Főoldal BLOG PLM - Precíziós mezőgazdaság „Jó partnerrel a precíziós mezőgazdaság ma vegyes flottáknál sem nyűg, csak nyereség!” – Gazdavélemé

„Jó partnerrel a precíziós mezőgazdaság ma vegyes flottáknál sem nyűg, csak nyereség!” – Gazdavélemény

30. 11. 2021 , AGROTEC Magyarország

Gyarapíthatjuk azok táborát is, akik a centiméteres pontosságra képes mezőgazdasági gépek beszerzéséből nem akarnak mást meglátni, mint a költségeket vagy a szolgáltatási előfizetésekkel járó feladatokat.

Illetve tekinthetjük a precíziós gazdálkodást annak, ami: az egyetlen járható útnak, ha az ágazatban uralkodó munkaerőhelyzet és inputanyagárak mellett nyereséges növénytermesztésben gondolkozunk. Hiszen, ahogy Rédics Szabolcs, a zalai Miklósfa Mg. Zrt. műszaki vezetője is fogalmaz, ma gazdaságmérettől függetlenül igaz, aki kimarad a precíziós mezőgazdasági beruházásokból, az behozhatatlanul lemaradt. Aki nem szeretné néhány éven belül végleg szögre akasztani a traktorkulcsokat, azoknak a Zala megyei agrárszakember szerint élniük kell az olyan lehetőségekkel, mint a precíziós digitális átállás pályázat. Ahol ma már olyan partnerrel, mint a New Holland márkakereskedő AGROTEC Magyarország Precíziós gazdálkodási üzletágának csapata, akár vegyes flottákra is adott minden technológia és szaktanácsadás, a kisgazdaságtól a bérvállalkozókig bezárólag. Nekik legalábbis ez az érezhető megtakarítások és gyorsabb munka bevált receptje 2016 óta.
A gyakorlati gazdálkodói tapasztalatokról kérdeztünk.

 

Miért nincs más út, mint a precíziós gazdálkodás?

A nagykanizsai központtal dolgozó Miklósfa Mg. Zrt. közel 1500 hektáros területen gazdálkodik. A vetésforgóban búzát, repcét, őszi árpát és őszi sörárpát, valamint kukoricát találni. Mindezt egy 600 állatot számláló tejelő Holstein-fríz szarvasmarha-állományból álló tehenészet egészíti ki, de rendelkeznek kertészeti és erdészeti üzletágakkal, ahogy foglalkoznak gesztenye- és diófacsemeték nevelésével, valamint 50 hektáron diótermesztéssel is. Feladat tehát bőven akad műszaki téren, de Rédics Szabolcs, aki 6 éve tölt be vezető pozíciót ezen a területen úgy fogalmaz, nem bánja, hiszen mindig is ilyen pályára készült.
„Gyakorlatilag a nagyrécsei TSZ-ben nőttem fel, a család is ott dolgozott, így mindig is a mezőgazdaságban képzeltem el a folytatást. Szép szakma ez, ahol mindig kézzelfogható eredménye van a munkánknak. Persze akadnak kihívások is, különösen műszaki területen. A precíziós mezőgazdasági megoldásokkal a változás olyan ütemű, hogy sosincs megállás. Aki nem fejleszt, behozhatatlanul lemarad. Olyasmi ez, amit például az okostelefonoknál is megélhettünk. Papíron akkor is van „okostelefonunk”, ha az egy 10 éves modell. De tudásban fényévre lesz attól, amit egy ilyen eszköz ma nyújtani képes. A precíziós gazdálkodásra alkalmas mezőgazdasági gépeknél ez ugyanúgy igaz, csak itt súlyos milliókban mérhető inputanyag sorsa múlik a megoldásokon. A spórolást és a pazarlást ráadásul, a műholdas navigációs korában, ebben a szakmában mindössze néhány centi választja el egymástól kint a földeken.” – meséli Rédics Szabolcs.
A precíziós mezőgazdasághoz lényeges digitális átállásba épp ezért már idejekorán, 2016-ban belevágtak a cégnél. A fejlesztésekhez az AGROTEC Magyarország Kft. precíziós üzletágának szakembereinek, valamint a CNHi csoport mezőgazdasági márkáiból álló vegyes gépparkjuk tudására építettek. Ezt azóta is jó választásnak tartják.
Megfelelő partner nélkül elég nehéz a precíziós gazdálkodás előnyeit meglátni. Folyamatos beruházást igényel ugyanis, hogy olyan gépparkunk legyen, ami gond nélkül képes elvégezni az agronómiai feladatoknál előírt differenciált tápanyagkijuttatást, vetést, vagy akárcsak a 10-12 centiméteres pontossággal végzett talajművelési feladatokat is. Aki befektet ilyen eszközökbe, az a maximumon szeretné kihasználni a tudásukat. Ehhez azonban folyamatos segítség kell a precíziós technológiákat ismerő partnertől, frissíteni kell a rendszereket, olyan RTK korrekció szükséges, ami nemcsak papíron elérhető a földeken, hanem a gyakorlatban is. Ez az, amit 2016 óta az AGROTEC csapatától Dr. Virág István vezetésével hiánytalanul megkapunk.”
Rédics Szabolcs hangsúlyozza, a náluk megtalálható New Holland traktorok, Case IH gépek vagy a Steyr erőgépek egységesen jól vizsgáznak a precíziós rendszerek terén. Ahogy a szervizre és alkatrészellátásra sincs panasz.
Jó partnerrel a precíziós mezőgazdaság ma vegyes flottáknál sem nyűg, csak nyereség! Mi legalábbis úgy, hogy antennák, rendszerek, sorvezetők és az ehhez lényeges hátterek rendben működnek, így érezzük. Az AGROTEC olyan gyári megoldásokat tesz elérhetővé, amivel termelőként az év 365 napján, a nap 24 órájában támaszkodhatunk a precíziós technológiákra. A műszaki megoldások összhangban működnek, az adatok könnyedén beolvashatóak, rendben kimenthetőek a rendszerből, teljesen elégedettek vagyunk. Bizalmi kapcsolat ez, amit másoknak is csak ajánlani tudok. Nem véletlen, hogy a 2016-ban 1-2 géppel megkezdett digitális átállás óta mára minden gépünkben van legalább 10-12 cm-es pontosságot biztosító robotkormányzás. A műtrágyázáshoz vetéshez, permetezéshez használt Steyr traktorokban pedig a CNHi csoport RTK Blue hálózatával 2,5 cm-es pontossággal dolgozunk.

 

Milyen technológiákkal milyen nyereségeket látnak a precíziós mezőgazdaságban a Miklósfa Mg. Zrt.-nél?

Hála a megbízható technológiai megoldásoknak és felkészült partnernek, Rédics Szabolcsék a Miklósfa Mg. Zrt.-nél megtapasztalhatták a gyakorlatban a precíziós mezőgazdaság előnyeit.
Ezekből a szakember három területet emel ki:
1., Szakmai alapokra helyezett gazdálkodói munka a megszokások helyett.
Páratlan az a magabiztosság, amit a részletes agronómiai adatokra épített tudás nyújt egy gazdának egy olyan rendszerrel, amit a precíziós gazdálkodás terén az AGROTEC-kel kiépítettünk. Tudom, mire képesek a földjeim, hozamtérképezéssel és a talajelemzéssel látszik, mit hoztunk le a terméssel, milyen a valós tápanyagszolgáltató képesség, mit kell pótolni. Ideálisan szét tudjuk osztani az inputanyagokat, minden forintot termőre tudunk fordítani. Mindegy, hogy kis- vagy nagygazdaság vagyunk, az extrém időjárás, az emelkedő inputanyagárak és a munkaerőhiány miatt vagy erre tartunk, vagy végül be kell fejezni a munkát. Nem véletlen, hogy mi a precíziós pályázaton az AGROTEC segítségével inkább előre léptünk. A jövőben teljesen tervezett módon, a CNHi csoport precíziós mezőgazdasági szoftvereivel automatizáltan szeretnénk még profibban dolgozni ezen a téren.”
2., Költségmegtakarítás az átfedések kiiktatásával a precíziós tápanyag-kijuttatásban, permetezésben, kevesebb taposási kár a műholdas navigációval.
„A Miklósfa Mg. Zrt.-nél Steyr 6150CVT, Steyr 6185CVT és- Steyr 6205CVT traktrokkal vetünk, permetezünk, műtrágyázunk. Väderstadt vetőgépekkel és Horsch Leeb 4 AX permetezővel dolgozunk, amelyek egyaránt képesek a szakaszolásra. Ehhez az AGROTEC-en keresztül AFS-372-es, NAV-900-as, valamint PLM-372-es GPS vevőket és XCN-1050-es monitorokat használunk a precíziós munkákhoz a gépekben. Előre megírt agronómiai feladatokkal dolgozunk a segítségükkel. A differenciált vetéssel, precíziós tápanyaggazdálkodással így minden inputanyag pontosan oda kerül, ahol a legjobban hasznosul. Nehéz forintra pontosan megmondani a megtakarításokat, de érezhető a különbség terméseredmények és költségek terén egyaránt, amit a rendszer nyújt. De üzemanyagtakarékosabban haladnak a földmunkák is, ezen a téren 10-12 cm-es pontosságú robotkormányzással használunk egy Case IH Magnum 340 CVX traktort. Az automatikus egyenestartásnak hála pedig a taposási kár is kisebb, hiszen egy nyomon haladhatnak a gépeink.”
3., Megoldás az egyre fogyatkozó munkaerőre.
„A GPS navigációval a gép mindig tartja az egyeneseket, kiküszöböli az emberi hibákat a kijuttatásban. Az automatika így képes felhúzni a gépkezelői munka minőségét is. Ráadásul a technológia a fiatalabbaknak is vonzóbbá teszi ezt a pályát.”

 

Precíziós megoldások vegyes flottákra is buktatók nélkül? AGROTEC Magyarország!

 
Amit a precíziós gazdálkodás világába most belépni készülő gazdatársaknak Rédics Szabolcs épp úgy kiemel, mint az AGROTEC részéről Dr. Virág István a cég precíziós üzletágának termékmenedzsere, most érdemes lépni, hiszen a Mezőgazdasági digitális átálláshoz kapcsolódó precíziós pályázat összegeivel a lemaradások most könnyebben behozhatóak.
„A CNHi csoport precíziós mezőgazdasági megoldásaival a technológia a gazdákért dolgozik a földeken. Kevesebb és kényelmes munkával, alacsonyabb költséggel nagyobb területet tudnak megművelni. Ehhez valós idejű beavatkozásra is képes növény- és talajszenzorokból, okos időjárásállomásokból, elektromos gyomszabályozó rendszerekből, nitrogénszenzorokból épp úgy tartunk készleten a top márkák megoldásaiból, mint GPS antennákból, jeladókból, robotkormányzási rendszerekből, valamint sorvezetőkhöz ideális navigációs vezérlőkből és kijelzőkből. Ezt nemcsak CNHi gépekből álló vegyes flottáknál, de bármilyen más gyártó eszközeivel kompatibilis eszközparkkal is képesek vagyunk megadni a termelőknek – a mezőgazdasági precíziós pályázathoz kapcsolódóan is. A szolgáltatás stabilitását saját RTK Blue jelkorrekciós hálózatunk 2,5 cm pontossággal biztosítja. Így dolgozhat egy gazda este, vagy épp tejszerű porfelhőben, sosem kell aggódnia munkája pontossága miatt” – összegzi Dr. Virág István.

Szintlépés a precíziós gazdálkodásban akár vegyes flottával is? Az AGROTEC Magyarország Kft. precíziós üzletágának szakemberei átfogó megoldásokkal várják a pályázatírástól kezdve a megvalósításig!

Cikkünk megjelent az agroinform.hu oldalán.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.