Főoldal BLOG PLM - Precíziós mezőgazdaság Hogyan válasszunk precíziós szolgáltatási csomagot ahhoz, hogy nyerjünk a mezőgazdasági digitális át

Hogyan válasszunk precíziós szolgáltatási csomagot ahhoz, hogy nyerjünk a mezőgazdasági digitális átálláson?

09. 06. 2021 , AGROTEC Magyarország Kft.

Az inputanyagok hatékony kijuttatásával megspórolt súlyos költségek, a robotizációval megoldott munkaerőhiány: a gazdák, akik áttértek a precíziós gazdálkodásra, már eddig is lépéselőnyben voltak a növénytermesztésben.

De Magyarország Kormányának az EU-val közös új, mezőgazdasági digitalizációs pályázati forrásaira pillantva végképp igaz: aki most nem fejleszt, behozhatatlanul lemarad. Júliustól ugyanis 100 milliárdos keretből 50%-os vissza nem térítendő forrással valósítható meg minden, ami a precíz növénytermesztéshez lényeges – megfelelő felszereltséggel ellátott erő- és munkagépbeszerzés, valamint a munkát megalapozó szolgáltatási csomag igénybevétele.
 
komplex_megoldasok.jpg
Az AGROTEC Magyarország Kft. precíziós eszközöket, az IKR Agrár Kft. szolgáltatási csomagot biztosít a zökkenőmentes digitális átálláshoz

De hogyan válasszunk szolgáltatót és szolgáltatást, ha tervezhető kiadásokat és matematikai alapon számolható bevételt szeretnénk saccolgatás helyett a pályázat után? Ezt vettük végig az AGROTEC Magyarország Kft. és az IKR Agrár Kft. szakértőivel, akiknek saját digitalizációs megoldásaival a gazdák egyszerűen, egy kézből érhetnek el mindent a sikeres fejlesztésekhez!
 
 

Milyen előnyökkel bír ma egy ideális szolgáltatási csomag a precíziós gazdálkodáshoz?

Mik a legfontosabb szempontok, amikor partnert választunk egy olyan lehetőséghez, mint a Magyar Kormány által hamarosan meghirdetésre kerülő új mezőgazdasági digitalizációs pályázat (https://www.palyazat.gov.hu/node/73792 ), ahol az előzetes tervek szerint július végétől lehet majd benyújtani az első igényeket mintegy 100 milliárd forintnyi forrásra?

1., Válasszunk olyan partnert a sikeres digitális átálláshoz, akinél teljes körű a precíziós eszközkínálat
A pályázatban precíziós munkán hely-specifikus munkavégzést értenek, így összetett GPS alapú rendszerekre, ezekre épülő robotkormányzásra, munkagép irányításra és munkagépvezérlésre, kombájnoknál hozamtérképezésre egyaránt szükségünk lehet.

2., Válasszunk olyan partnert a sikeres digitális átálláshoz, akinek rutinja van az ilyen rendszerek kiépítésében, beüzemelésében, vagy épp a precíziós szolgáltatások terén!
Gombamód szaporodnak a pályázati források kiaknázására létrehozott mini-tanácsadó és szolgáltató cégek a precíziós gazdálkodás világában. De szeretnénk-e, hogy több tízmilliós beruházásunk sikere próbálgatáson múljon? Ha nem, érdemes olyan partnert választani, akinél mind a precíziós eszközök üzletága, mind a szaktanácsadási rendszer hosszú évek óta stabilan üzemel!
 
NH-traki-kombajn_885x495-(1).jpg
A hozamtérképek fontos kiindulópontot jelentenek a precíziós növénytermesztésben

3., Válasszunk olyan partnert a sikeres digitális átálláshoz, akinél kényelmesen, mindent egy kézből megkaphatunk!
Fontos ügyelni rá, hogy az EU és a Magyar Kormány közös fejlesztési forrását csak akkor vehetjük igénybe, ha nemcsak a gépbeszerzést, de ahhoz kapcsolódóan a georeferált talajmintavételt, a menedzsment-zónák kialakítását, a differenciált anyagkijuttatási terveket és térképeket, valamint még számos más szolgáltatási elemet is megvalósítunk. Érdemes a nagy mezőgazdasági gépmárkák hivatalos márkakereskedőire figyelni, hiszen itt valószínűbb, hogy olyan partnerekkel dolgoznak, akiknél mindez teljes körűen megoldott!

4., Válasszunk olyan partnert a sikeres digitális átálláshoz, aki képes mérni a múltbeli hozamokat, valamint matematikai alapon előre megállapítani a zónák reálisan tervezhető termésszintjét, mérhetővé tenni a zónánkénti nyereséget!
A jó szolgáltatási csomagok talajelemzési adatai általában több éven át érvényesek maradnak. A zónák kijelölését, azok várható hozamát pedig sosem saccolásos alapon, hanem kizárólag a legkorszerűbb bekalibrált műholdfelvételes hozammérés eredményeire alapozva, vagy épp kombájn hozamtérképek adatai alapján határozzák meg!

5., Válasszunk olyan partnert a sikeres digitális átálláshoz, aki mindezt képes vegyes flottáknál is elérhetővé tenni!
A jó precíziós megoldási csomagok ismérve, hogy azokat márkafüggetlenül, akár vegyes flották esetében is használni tudjuk. Ez épp úgy igaz az eszközökre, mint a tőszám vagy kijuttatási tervek formátumaira.

 

Lehetséges, hogy mindezt egyszerre kapják meg a gazdák? Igen! Az IKR Agrár és az AGROTEC Magyarország közös mezőgazdasági digitalizációs megoldásait választva!

A precíziós növénytermesztés mind az eszközök, mind a szolgáltatások terén egy összetett rendszer. Így Dr. Virág István, a New Holland mezőgazdasági gépeket forgalmazó AGROTEC Magyarország Kft. Precíziós gazdálkodási üzletágának termékmenedzsere szerint rendkívül fontos, hogy rutinos partnerrel vágjanak bele a termelők.

„A gazdákat sokszor aggasztja, hogy mennyire összetett a feladat, ha a mezőgazdaság digitalizációjához igényelnének forrásokat. Azzal szoktam megnyugtatni a partnereket, hogy ez csak akkor bonyolult, ha nem velünk vágnak bele. Több mint 10 év alatt több ezer gazdánál építettünk ki precíziós rendszereket az AGROTEC Magyarország Kft. csapatával, ezek a termelők azóta megsokszorozták az eredményeiket. Nemcsak New Holland, de vegyes flottákra is tudunk biztosítani automata kormányzást, munkagép vezérlést, kombájnok esetében hozamtérképezést. Gyakorlatilag bármit, ami ebben a pályázatban szükséges lehet.”- vezeti fel a tudnivalókat Dr. Virág István.
 
NH-traki-kombajn_PLM.jpg
Az AGROTEC Magyarország precíziós megoldásai vegyes flották esetén is használhatóak
 
„Ezen felül pedig olyan csúcstechnológiájú extra eszközeink is elérhetőek, mint a talajszkennerek, nitrogén szenzorok, infravörös beltartalom-mérő egységek, amiket kombájnra, silózóra, bálázóra lehet felszerelni. Van elektromos gyomirtó készülékünk, illetve olyan talajművelő rendszerünk is, aminek a segítségével egy hidraulikusan állítható munkagépet vezérelhetővé tehetünk. Ami legalább ilyen lényeges: saját adatfeldolgozó szoftverrel, RTK korrekciós szolgáltatással bírunk, amire a teljes geolokációs munkavégzés épül. Ez a mezőgazdasági világmárka, a New Holland RTK korrekciós rendszere, így ezen a téren is teljes stabilitást jelent a gazdáknak velünk dolgozni. A pályázathoz nélkülözhetetlen mezőgazdasági szolgáltatásokhoz velünk dolgozik a vállalatcsoporton belül az IKR Agrár Kft. precíziós szolgáltatási csapata, akik 20 éve lépést tartanak a szaktanácsadási munka minden újdonságával. Velünk a termelők rugalmasan, egy kézből megkaphatnak mindent a sikeres pályázathoz. Mindegy, hogy egy kisebb területre szeretnének részletesebb szolgáltatási csomagot beszerezni vagy egy nagygazdaságra méreteznének egy átfogóbb megoldást, egyaránt számíthatnak ránk.”

 

Semmi jóslás, kiszámítható nyereség a növénytermesztésben: komplett precíziós szolgáltatás a zónázástól a jövedelemszámításig az IKR Agrárral!

A precíziós gazdálkodás eszközeivel felszerelt traktorok és munkagépek ma már szinte bármire képesek: centiméteres pontossággal dolgoznak a földeken, a kijuttatási tervnek megfelelően adagolják az inputanyagokat, miközben alig kell hozzáérnie a kezelőnek a kormányhoz. Azonban Dr. Pecze Zsuzsanna, az IKR Agrár Kft. technológiai fejlesztési ágazatának ágazatvezetője szerint sose feledjük: ez csak akkor válik hivatalosan is precíziós növénytermesztéssé, ha a munka és a gazdálkodás döntési folyamata megfelelő, szakszerűen gyűjtött adatokra épül. Ennek sarokköve a menedzsmentzónák meghatározása, kialakítása, az ehhez kapcsolódó összetett munkafolyamat tudatos elvégzése.
 
hozamterkepek_IKR.png
Hozamtérképek több évre visszamenőleg is a HOZAMINFO szolgáltatásban
 
„A precíziós szaktanácsadás alappillére a menedzsment-zóna, amely több éven keresztül szolgálja döntéseinket. Épp ezért óvakodjon a gazda az olyan „szaktanácsadó” cégektől, akik azt ígérik, hogy évente elvégzik számára „jutányos áron” a zónázást. A zóna ugyanis az azonos terméspotenciálú területeket takarja, beleértve ezek időbeli tartósságát és stabilitását is. A terméspotenciál nem 1 éves dolog! Ezért van, hogy mi 4 éves távlatban teljesen kiszámíthatóvá teszünk mindent a gazdáknak. Felhasználjuk, ha van hozamtérképe hozammérős kombájnnal, de akár ennek hiányában is pontosan dolgozhatunk. Ugyanis évekre visszamenőleg rendelkezésünkre állnak olyan műholdfelvétel-sorozatok, amelyeken visszakövethetőek az ország valamennyi területének valós tonna/ hektár hozamadatai a tábla finom rácsaiban. Ez elérhető a Hozaminfó Szolgáltatásunkban, így a frissen csatlakozó termelőknek azonnal rendelkezésére állnak korrekt hozamtérképek. Ezekre, valamint összetett elemzésekre, számításokra alapozva az IKR Agrárnál egyedülálló pontossággal tudjuk kijelölni a gazdák számára a zónákat. Kiértékeljük a felvételeket, elemezzük, hogyan viselkedett az adott növény az évjáratban, mindezt több évre kiterjesztve. Vizsgáljuk a domborzati viszonyokat, figyelembe vesszük az eróziót, lehordást, a területek stabilitását. A munka végén kirajzolódik, mely területek viselkednek egyformán. Majd nemcsak a zónahatárokat jelöljük, de évekre pontosan előre kiszámítjuk azt is számszerűleg, mekkora termés érhető el ezeken belül.” – meséli munkájukról az IKR Agrár Kft. vezető szakértője.
talajminta-vetel_IKR.png
Georeferált szolgáltatási csomag a zónaszintű talajminta-vételtől a szaktanácsadásig

„Amit fontos még tudniuk a termelőknek, hogy teljesen átfogó, georeferált szolgáltatási csomagot biztosítunk számukra a precíziós szolgáltatások terén. Mindent vegyes flottáknak is megfelelő formátumban adunk át. A menedzsment-zónánként megtervezett terméshez állítjuk össze az ajánlott szaktanácsunkat.

kijuttatasi_terv_IKR.png
Kijuttatási tervek zónaszinten
 
Ehhez készülnek a tőszámtervek, valamint a kijuttatási tervek is. Ebbe nemcsak az alaptrágyázás, de a fejtrágyázás is beletartozik, valamint felmérjük például a vetés előtti nitrogénigényt is. Ami pedig legalább ilyen lényeges: hála a pontos hozamtérkép készítésnek, a gazdálkodó azt is számszerűleg tudni fogja, mennyi nyereséget könyvelhet el a szezon végén zónánként, így a jövedelemszámítás is teljesen áttekinthetővé válik.

jovedelemszamitas_IKR-(2).JPG
Jövedelemszámítás zónaszinten

Ezt az egészet sodorhatjuk veszélybe, ha nem megfelelően választunk szolgáltató partnert a digitalizációhoz. Ugyanis, ha a folyamat elején elcsúszik a zónák kijelölése, akkor hiába a centiméteres pontosság, vaktában visszük ki még a legjobb géppel is az inputanyagokat. Ez az, ami az IKR Agrár Kft.-t és az AGROTEC Magyarország Kft. -t választva sosem történhet meg. A partnerek teendője egyszerű – keressenek meg minket, a többit intézik szakértőink!”

Szeretné kiaknázni a mezőgazdasági digitalizációban rejlő lehetőségeket gazdaságával? Válassza a biztos, nyereséges megoldást az IKR Agrár Kft. és az AGROTEC Magyarország Kft. közös megoldásaival!

Cikkünk megjelent az agroinform.hu szakportálon.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.