető szakértő szerint számos előnyét aknázhatják ki a gazdák:
 

1., Az öntözőrendszerrel így nem viszünk ki felesleges vizet a gazdasági utakra, nem áztatjuk szét azokat.
2., A kisebb hektárméretben termesztett kertészeti kultúráknál a növények igényei mentén differenciálhatjuk az egymás melletti parcellákra kivitt vízmennyiséget.
3., A Lindsay Precision VRI öntözőrendszerrel akár folyékony tápanyag-kijuttatás is lehetséges, így a folyékony tápláláshoz, környezeti stresszfaktorok kivédéséhez is használhatjuk a precíziós gazdálkodás elveit követve.
4., Homogenizálhatjuk az eltérő vízháztartásból fakadó talajviszonyokat.

Ebből a GPS vezérelt center öntözőgépből ez az első, amit beüzemeltek az országban. 525,4 méteres hosszával 83,88 hektáron oldja meg teljes körűen az öntözési feladatokat. A gyártói adatok szerint 20-46% közötti vízmegtakarítás érhető el egy ilyen rendszerrel, amit Egyházasrádócon több szivattyúra épülő rendszer lát el öntözővízzel. Tekintettel erre, valamint az eltérő növénykultúrák gondozásában rejlő képességeire, mi is kíváncsian várjuk a csapattal a gyakorlati tapasztalatokat a mostani beüzemelés után.”

Lindsay_GrowSmart_VRI_Illustration_Magyar.jpg

 

Precíziós öntözési rendszerek: elvárások és gyakorlati tapasztalatok a gazdaságból

Arina van Schaik és Wil Derks gazdasága lassan 20 éve termeszt repcét, búzát, árpát, valamint kukoricát, szóját és olajtököt mintegy ezer hektáron. A termelékenység megőrzéséhez fokozottan ügyelnek a talajszerkezet megóvására, ennek szellemében végzik a talajmunkákat, meszezést, trágyázást és zöldtrágyázást is. 2014 óta mindez a precíziós mezőgazdaság elveit követve zajlik. Jócskán akad ugyanis eltérés a földterületen, a tapasztalat pedig az, hogy megéri ennek megfelelve célzottan szétosztani az inputanyagokat. Jobbak ugyanis az eredmények. A variálható vízmennyiség kijuttatására képes Lindsay center öntözőgéppel ezt szeretnék még eredményesebbé tenni.
Sok eltérő kultúránk van, amiknek más a vízigénye. A zónánként állítható kijuttatással ezt gond nélkül megoldhatjuk. Ezeket az öntözőrendszereket még Hollandiából ismertük, de egészen 2014-ig nem fogalmazódott meg bennünk az igény az alkalmazásukra. A mostani időjárási körülmények között azonban olyan plusz biztonságot adhat egy-egy területnek az öntözőgép, amiért megérte beruházni. Természetesen azt még az öntözés se tudja kivédeni, ha tartósan 35 fok felett marad a hőmérséklet. Azt minden állomány megsínyli. Viszont minden más esetben fontos előrelépés a nyereséghez, minőségbiztonsághoz egy öntözőrendszer. Ami miatt még fontos számunkra: 2014-óta hozamtérképeket készítünk, folyamatosan ügyelünk a tudatos talajjavításra, a precíziós gazdálkodás elveire. A kijuttatott anyagok hasznosulásában is fontos ez a rendszer, de abban is segítség, hogy kiegyensúlyozzuk a talajvízháztartásának eltéréseit. Ez nálunk, különösen a Rába környéki földeken a régi vízerek miatt sok problémát okoz. De ezzel a technológiával nem jelentenek problémát a szabálytalan alakú táblák, ahogy az sem, ha gazdasági út halad át az öntözött területen. ”- meséli Arina van Schaik.
Az öntözőgép további erősségeként a lecsökkentett munkaórákat, valamint az automatizációval kiváltható költséges és sok szervezési feladattal járó emberi munkaerő kiváltását emelte ki a nyugat-magyarországi termelő.
Az is fontos szempont volt számunkra, hogy az automatikus rendszer kevesebb ráfordított munkaórát, emberi erőt igényel. A férjem régebben sokat dolgozott csévélődobos öntözőgépekkel. Ez sok éjszakázást jelentett a csövek áthelyezésével. Az, hogy mindezt távolról irányítva, automatikusan elvégzi ez a Lindsay öntözőrendszer, számunkra nagy érték” – meséli a beüzemelt gépről Arina van Schaik.
A Magyar Dagra Kft.-nél jelenleg még ismerkednek a Lindsay Precision VRI öntözőrendszer képességeivel, várják az első szezon tapasztalatait.
Az öntözőrendszert még csak idén kezdtük el használni, gyakorlatilag a szivattyúkat és a mechanikát próbáltuk ki, a szoftveres rendszerrel az első tapasztalatok még csak most következnek. Idén, ha az időjárás így marad, még biztosan lesz feladata. Egy szezon múlva pedig a tapasztalatokra építve biztosan többet tudunk majd a képességeiről. Most úgy látszik, nem lesz okunk panaszra. Az AGROTEC Magyarország szakembereivel jó az együttműködés, jó kezekben van a projekt.”
 
 

AGROTEC Magyarország Öntözési Üzletág – szakszerű segítség a pályázattól a megvalósításig az öntözésben

Más területekhez hasonlóan jelenleg az öntözőrendszerek kiépítésére is van elérhető forrás a magyar agráriumban. A 2022 decemberéig meghosszabbított kerettel elérhető Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Ágazat Fejlesztése programból akár 50%-os támogatás is igényelhető a teljes beruházásra. Az AGROTEC Magyarország Kft. szakértői gyakorlottan állnak ezen a téren is a gazdálkodók rendelkezésére. A tervezéstől a pályázatíráson át a rendszer beüzemelésével bezárólag mindent egy kézből biztosítanak a gazdaságoknak. Nagy öntözőgépek terén is megbízható rutinnal rendelkezik a kivitelezői csapat, a velük benyújtott pályázatok várható átfutási ideje 6-9 hónap.

Lindsay öntözőrendszerrel növelné gazdasága hatékonyságát? Bízza a feladatot az AGROTEC Magyarország Kft. Öntözési Üzletágára. Országos lefedettséggel várják megkeresését: www.agrotec.hu/gepek-ontozesi-uzletag.
 
Cikkünk megjelnt a magro.hu szakportálon.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.